Sport

Hushovd etter ny norsk nedtur: - Vi har lov til å være skuffet

Boasson Hagen kjempet lenge om seieren.

NESTEN: Edvald Boasson Hagen.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Den 16. etappen ga rytterne i et utbrudd en strålende mulighet. Derfor var innledningen på etappen heseblesende da kampen om å komme av gårde i brudd var enorm. Derfor forsøkte også Edvald Boasson Hagen seg.

Her gjenopplever du dramatikken på den 16. etappen.

Nordmannen var én av 23 som hadde sjansen til å vinne fra etappens brudd. Men kroppen lystret ikke for 28-åringen da det hele skulle avgjøres med en krevende andrekategori (8,9 kilometer à 5,6 prosent) og en påfølgende utforkjøring.

— Det var synd at jeg ikke var med lenger fremme. Jeg var hvert fall med i bruddet og kjempet om seieren, men jeg hadde ikke benene til å kjempe i front, sier Boasson Hagen til norsk presse etter målgang.

Magesmerter

Dermed står Norge fortsatt uten seier etter 16 etapper av årets Tour de France. Den eneste realistiske muligheten som gjenstår er den avsluttende etappen i Paris, der Alexander Kristoff er blant favorittene. Thor Hushovd, som selv har 10 etappeseire, er skuffet.

— Vi har lov til å være skuffet, spesielt med tanke på at Kristoff har vært helt rå i år, sier Hushovd til TV 2.

TRIUMFERTE: Rubén Plaza var sterkest opp den siste stigningen og tok seieren i Gap.

Boasson Hagen slet også med smerter i magen da de skulle klatre den avgjørende bakken.— Da jeg kom inn i bakken fikk jeg hold i magen, jeg klarte ikke å tråkke skikkelig. Jeg skal ikke skylde på det, for jeg hadde nok ikke kreftene til å følge de beste uansett, men det gjorde det hvert fall ikke enklere, forklarer 28-åringen til TV 2. Rubén Plaza (Lampre-Merida) var smartest av samtlige i bruddet og kunne juble for seier etter å ha syklet de siste 18 kilometerne alene.

Boasson Hagen måtte kapitulere opp andrekategoristigningen og så aldri teten igjen. Han klarte heller ikke å følge gruppen som var nærmest Plaza.

EN GRØNN MESTER: Så lenge Peter Sagan ikke blir tvunget til å bryte årets Tour de France, kommer han til å vinne den grønne trøyen. Enda en andreplass bare befester hans posisjon som poengkonge.

Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) var også del av bruddet. Slovaken så lenge ut som en vinner, men Plaza fikk en luke som var for stor, og Sagan måtte nøye seg med andreplassen. Jarlinson Pantano (IAM Cycling) endte på tredjeplass.

Taklet ut

Blant sammenlagtfavorittene kom de fem første samlet til mål. Vincenzo Nibali (åttendemann) rykket like før toppen på den siste stigningen og tok 25 sekunder på de andre.

Sjettemann sammenlagt Geraint Thomas (Team Sky) dundret inn i en stolpe i utforkjøringen etter å ha blitt påkjørt av Warren Barguil. Briten traff stolpen i stor hastighet, gikk deretter i gjerdet før han forsvant ned bak gjerdet. Likevel kastet han seg på sykkelen igjen og kjempet seg over målstreken omtrent 30 sekunder bak majoriteten av sammenlagtrytterne.

Dermed beholdt Thomas sjetteplassen til tross for det som utvilsomt vil bli «snakkisen» etter den 16. etappen.

Her gjenopplever du dramatikken på den 16. etappen.

Boasson Hagens gylne sjanse

Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka) var blant dem som gikk løs fra hovedfeltet. Det gjorde også 28 andre, deriblant sammenlagtnier Tony Gallopin (Lotto Soudal). Gruppen var for stor til å samarbeide bra, og tolv ryttere angrep og dannet etappens tetbrudd etter snaut 15 kilometer. De var:

I BRUDD: Edvald Boasson Hagen jaktet seieren som én av 23 ryttere i brudd.

Peter Sagan (Tinkoff-Saxo), Bob Jungels (Trek Factory Racing), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Simon Geschke (Giant-Alpecin), Marco Haller (Katjusja), Cristophe Riblon (Ag2r), Pierrick Fédrigo (Bretagne-Séché), Serge Pauwels (MTN-Qhubeka), Nelson Oliveira, Rubén Plaza (begge Lampre-Merida), Daniel Navarro (Cofidis) og Andrij Grivko (Astana).Boasson Hagen satt i gruppe to, som besto av tolv ryttere.

Les også

Tour de France-sjefen om urindusjen: - Det kan ikke tolereres

De jobbet sammen for å komme nærmere teten, men det var tydelig at frontgruppen ikke var særlig lystne på å slippe dem opp. Ved mellomspurten etter 86,5 kilometer var avstanden et drøyt minutt. Der tok Sagan 20 poeng og trygget den grønne trøyen. Bak i hovedfeltet kjørte Astana og Etixx-Quick Step, med drøyt elleve mil igjen var de 5'20 bak teten.

