Lotteritilsynet advarer mot private pengespill under fotball-VM
Skal vennegjengen din ha private veddemål under VM? Da bryter dere loven
Bjørn Leirdal er seniorrådgiver i Lotteri- og stiftelsestilsynet. En blogg han nylig har skrevet vekker oppsikt. Her tar han opp spørsmålet om man kan arrangere private spill på fotball-VM.
«Det er snart VM i fotball igjen, og da kommer spørsmålene fra fotballinteresserte nordmenn: Er det lov å arrangere private tippekonkurranser på utfallet av fotball-VM? Svaret er nei», skriver Leirdal.
Han peker på at det i Norge kun er Norsk Tipping som har tillatelse til å tilby pengespill om sportsresultater, slik Norsk Rikstoto er alene om å ha tillatelse til hestespill.
Dermed sier Leirdal at du gjør noe ulovlig dersom vennegjengen din har privat tippekonkurranse i forbindelse med VM. Spytter du og arbeidskollegene dine inn for eksempel 200 kroner hver i en VM-konkurranse, er det brudd på norsk lov.
– Forstår at det virker strengt
– Det er kommet en del reaksjoner, sier Leirdal til Bergens Tidende.
– Dere er ikke redd for å bli oppfattet som veldig strenge?
– Jeg kan forstå at det kan virke litt strengt for noen. Dette er heller ikke noe vi har prioritert å føre tilsyn med. Vi informerer om dette fordi det er mange som spør oss om hva som er lov og ikke. Dagens lovverk åpner ikke opp for private pengespill, svarer han.
– Er det så farlig om noen kolleger på en arbeidsplass spytter inn 200 kroner i et veddemål før VM?
– Dagens lovverk åpner ikke for private pengespill på sportsresultater. Vår rolle er i dette tilfellet å informere om hva som er lov og ikke, sier han.
Unntak finnes
Leirdal sier at det finnes unntak. Du kan arrangere tippekonkurranser om utfallet av fotball-VM dersom det er gratis å delta, for da er det ikke et pengespill.
Men med en gang det kommer penger inn i bildet, er det problematisk.
«Når det nærmer seg avspark i Russland dukker det opp forslag om å tippe utfallet av fotball-VM på flere arbeidsplasser, i ulike organisasjoner eller vennekretser. Vi får spørsmålene om dette er lovlig hver gang det nærmer seg et nytt mesterskap. Men svaret fra oss er fortsatt det samme. Bare Norsk Tipping kan formidle spill i forbindelse med idrettskonkurranser etter norsk lov», påpeker han.
Hensynet til de spillavhengige veier tungt, sier han.
«Loven er også klar på at pengespill skal foregå i trygge rammer. Spillmonopolet skal beskytte sårbare grupper mot å bli spillavhengige og gi mest mulig tilbake til norsk frivillighet, idrett og kultur», skriver Leirdal.
«Dummeste jeg har lest»
Men dersom det er gratis å delta, kan man problemfritt arrangere slike private tippekonkurranser. Om et av de tre vilkårene i lotteriloven er borte – innskudd, gevinst eller tilfeldig utfall – er det ikke et pengespill.
Leirdal i Lotteritilsynet har fått mange kommentarer på utspillet sitt.
«Dette er potensielt det dummeste jeg har lest», skriver en.
Andre lurer på hvor grensen egentlig går. Her svarer Leirdal at gjenstander av ubetydelig verdi faller utenfor gevinstbegrepet. Eksempler på dette er reklamegjenstander, krus, plakater, T-skjorter og liknende.
Vedder om softis
Selv om Leirdal advarer andre mot private veddemål under VM, har han faktisk ett på gang selv.
«For min egen del skal jeg inngå et lite veddemål med min sønn. Vi har begge konkurranseinstinktet intakt. Vinneren får en softis, heder og ære. Far betaler uansett vinner. Det blir bra!».
Også dette får noen til å reagere, for en softis koster tross alt penger. Men som Leirdal påpeker blir dette en gratiskonkurranse siden han selv betaler uansett.
Om du og kollegene dine likevel skulle velge å bryte loven, får det neppe konsekvenser. Lotteritilsynet kommer ikke til å sette inn ressurser for å stanse slike private tippekonkurranser.