Sport

Froome om dopingryktene: - Jeg prøver så godt jeg kan å være en talsmann for dopingfri sykling

Chris Froome distanserte samtlige på Tour de Frances første fjelletappe — samtidig som det dukker opp nye dopingrykter.

HAR AVGJORT? Chris Froome jubler over mållinjen i tirsdagens etappe.
  • NTB

Den første fjelletappen i årets Tour de France var en brutal test der de siste 15 kilometerne steg med drøyt 7 prosent i snitt.

Det utviklet seg til å bli en ren maktdemonstrasjon av Chris Froome.

30-åringen angrep med drøyt 6 kilometer igjen, og ingen klarte å svare.

— Jeg er tom for ord. Det varufattelig. Jeg kunne ikke tro det da vi hørte at store navn mistet kontakten. Lagkameratene mine gjorde en fantastisk jobb, og jeg er svært glad for å klare å fullføre jobben for dem, sier Froome i seiersintervjuet.

Over målstreken fulgte lagkamerat Richie Porte på andreplass, noe som bare understreket Team Skys dominans.

— I år har vi et sterkere lag enn noen gang. Med åtte kilometer igjen sa Chris at det kjentes lett ut. Det er et fantastisk resultat, men det er langt fra over, sier Porte til pressen etter målgang.

Dopingrykter

Froome og Sky fikk tirsdag flere spørsmål etter at en video av britens fysiske data fra 2013 ble lagt ut på YouTube. I videoen øker ikke Froomes puls nevneverdig på vei opp stupbratte Mont Ventoux.

– Hva har jeg gjort? Jeg prøver så godt jeg kan å være en talsmann for dopingfri sykling, sa Froome etter tirsdagens seier.

Han trekker fram at han flere ganger har kommet med forslag om strengere testing, i tillegg til å ha snakket med CIRC, en organisasjon med oppgave å undersøke doping i sykkelsporten.

– Hva mer kan en ren utøver gjøre, spurte Froome.

Sky-rytteren la til at han skjønner at det stilles spørsmål med tanke på tidligere utgaver av touren.

– Men samtidig må det være en grad av respekt. Jeg har jobbet ekstremt hardt for å komme hit jeg er nå, og jeg har ikke tenkt å la noen ta det fra meg.

TV 2-ekspert Johan Kaggestad synes ikke det er riktig å mistenkeliggjøre Froome på bakgrunn av videoen.

– Det er bare tullete å snakke om dette. Det er knapt en idrettsutøver på kloden som er så godt forberedt og trent som han, sa Kaggestad i studio etter etappen tirsdag.

Les også

Sky frykter sensitiv Froome-data er stjålet

— De ydmyker konkurrentene!

Alene mot toppen på tirsdagens etappe bare økte og økte Froome avstanden ned til konkurrentene hvor Nairo Quintana fulgte nærmest, men colombianeren var likevel rundt minuttet bak.

Gjenopplev dramatikken her.

Innenfor den siste kilometeren fikk colombianeren besøk av Froomes lagkamerat Porte, som angrep med 350 meter igjen. Quintana maktet ikke å svare, og det ble dobbeltseier for Team Sky.

— De ydmyker konkurrentene! Rett og slett, konstaterer TV 2s kommentator Christian Paasche.

Det ble enorme avstander. Contador tapte nesten tre minutter, mens fjorårsvinner Nibali måtte innrømme mer enn fire minutter til Froome. Det var ingen tvil om at hans ambisjoner om gul trøye var knust.

Etter den tiende etappen er Froome 2'52 foran Van Garderen i sammendraget. Quintana følger på tredjeplass, 3'09 bak briten.

Utklassing

Det ble umiddelbart dramatikk opp fjellet da Movistar satte et vanvittig tempo fra bunnen av fjellet. Med ti kilometer igjen måtte fjorårsvinner Vincenzo Nibali slippe. Én kilometer senere måtte også Katjusjas kaptein Joaquim Rodríguez slippe. Da tok Team Sky over.

