Boasson Hagen øyner seier dagen etter skrekkvelten

Blodig og forslått, men ikke utslått. Skrekkvelten på Utah Beach rystet godt i Edvald Boasson Hagen. Men ikke verre enn at han i dag går for seier.

Edvald Boasson Hagen falt i innspurten av lørdagens etappe.

Utah Beach: — Jeg kan røre på alt, det skal mye til for at jeg ikke er klar igjen søndag, sa Edvald Boasson Hagen etter at han deiset i bakken like før målpassering. Da han hadde trillet over streken, stoppet han for å berolige mamma Signe som bare så noe rødt velte uten helt å skjønne at det var sønnen.

— Men jeg hadde en vond følelse. Det er jo dette som er skrekken, sa hun til Aftenposten.

Det gikk verre med andre, deriblant Alexander Kristoffs viktigste hjelpemann Michael Mørkøv som ble sendt til sykehus.

— Jeg vet ikke om dette vil få noen betydning for min innsats på den andre etappen, men jeg tror ikke det. Den skal i utgangspunktet passe meg veldig godt, la Boasson Hagen til før han trillet til bussen for å få behandling for sine kjøttsår.

Nordmannen nevnes av mange som en mulig vinner søndag. Sannsynligvis vil også den som vinner overta den gule ledertrøya, for det er ikke ventet at Mark Cavendish skal klare å følge med i den tøffe avslutningen.

LES OGSÅ:

Fem år siden sist

Det er fem år siden vi begynte å telle etappeseire i Tour de France for 29-åringen fra Rudsbygd. Han var så god i 2011 at den egentlig så håpløse sammenligningen med legenden Eddy Merckx plutselig så ut til å ha noe for seg.

Men fem år senere er vi altså ikke kommet lenger enn til to. De to som han fremdeles setter aller øverst på merittlisten.

Skader, sykdom, men like mye det at han ble omskolert fra fyrrig spurthingst til traust arbeidsvallak for å hjelpe Bradley Wiggins og Chris Froome i Sky, sendte ham nesten helt ut av vinnerpaddocken. Ikke før han fikk seg nytt lag og returnerte til gamletrener Fredrik Mohn, ble det ordentlig kraft i pedalene igjen. I fjorårets Tour kom han aldri nærmere enn fjerdeplassen på den siste etappen.

— Jeg har en bedre maksspurt nå, lover han.

Vinner mer

Han har allerede åtte seire under beltet denne sesongen. I fjor endte han opp med fem.

Før starten på årets Tour ba Aftenposten Dinmension Data-rytteren plukke ut de fem rittene han er aller mest fornøyd med så langt i karrièren. I hvert fall én vil overraske.

Edvald Boasson Hagen viser hvem som er sterkest på den 17. etappen av Tour de France 2011.

1. Seieren på den 17. etappen av Tour de France 2011Forbannet etter å ha blitt satt til veggs av Thor Hushovd, som hadde veldig god hjelp av lagkamerat Ryder Hesjedal, dagen før, tråkket han til med drøyt en mil igjen. Sylvain Chavanel, som da var sammen med ham, måtte slippe, og Boasson Hagen kjørte i ensom majestet over målbyen Pinerolo i Italia. — Jeg var ganske innbitt da, humrer han nå.

Foran blant andre Thor Hushovd (t.h.) krysser Boasson Hagen mållinjen først og tar sin første etappeseier i Tour de France.

2. Seieren på den 6. etappen av Tour de France 2011Foran øynene på mor og far satset Boasson Hagen på en langspurt på oppløpet i Lisieux. Han hadde ingen problemer med å holde konkurrentene unna, Thor Hushovd i gul ledertrøye ble nummer tre— Vi eier sykkelverden, skrek TV 2-kommentator Christian Paasche, og da føltes det faktisk sant. - Den første Tour-seieren er selvsagt spesiell selv om den kom på en litt mer kaotisk måte enn den andre, forklarer Boasson Hagen.

I celebert selskap på pallen etter VM i 2012. Vinneren Philippe Gilbert i midten. T.h. Alejandro Valverde.

3. Sølvmedaljen i VM i 2012Slått av Philippe Gilbert, men ingen andre. Mesterskapet ble avgjort opp den kjente bakken Cauberg siste gang. Gilbert rykket, og ingen klarte helt å henge med. Boasson Hagen, Alejandro Valverde og Aleksandr Kolobnev gjorde et forsøk, men samarbeidet ikke godt nok til å hente belgieren. Spurten om annenplassen tok nordmannen greit foran Valverde. — Jeg er veldig fornøyd med sølvet. Jeg har jobbet mye for andre denne sesongen, sa Edvald på pressekonferansen etter løpet.

Edvald Boasson Hagen viser hvem som er sterkest på den 17. etappen av Tour de France 2011.

4. Paris–Roubaix 2016— Dette er nok ikke noe jeg kommer til å bli husket for, men det var faktisk et veldig bra løp. Jeg følte meg sterk hele tiden og var med hver gang det skjedde noe, forklarer han. Det var først da det var igjen to kilometer at han måtte slippe teten, men klarte å kjempe seg opp igjen. Det kostet imidlertid så mye krefter at han måtte nøye seg med femteplassen, tre sekunder bak den overraskende vinneren Mathew Hayman.

En meget ung mann med sprudlevann etter seieren i Gent-Wevelgem i 2009.

5. Seieren i Gent–Wevelgem 2009— Det var den første og eneste virkelig store klassikeren jeg har vunnet, sier 29-åringen om seieren som gjorde at også de som ikke fulgte sykkelsporten særlig tett ble klar over ham. I det ufyselige regnværet og på det glatte underlaget beholdt han roen og lå på hjulet til den åtte år eldre Alekander Kutsjinski helt til han dro frem nok en superspurt og henviste hviterusseren til annenplass.

Mange har avskrevet Boasson Hagens sjanser til igjen å ta en stor seier. Det han har vist så langt denne sesongen, kan bety at skeptikerne må svelge de spådommene. Kanskje allerede i dag.