Dumoulin vant tempoetappen - Thomas sikret Tour de France-seieren

Waliseren vinner årets Tour de France sammenlagt.

VINNEREN: Geraint Thomas passerer målstreken på lørdagens tempoetappe. Waliseren blir årets sammenlagtvinner av Tour de France.

Det lå noen få spørsmål i lufta før den nest siste etappen i årets Tour de France. Kunne Tom Dumoulin kjøre en så god tempo at han hadde mulighet til å ta inn på sammenlagtleder Geraint Thomas, og kunne Thomas’ lagkamerat Chris Froome kjøre så sterkt at han sikret en pallplass?

Både Dumoulin og Thomas leverte. Som sammenlagtleder startet waliseren sist på tempoetappen, og han tok ledelsen på Dumoulin og Froome i starten av etappen.

Mot slutten økte Froome og Dumoulin tempoet, og det endte med en hårfin etappeseier til nederlandske Dumoulin foran Froome.

Dumoulin, som klokket inn på 40 minutter og 52 sekunder. Deretter fulgte Thomas, 14 sekunder bak. Det betyr tredjeplass på etappen og sammenlagtseier i årets Tour sammenlagt for 32-åringen fra Cardiff.

– Jeg kan ikke tro det, sa Thomas etter å ha tørket en tåre og klemt familien og lagledelsen etter målgang.

Tour de France avsluttes med etappen inn til Paris og opp paradegaten Champs-Élysées søndag.

Der er det ikke tradisjon for at de sterkeste rytterne i sammenlagtstillingen trues. Dermed kan Thomas sykle i ro og mak inn til Paris i gul trøye søndag omgitt av sine lagkamerater i Sky.

– Jeg prøver virkelig ikke å gråte. Det er utrolig. Jeg prøvde ikke å tenke på det og ta dag for dag. Jeg har vunnet Tour de France. Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det er helt utrolig. Jeg kan ikke tro det, sa briten til ITV4.

Les også

Tre år siden Tour de France-lederens mareritt: – Når du mislykkes med den bløffen, er det et helvete

Paradeetappe søndag

Primoz Roglic, som vant fredagens knallharde fjelletappe, presterte svakt lørdag og ble distansert. Sloveneren endte på åttendeplass og måtte innse at tredjeplassen i sammendraget røk.

Tom Dumoulin sikret andreplassen i sammendraget. Sunweb-rytteren ligger 34 sekunder foran Froome.

ETAPPEVINNER: Tom Dumoulin inn mot mål på tempoetappen.

– Det er helt vilt. Jeg visste ingenting om tiden. Jeg trodde Froome var sekundet foran meg da jeg krysset mållinjen. Wow! Det har vært en utrolig siste dag. Jeg var så nervøs, sa Dumoulin ifølge NTB.

Geraint Thomas har hatt den gule sammenlagttrøya siden han vant den ellevte etappen, og i en Tour de France-utgave hvor forhåndsfavoritt Chris Froome aldri presterte på topp fikk Sky-laget altså likevel en stor triumf.

Les også

Hushovd bitt til blods av hissig hund: – Dette var skremmende

Rolig av de norske

De norske rytterne valgte å ta det rolig på tempoetappen for å spare krefter til rittets siste etappe i Paris søndag. Amund Grøndahl Jansen ble beste nordmann med tiden 44.55. Alexander Kristoff klokket inn på 48.10, mens Edvald Boasson Hagen kom inn på 46.51.

Peter Sagan og Julian Alaphilippe er sikret henholdsvis poengtrøya og klatretrøya så lenge de fullfører søndagens etappe. Pierre Latour er i praksis sikret ungdomstrøya med fem minutter og 31 sekunder ned til nærmeste konkurrent.

Tempoetappen var 31 kilometer lang og preget av enkelte bakker. Den gikk fra Saint-Pée-sur-Nivelle til Espelette i Baskerland, helt sørvest i Frankrike.

Sky har vunnet seks av de siste sju sammenlagtseierne i Tour de France. Froome har vunnet rittet fire ganger de siste fem årene, mens Bradley Wiggins tok seieren i 2012. Daværende Astana-rytter Vincenzo Nibali vant i 2014.

(100% Sport/NTB)