Med hele 6,5 kilometer igjen var det klart hvem som var de sterkeste i fjellene. Froome og Quintana distanserte samtlige godt hjulpet av britens hjelperytter Richie Porte.

Alle andre stjerner var sjanseløse på å følge.

Like etter angrep Froome, og Quintana klarte ikke å svare. Alene i front økte briten ledelsen for hver meter, og det ble mer enn minuttet til colombianeren over målstreken.

Grei Tour-dag for de norske

Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff følte begge at de gjennomførte tirsdagens Tour de France-etappe som planlagt.

Boasson Hagen (MTN-Qhubeka) syklet i mål som nummer 105 på den tiende etappen.

Etter 167 kilometer mellom Tarbes og La Pierre-Saint-Martin kom han i mål 16.40 bak Froome.

Boasson Hagen sa til TV 2 at han følte at dagens etappe gikk greit og at han prøvde å spare litt krefter på tur opp.

I sammendraget er han nummer 41, 27.04 bak Sky-rytteren.

Alexander Kristoff (Katjusja) tok det også med ro opp den lange stigningen, og han kom i mål som nummer 157, 22.31 bak Froome.

– Det var som planlagt. Det var en grei dag, men det blir verre i morgen. Der gjelder det å henge med så lenge som mulig, sa Kristoff etter målgang.

– Jeg kjørte kontrollert, og ga aldri maks, fortsatte Katjusja-rytteren. Etter tourens tiende etappe har han 49.55 opp til Froome i kampen om sammenlagtseieren.

– Froome virker sterk. Får håpe han ikke kommer altfor langt foran og det blir kjedelig å se på.

Duo fikk 14 minutter

Pierrick Fédrigo (Bretagne-Séché) angrep etter omtrent 7 kilometer og fikk lov til å gå av hovedfeltet. Kenneth Vanbilsen (Cofidis) tok opp jakten, og etter en seig jakt kom belgieren opp til Fédrigo etter 45 kilometer.

Da var duoens ledelse drøyt elleve minutter, og den steg ytterligere tre minutter på det meste. Med 85 kilometer igjen var det 14 minutter mellom tetduoen og hovedfeltet.

SATTE FARTEN: Movistar sprengte feltet fullstendig på de første kilometerne opp utenfor kategori-fjellet som avsluttet den tiende etappen.

Da bestemte Movistar seg. Nairo Quintanas lag satte fart på hovedfeltet og begynte å spise minutter av Fédrigos og Vanbilsens ledelse.Like etter ble det dramatikk da den franske helten Warren Barguil (Giant-Alpecin) smalt i bakken og slo hoften og det høyre kneet. 23-åringen hadde tydelige smerter der han innbitt satte seg på sykkelen igjen etter den stygge velten. Etter hvert fikk han også kontakt med hovedfeltet.

Trøyeskifte

Særlig var Quintanas lagkamerater Alex Dowsett og Imanol Erviti aktive for å krympe avstanden, men tetduoen holdt imponerende stand de neste milene. Med 60 kilometer igjen var avstanden tolv minutter.

Likevel var det ventet at de skulle hentes opp fjellet Col de la Pierre-Saint-Martin (15,3 kilometer à 7,4 prosent) da duoen kom til å tape hele forspranget i klatringen. Og hovedfeltet ga inntrykk av å ha full kontroll. Ved mellomspurten med 42 kilometer igjen passerte hovedfeltet sju minutter bak.

André Greipel (Lotto Soudal) spurtet best i hovedfeltet på mellomspurten. Dermed tok tyskeren tilbake ledelsen i poengkonkurransen da Peter Sagan (Tinkoff-Saxo). Etter den tiende etappen er Greipel tre poeng foran slovaken.

Hovedfeltet fortsatte å ta tid på bruddet på veien mot foten av Col de la Pierre-Saint-Martin. Også FDJ og deres spurter Arnaud Démare hjalp til med å holde farten høy, det var tydelig at de satset på en fransk seier ved Thibaut Pinot på Bastilledagen.

