Seks mann tatt ut - men bare fire kan delta

Her er VM-uttaket i kombinert.

Håvard Klemetsen.

Håvard Klemetsen (36) er en av seks som er tatt ut til årets største mesterskap. Beskjeden kommer dagen etter Klemetsens 12.-plass i verdenscupen i Val di Fiemme. Kombinertlandslaget har tatt ut følgende seks øvere til VM i Falun:

Håvard Klemetsen, Mikko Kokslien, Magnus Moan, Jørgen Graabak, Magnus Krog og Jan Schmid.

— Vi sender et av de sterkeste lagene på lenge til et mesterskap. VM i Falun blir et stort høydepunkt for oss som vi ser veldig frem til. Målsettingen er at vi skal bli beste nasjon, sier sportssjef Sverre Rotevatn i en pressemelding.

Norge sender et meget sterkt lag og alle seks utøverne har vært på pallen i verdenscupen i vinter.

Norge stiller med fire utøvere på hver distanse - bortsett fra i Team Sprint (to utøvere). Ifølge pressemeldingen vil landslagsledelsen etter offisiell trening i Falun plukke ut hvem som får stå på startstreken, avhengig av form.

— Der vil det bety mye hvordan hoppingen i bakken på trening blir, sier sportssjef Sverre Rotevatn.

Krog var det mest usikre kortet før uttaket. Han har en 2. plass i verdenscupen, i et renn som ble merkelig. Han har vært syk og presterte heller ikke i Val di Fiemme denne helgen. Men telemarkingen var på gullaget under OL i Sotsji, og det svir å sette ham ut.

Alle på pallen

Kombinertlandslaget er utrolig sterkt. Alle har vært på pallen i verdenscupen denne sesongen. Jørgen Graabak har slitt, men funnet formen i tide. Han vant det siste verdenscuprennet i Val di Fiemme, før han allerede søndag kveld tok helikopter til Seiser Alm og høydetrening. Sammen med Magnus Moan og Håvard Klemetsen velger han den løsningen. De andre dro hjem, før alle igjen møtes til precamp i Oberstdorf.

— Jeg mener at det er snakk om å ha fokus på å ta ut de fire beste. Vi skal ikke ha fokus på at de to dårligste ikke skal få være med, sier Rotevatn.

Han mener det er bedre å a seks å velge i under VM, og ikke fem.

— Da har vi kanskje enda større muligheter til å ta ut et knallag, sier han.

- Samtidig er det jo ofte slik at de som ikke får delta i et mesterskap blir lei seg og sure. Det kan ha dårlig innvirkning på laget?

— Det eneste som er sikkert er at noen kommer til å bli skuffet. Vi har et lag hvor seks løpere har vært på pallen i inneværende sesong. I teorien betyr det at alle på en god dag kan ta medalje i VM. Derfor er det veldig forståelig at de som ikke får være med blir skuffet, men vi har et lag med god moral og vi viste spesielt under OL i fjor at de som ikke blir tatt ut backer opp de andre.

Kunne ha med mer enn i OL

I OL var det fem utøvere, men da hadde hver nasjon ikke anledning til å ta med seks.

— Vi føler at vi nå står bedre rustet med tanke på sykdom. De tre siste mesterskapene har vi hatt sykdom underveis i mesterskapene, sier sportssjefen.

— Vi håper selvfølgelig at vi unngår det, men hvis det mot formodning skulle skje er reserven på plass fra arenaen, i stedet for at vi må hente ham fra Norge.

I Oberstdorf mandag om en uke møtes gjengen for en siste samling i en uke, og drar deretter i samlet flokk direkte til VM i Falun.

Kan bli utrygt

— I utgangspunktet kan det bli litt mer utrygt, og mer konkurranse inn mot trening ved å ta med seks utøvere, men det kan være et pluss også, sier tidligere landslagstrener Kristian Hammer.

— Det vil alltid være plusser og minuser, men alle seks kan ta medalje på en god dag, så Norge stiler i alle fall med seks gode, uansett hvem det blir.

Det finnes gode eksempler på at det har vært lurt å ta med fem, men også seks, legger han til.