Sport

Jansrud håver inn over seks millioner på jubelsesongen

– Fryktelig deilig å se at han får ut potensialet sitt, sier en jublende glad pappa Jan Jansrud.

JANSRUD-SUKSESS: Denne grafen illustrerer godt hvor imponerende denne sesongen har vært av Kjetil Jansrud.
  • Fredrik Saltbones

Vinstra-mannen har snart fullført det som er karrierens soleklart beste sesong, og i dag ble den gjeve sammenlagtseieren i utforcupen sikret i Frankrike.

Den fantastiske sesongen har gitt Jansrud heder, ære og massiv respekt, men også en solid sum penger.

Etter onsdagens utforrenn i Meribel viser FIS’ oversikt over prispenger at 29-åringen har vunnet 371.507 sveitsiske franc, noe som etter dagens kurs blir litt over tre millioner kroner.

UTFORKULA: Kjetil Jansrud kunne slippe jubelen løs etter at han fikk det synlige beviset på at han er verdens beste utforkjører denne sesongen.

I tillegg har Jansrud personlige sponsorer som stort sett er prestasjonsbaserte. Det betyr at 29-åringen trolig har hatt en inntekt på godt over det dobbelte av prispengene – altså over seks millioner kroner.

  • Les også: Jansrud: — Det var helt nydelig!

Pappa Jan Jansrud satt egentlig i møte, men da sønnen kjørte ned løypetraseen i Meribel og vant utforcupen sammenlagt tok de pause og så rennet på en bærbar PC.

– Ja, da måtte vi ta pause og sette opp lyden på PC-en, sier Jan Jansrud til Aftenposten og ler.

Med tre renn igjen (super-G, storslalåm og slalåm i Meribel) står Kjetil Jansrud med syv verdenscupseirer denne sesongen. Pappa Jan er utrolig imponert over det sønnen har fått til denne sesongen.

Pappa Jansrud: – Fryktelig deilig

– Han har fått ut det potensialet som vi har sett hele tiden, og det er fryktelig deilig å se at han får det til. Jeg har jo vært en av trenerne hans da han var yngre, og det gir en utrolig følelse av tilfredsstillelse. Og det er selvsagt alltid artig å se sine barn lykkes, sier Jansrud.

I et intervju med Aftenposten tidligere i desember sa Kjetil Jansrud at pengene ikke er noen motivasjon for ham. Men pappa Jan sier det er viktig likevel.

Her er mamma Inger Helen og pappa Jan sammen med Kjetil Jansrud på Kvitfjell i 2012.

– Han lever jo av dette. Så det er klart det har noe å si, men dette er ett år og så har vært mange, mange år der det ikke har gått like bra. Så jeg tror man må se dette i et lengre perspektiv, sier Jansrud.Og han har rett – de foregående årene har ikke vært i nærheten av like lukrative for 29-åringen fra Vinstra. Denne sesongen har Jansrud tjent over 700.000 kroner mer enn han gjorde i løpet 2012-, 2013— og 2014-sesongen til sammen – bare i rene premierpenger.

Se graf her:

Aamodt: — Kan holde på i ti år til

Tidligere alpinist Kjetil André Aamodt er meget imponert over det Jansrud har levert.

– Det er vanvittig det han har gjort i år, synes jeg. Han viser hvilken eminent skiløper han er. Han har vel vunnet syv verdenscuprenn denne sesongen, og det er jo ikke bare-bare. At han har blitt en konstant vinner, er kanskje det viktigste. Utforcupen er jo alpinsportens formel 1, og den gjeveste kula utenom sammenlagtseieren, sier Kjetil André Aamodt til Aftenposten.

IMPONERT: Tidligere alpinist Kjetil André Aamodt.

– Hvorfor har det løsnet så mye for ham først denne sesongen?– Det tar tid å bli god i fartsdisiplinene. Didier Defago (som ble nummer to i dagens utforrenn, journ.anm) er jo 38 år og skal legge opp. Så Jansrud har ti år igjen i toppen hvis han vil og har motivasjon til det. Man kjører mange av de samme løypene hvert år, så jo flere år på baken man, jo bedre blir man, sier Aamodt og fortsetter:

– Samtidig har han slitt med mye skader tidligere, og det har han ikke hatt nå. Han har også hatt enda mer fokus på super-G og utfor, og han har tydelig funnet frem til en vinnerformel, sier Aamodt.

Aamodt: Kneskaden kan gjort ham bedre

I februar for ti år siden falt Jansrud stygt i Schladming-VM. Korsbåndet i kneet røk, og OL året etter så ut til å være i fare. Men alpinisten slo voldsomt tilbake og vant både gull (super-G) og utfor (bronse).

Aamodt ser ikke bort fra at skaden totalt sett har gjort Jansrud bedre.

– Det er mulig at skaden i sum har hjulpet ham, men jeg tror også han har tatt steg for steg hele veien. Mitt inntrykk er at Kjetil er blitt en mer og mer seriøs utøver. Han var talentfull og trente mye, men jeg tror han har blitt mer bevisst, systematisk og knallhard i prioriteringene når det gjelder trening, sier Aamodt.

SLO TILBAKE: Kjetil Jansrud vant OL-gull i super-G i Sotsji ett år etter at han pådro seg en alvorlig kneskade.

Pappa Jan er enig.– Det kan nesten virke som om skaden gjorde ham godt. Det ga ham en mulighet til å trene veldig mye fysisk. Han var helt klar på at han skulle slå tilbake, men akkurat hvorfor han har slått ut i full blomst, er vanskelig å si. Man så tendensene før skaden kom, men han har blitt mye mer motivert og seriøs de siste årene, sier Jansrud.

– Hvor lenge tror du han holder på?

– Han er så glad i denne idretten at han kommer til å kjøre så lenge kroppen holder. Det virker som man blir bedre motivert når man kjemper i toppen og presterer hele tiden, sier faren.

Fakta:

Kjetil Jansrud premiepenger de siste fire sesongene:

2015: 3.080.053 kroner (371.507 sveitsiske franc)

2014: 922.398 kroner (111.257 sveitsiske franc)

2013: 483.745 kroner (58.348 sveitsiske franc)

2012: 964.962 kroner (116.391 sveitsiske franc)

* Omregnet fra sveitsiske franc til norske kroner etter dagens kurs

Les også

  1. Jansrud: − Det var helt nydelig

  2. - Det første jeg gjorde var å skrike

  3. Henrik Kristoffersen slo voldsomt tilbake - klatret 16 plasser

Les mer om

  1. Alpint