Favorittenes kamp

Da stigningen for teten var de bare 2'30 foran hovedfeltet hvor Movistar satte et tøft tempo fra bunnen av klatringen. Det gjorde at rytter etter rytter raskt måtte slippe. Som forventet forsvant de to norske deltakerne Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen på den første halvannen kilometeren av fjellet. Mer overraskende var det at Rui Costa (Lampre-Merida) måtte kapitulere.

Fédrigo distanserte raskt Vanbilsen, men det var ingen tvil om at han var sjanseløs. Movistars råkjør gjorde at rytterne ble skrellet av, og med drøyt elleve kilometer igjen var det over for Fédrigo da Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) åpnet showet og angrep.

Det var bare et tjuetalls ryttere igjen etter fire kilometers klatring. Med ti kilometer igjen smalt det for fjorårsvinner Nibali. Italieneren mistet kontakten og ble distansert sammen med en rekke andre sammenlagthåp.

Maktdemonstrasjon

Gesink var råsterk i front og holdt luken helt til det var 6,6 kilometer igjen. Da økte lagkamerat Porte farten for Froome, og kun Quintana klarte å henge med.

Men like etter gikk Froome til med et voldsomt rykk. Colombianeren klarte ikke å svare, og Froome bare økte alene i tet. Bak de to var de andre sjanseløse på å henge med. Gesink, Pierre Rolland og Tejay Van Garderen var de som var nærmest med Contador og særlig Nibali som etappens største tapere.

Quintana var like suveren som andremann som Froome var i tet. Med 3.300 meter igjen skilte det 45 sekunder mellom dem. De andre forfølgerne var minst halvannet minutt bak briten i front. To kilometer senere bikket avstanden mellom dem minuttet. Froomes lagkamerat Porte nærmet seg også Quintana på den siste kilometeren.

Det var en enorm oppvisning i lagstyrke fra det britiske laget.

Porte tok andreplassen etter å ha angrepet Quintana med 350 meter igjen.

FAKTA TIRSDAGENS ETAPPE:

10. etappe, 167 km Tarbes – Anrette La Pierre Saint Martin:

  1. Chris Froome, Storbritannia (Sky) 4.22.07, 2) Richie Porte, Australia (Sky) 0.59 min. bak, 3) Nairo Quintana, Colombia (Moviestar) 1.04, 4) Robert Gesink, Nederland (LottoNL) 1.33, 5) Alejandro Valverde, Spania (Moviestar) 2.01, 6) Geraint Thomas, Storbritannia (Sky) s.t., 7) Adam Yates, Storbritannia (Orica) 2.04, 8) Pierre Rolland, Frankrike (Lotto) 2.22, 9) Tony Gallopin, Frankrike (Lotto) 2.22, 10) Tejay van Garderen, USA (BMC) 2.30. Norsk: 105) Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka) 16.40, 157) Alexander Kristoff (Katusja) 22.31. Sammenlagt (gul trøye):
  2. Froome 35.56.09, 2) van Garderen 2.52, 3) Quintana 3.09, 4) Valverde 4.01, 5) Thomas 4.03, 6) Alberto Contador, Spania (Tinkoff-Saxo) 4.04, 7) Gallopin 4.33, 8) Gesink 4.35, 9) Warren Barguil, Frankrike (Giant) 6.12, 10) Vincenzo Nibali, Italia (Astana) 6.57. Norsk: 41) Boasson Hagen 27.04, 102) Kristoff 49.55. Rittet avsluttes i Paris 26. juli.

Les også

  1. «Kristoff? Aldri hørt om ham»

  2. - Sky med ledertrøyen er som å se Italia spille fotball

  3. Boasson Hagen syklet med norsk flagg – får ikke straff

  4. Contadors lagkamerat har testikkelkreft og må bryte Touren

Les mer om

  1. Tour de France