Norske angrep

Like etter mellomspurten roet hovedfeltet det helt ned. Ingen lag var interesserte i å holde utbruddet på armlengdes avstand, og med 100 kilometer igjen var det mer enn åtte minutter fra teten ned til feltet.

Da samlet det seg raskt i front, og Boasson Hagen fikk kontakt med teten. Det gjorde også: Imanol Erviti (Movistar), Adam Hansen (Lotto Soudal), Michal Golas, Matteo Trentin (Etixx-Quick Step), Thomas Voeckler (Europcar), Markel Irizar, (Trek Factory Racing),Luis Ángel Máte (Cofidis), Jarlinson Pantano (IAM Cycling), Teklehaimanot (MTN-Qhubkea) og Pierre-Luc Périchon (Bretagne-Séché).

De 23 i front holdt seg samlet over andrekategorien Col de Cabre (over toppen med 71 kilometer igjen). Det var ingen tvil om at det taktiske spillet om etappeseieren var i gang.

Der var Boasson Hagen svært aktiv. Det var tydelig at han ønsket å få en luke før Col de Manse (8,9 kilometer à 5,6 prosent), andrekategorien rytterne var over med bare tolv kilometer igjen. Nordmannen angrep flere ganger, blant annet sammen med Oliveira og Haller, men ingen av angrepene hans resulterte i at han fikk gå løs. Særlig var Sagan ivrig på å hente nordmannens forsøk.

Nervepirrende finale

Hansen angrep med drøyt 45 kilometer igjen og fikk en luke. Etter hvert kom Haller opp til ham, og sammen arbeidet de for å holde unna. Forfølgergruppen med Boasson Hagen holdt dem likevel nære nok til å kjempe om seieren. Med 28 kilometer igjen var duoen et snaut minutt foran de 21 som jaktet.

Finalen var spektaulær. De siste 21 kilometerne besto av ni kilometer klatring før den beryktede utforkjøringen ned til Gap og målstreken.

Umiddelbart i bakken tok forfølgerne sekunder. Avstanden var et drøyt minutt da klatringen startet. Bare halvannen kilometer senere var det 38 sekunder.

Boasson Hagen fikk store problemer og ble kjørt av i stigningen.

Geschke, Sagan, Plaza, Riblon og Teklehaimanot viste seg sterkest og tok raskt igjen duoen i front. Plaza angrep med 18 kilometer igjen og fikk raskt en luke på rundt 20 sekunder til kvartetten som fulgte.

De Gendt, Voeckler, Jungels, Pantano og Maté fikk kontakt med kvartetten som fulgte nærmest Plaza med 15 kilometer igjen, samtidig som spanjolen fortsatte å øke. En drøy kilometer fra toppen av bakken var han 47 sekunder foran Sagans gruppe.

Over toppen av andrekategorien var Plaza 55 sekunder foran de nærmeste konkurrentene. Spanjolen måtte bare holde seg på sykkelen for å sikre seieren.

Det gjorde han, og dermed tok Plaza Lampre-Meridas første triumf i årets Tour de France. På andreplass fulgte Sagan med Pantano på tredjeplass.

Resultater:

1. Rubén Plaza (Lampre-Merida) 4'30'10

2. Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) + 30

3. Jarlnison Pantano (IAM Cycling) + 36

4. Simon Geschke (Giant-Alpecin) + 40

5. Bob Jungels (Trek Factory Racing) + 40

6. Cristophe Riblon (Ag2r) + 40

7. Daniel Teklehaimanot (MTN-Qhubeka) + 53

8. Thomas De Gendt (Lotto Soudal) + 1'00

9. Luis Ángel Máte (Cofidis) + 1'22

10. Thomas Voeckler (Europcar) + 1'22

Sammenlagt:

1. Chris Froome (Team Sky) 64'47'16

2. Nairo Quintana (Movistar) + 3'10

3. Tejay Van Garderen (BMC Racing Team) + 3'32

4. Alejandro Valverde (Movistar) + 4'02

5. Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) + 4'23

6. Geraint Thomas (Team Sky) + 5'32

7. Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) + 6'23

8. Vincenzo Nibali (Astana) + 7'49

9. Bauke Mollema (Trek Factory Racing) + 8'53

10. Warren Barguil (Giant-Alpecin) + 11'03

Les også

  1. Varsler angrep på Froome: - Vi er veldig sultne

  2. Kristoff slått på målstreken: - Han kom som en kule, men han kom for sent!

  3. Nytt dopingsjokk i Danmark: Innrømmet EPO-bruk på direktesendt TV

  4. Kristoff vurderer å droppe Tour de France neste år

Les mer om

  1. Tour de France