Sport

Sjeikene gikk i svart da de tapte fotballkampen. Nå får det storpolitiske følger.

Kongehuset i Saudi-Arabia raser etter 0–5 tapet for Russland. Nå vil sjeikene straffe både spillerne – og nabolandet.

FIFA president FIFA Gianni Infantino og Saudi Arabiske kronprins Mohammed bin Salman i VM-kampen i fotball mellom Russland og Saudi-Arabia på Luzhniki stadio.
  • Per Anders Johansen
    Moskva-korrespondent
  • Dan P. Neegaard (foto)
    Aftenposten

– En komplett skandale. Spillerne spilte så dårlig at ansiktet mitt gikk i svart, sa Saudi-Arabias sportssjef sjeik Turki al-Sheikh ifølge den russiske avisen Gazeta.ru.

De saudiarabiske spillerne fikk fredag beskjed om at de vil bli straffet etter 0–5 tapet mot Russland i VMs åpningskamp.

– Vi har gjort alt for spillerne. Vi har dekket alle deres utgifter i tre år og leid inn verdens beste trenere. Men de ga ikke engang fem prosent, sa sportssjefen.

FIFA president FIFA Gianni Infantino og Saudi Arabiske kronprins Mohammed bin Salman i VM-kampen i fotball mellom Russland og Saudi-Arabia på Luzhniki stadio.

Til angrep på nabolandet

Selv om spillerne nå får svi, retter Saudi-Arabia enda sterkere kritikk mot nabolandet Qatar etter stortapet.

Årsak?

Qatars TV-kanal har rettighetene til å vise VM-kampene i de fleste landene i Midtøsten.

Sportsjournalistene på fjernsynskanalen mente saudiaraberne spilte så sjokkerende dårlig, at det var grunn til å spørre om de tapte for vilje mot Russland.

Saudi-Arabia mente kommentatorene dessuten var for partiske og prorussiske.

Saudi-arabiske fotballfans bruker fotball-VM i Moskva til å demonstrere sin støtte for landets meget autoritære regime. Det er egentlig strengt forbud med politiske markeringer under Russland-VM.

Forbyr VM-kamper fra Qatar

Saudi-Arabia har blokkert alle VM-sendingene fra Qatar.

– Dette viser hvordan Qatar bruker sport til å oppnå politiske mål. Vi iverksetter nå juridiske straffetiltak, sa Saudi-Arabias sportssjef.

Etter fotballkampen blir det nå tatt ut søksmål mot TV-stasjonen. Saudi-Arabia bruker store krefter på å forhindre at Qatar får arrangere VM i 2022.

De to arabiske landene er sterke rivaler om å være det dominerende arabiske landet. De er også dypt splittet i synet på Iran og krigen i Syria:

Rett før fotball- VM truet Saudi-Arabia med militære tiltak mot Qatar.

Russland vant 5–0 over Saudi-Arabia i VMs åpningskamp. Nå får stortapet politiske følger.

Hva skjedde på ærestribunen?

På ærestribunen satt Saudi-Arabias sterke mann kronprins Mohammed bin Salman ved siden av en jublende president Vladimir Putin.

Den russiske presidenten klarte ikke å skjule hvor begeistret han ble over storseieren 5–0.

Flere øyenvitner fortalte at det var mye liv og gestikulering på ærestribunen under kampen.

Putins pressetalsmann måtte fredag svare på spørsmål om som foregikk:

– Det var bare følelser i sving, sa Peskov.

– Det er ingen grunn til å unnskylde seg når man vinner i sport.

Putin, kronprins Mohammed bin Salman og presidenten fra Moldova og Kirgisistan under pausen i VMs åpningskamp 14. juni på Luznikhi-arenaen i Moskva.

Mente Gud vil gi sportslig suksess

– Jeg takker Vokteren av De hellige skrinene for hans grenseløse støtte til sporten. Hvis Allah vil, vil han føre vår fotball til en ny, gyllen tid, sa Ezzat da han ble sportssjef.

Ambisjonene har vært skyhøye etter mange gode resultater, blant annet 1–2 for Tyskland. Derfor vekker det stor forundring at laget falt fullstendig sammen med Russland.

Hva straffen går utpå utøver bøter og trekk i lønn, er usikkert. Noen av spillerne skal straffes ekstra strengt.

– Tre spillere vil få en streng straff – keeperen Abdullah Al-Mayouf, angriperen Mohammad Al-Sahlawi og forsvareren Umar Havasavi, sa den saudiarabiske sjeiken.

Avgjorde oljepris på fotball VM

Selv om Putin jublet høyest, er det grunn til å spørre om ikke den saudiarabiske kronprinsen har størst grunn til å være fornøyd etter åpningsdagen i VM:

Mohammed bin Salman fikk Putin med på å fortsette oljesamarbeidet med OPEC, som har bidratt til kraftig økning i oljeprisen.

Samtidig øker Saudi-Arabia oljeproduksjonen betydelig, noe som gir store ekstra oljeinntekter.

– Det er uunngåelig å øke produksjonen, sa saudiaraberne rett før fotballkampen, noe som sendte oljeprisen ned med en prosent torsdag.

Les mer om

  1. Fotball-VM
  2. Russland
  3. Vladimir Putin
  4. Moskva