Uvanen det norske håpet vil ha slutt på: – Det er et gammelt problem

Men Daniel-André Tandes drøm om å vinne hoppuka sammenlagt lever etter monsterhopp.

Daniel-André Tande hoppet seg mesterlig opp i den første konkurransen i den tysk-østerriske hoppuka.
  • Kurt B. M. Haugli
    Kurt B. M. Haugli

OBERSTDORF: Sjefen til Daniel-André Tande, Alexander Stöckl, var imponert over kjempehoppet til 22-åringen fra Kongsberg i andre omgang. Daniel-André Tande ble foran rennet i Oberstdorf utropt til den store favoritten til å vinne hele Hoppuka.

Men så kom det første hoppet. Plutselig så det 22 år gamle norske håpet ut som nok en hopper blant de ti beste. 130,5 meter og niendeplass var langt dårligere enn forventet.

Les også

Tande hoppet seg mesterlig opp, men ergret seg etterpå: - Småkjedelig

Et hopp for håp

Men så kom han sterkt tilbake i andre omgang. Tande slo ettertrykkelig fast at det ikke var noen formsvikt på gang. Han hoppet 138,5 meter og var tre og en halv meter lenger enn nest beste hopper i finaleomgangen.

Alexander Stöckl ble etterpå spurt om dette var hoppet som berget turneringen for det norske laget. Han svarte resolutt.

– Absolutt. Det hoppet bør gi ham mer selvtillit, sa Stöckl.

Akkurat den analysen var ikke Tande selv uenig i.

Daniel-André Tande knytter neven i begeistring for sitt andre hop. Et hopp som både han og trener Alexander Stöckl berget hans muligheter til sammenlagtseier i Hoppuka.
Les også

Derfor har Tom Hilde floppet i bakken de siste tre årene

– Du sitter igjen med den følelsen når du har landet. Det er en veldig god følelse å hoppe seg så langt opp på listen og ikke være så ekstremt langt bak. Det hadde jo vært verre om det hadde vært 30 poeng, fortalte Tande til norske journalister etter å ha vært en gjennom en runddans av intervjuer.

Det var ikke vanskelig å se at alt ikke fungerte helt som det skulle for Daniel-André Tande i førstehoppet. - Jeg fikk for mye rotasjon og skiene peker nedover midt i luften. Det fungerer ikke, sa han etterpå.

Strake veien til Garmisch

Han og resten av laget fikk knapt til å ta av seg hoppdressen før de satte seg i bilen og kjørte de to timene til Garmisch-Partenkirchen. Kvalifiseringen til nyttårshopprennet begynner allerede på tidlig ettermiddag nyttårsaften i Olympiabakken.

Den kjøreturen skulle også Tande bruke til å riste av seg skuffelsen over at han ikke denne gangen heller klarte å få til to hopp helt i toppen.

– Det er et gammelt problem for meg dette med svake førsteomganger. Jeg fikk for mye rotasjon og skiene pekte nedover midt i luften. Det fungerer ikke, sier han og smiler.

Årets utgave av Hoppuka er jevner enn på mange sesonger. Alexander Stöckl mener at det kanskje det aldri har vært flere kandidater til seieren.

– Det er slik skihopping er på dette nivået. Gjør du en knøttliten feil som omtrent ikke har betydning i renn på lavere nivå, så har det ekstremt mye å si her, fortalte Tande etter at det hele var over.

Les også

Dette spørsmålet om russerne ville ikke Sundby svare på

Etter det første rennet er nå Tande 11,8 poeng bak Østerrikes Stefan Kraft som med seieren i Oberstdorf selvfølgelig har ledelsen i Hoppuka. Polens Kamil Stoch kom på annenplass, mens Østerrikes Michael Hayböck sørget for at det ble den sure fjerdeplassen for Norges hopphelt.

Les også

Norges hoppukefavoritt vil ikke trene: Redd for å miste formen

Et godt stykke bak

Fire norske hoppere kvalifiserte seg til finaleomgangen. Men de er alle langt unna nivået til den norske eneren.

Nærmest var Andreas Stjernen med en 19. plass.

– Jeg prøvde å gjøre en endring foran treningshoppet i dag og det endte rett på kulen. Men det rette seg opp etter hvert, sa Andreas Stjernen som var misfornøyd til tross for at han rette opp inntrykket noe i det andre hoppet.

– Jeg sender ingen meldinger hjem om dette, sa sønnen til den tidligere norske storhopperen Hroar Stjernen.

Halvor Egner Granerud ble til slutt nummer 28 mens Anders Fannemel kom på en 30. og sisteplass i finaleomgangen.

Det er ikke helt slik sportssjef Clas Brede Bråthen vil at det skal være, men han får seg ikke til å surmule.

– Vi kan ikke være misfornøyd med at vi er med og kjemper om teten i Hoppuka. Så lenge vi har en mann helt der oppe, så kan det nesten være det samme med resten. Men vi har mer å gå på og vi er i angrepsposisjon, sa Bråthen etter at Hoppukas første konkurranse.

Tok tidlig kvelden

For to norske hoppere ble det en kort kveld i Schattenbergbakken i Oberstdorf. Tom Hilde og Robert Johansson maktet ikke å kvalifisere seg til finaleomgangen.

– Jeg er selvfølgelig skuffet. Men jeg står nå her med en følelse av at jeg har gjort det jeg kan. Jeg har mislykkes, men jeg har gitt alt. Det er bare å se på video og se frem mot Garmisch og nyttårsrennet, sa Tom Hilde etter sitt mislykkede forsøk på å slå seg tilbake til verdenseliten.

Hør Tjærnås og gjengen i Aftenpodden Sport oppsummere og kåre seg gjennom idrettsåret 2016: