Russiske medier: - USA vil ta VM fra Russland

Amerikanske «russofober» iscenesatte FIFA-razziaen i et forsøk på å rappe fotball-VM i 2018 fra Russland, melder russiske medier.

ta5ec091.jpg

Sveitsiske og amerikanske myndigheter gikk onsdag til aksjon både i Sveits og USA som følge av korrupsjonsetterforskningen av FIFA.

I Zürich, hvor Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) i disse dager avholder sin 65. FIFA-kongress, og hvor det skal velges ny president for fire nye år, startet dagen med at flere FIFA-topper ble pågrepet og arrestert mistenkt for korrupsjon.

USA som står bak alt sammen?

Totalt er 14 stykker mistenkt for grov korrupsjon.

LES OGSÅ: — Dette er VM i korrupsjon, nå gir vi FIFA rødt kort

FIFA-kongressen i Zürich har ikke akkurat fått den starten delegatene ønsket seg.

I Russland har man sine egne tanker og meninger om det som nå skjer. For er det virkelig FIFA som er gjennomsyret av korrupsjon og bestikkelser, eller er det amerikanske myndigheter som har iscenesatt alt for å sikre seg et mesterskap på egen jord igjen?Nettstedet vesti.ru melder i følge svenske Dagens Nyheter at razziaen i Zürich var iscenesatt av USA med et klart og tydleig mål: rappe hele VM fra russerne.

«Russofober»sendte brev

Dagens Nyheter siterer det russiske nettstedet:

— Nylig sendte senatorene og «russofobene»John McCain og Robert Menendez et brev til FIFA-kongressen der de ba delegatene om ikke å støtte opp om Sepp Blatters kandidatur i det kommende valget. USA klarer ikke å tilgi Blatter for at han ikke vil frata Russland VM. FIFA har utredet tildelingen av VM i 2018 (som skal gå i Russland, red.anm.). De fant ingen mistenkeligheter. Da bestemte USA seg for å ta grep selv. Med skremsel og utpressing, skriver vesti.ru ifølge Dagens Nyheter.

Russisk departement inn i saken

Men det stopper ikke der. Ifølge nyhetsbyrået Reuters uttalte det russiske utenriksdepartementet onsdag at arrestasjonene av FIFA-representantene virker å være ulovlig forsøk fra amerikanske myndigheter på å anvende landets egne lover i utlandet.

— Uten å gå i detaljer på det som har kommet frem, så peker vi bare på det faktum at dette er nok et tilfelle av forsøk på ulovlig anvendelse av amerikansk lov i utlandet, sier Utenriksdepartementet i Russland.

- Slutt å innta rollen som dommer

I meldingen, som ligger på departementets nettsider, sies det at man ikke håper arrestasjonene vil ødelegge FIFAs omdømme eller kaste skygger over beslutninger organisasjonen har fattet.

— Igjen, vi ber Washington slutte å innta rollen som dommer langt utenfor landegrensene sine og heller følge internasjonale, og generelt aksepterte, lovlige prosedyrer, sier departementet.

Hva skjer med VM i 2018 og 2022?

Hva som skjer med de to mesterskapene (Russland i 2018 og Qatar i 2022) er foreløpig uvisst. Men det er ingenting som tyder på at FIFA vil endre på avgjørelsen om å la de to landene arrangere de i henhold til tildelingen. Den konklusjonen lander russiske medier på også.

Aleksej Sorokin, som er sjefen for den russiske organisasjonskomitéen før 2018-VM, var i Zürich onsdag morgen da myndighetene i Sveits gikk til aksjon. Men han skal visstnok ikke være blant dem som er tatt inn til avhør, melder Dagens Nyheter.

FBI gikk til aksjon i Miami

I USA gikk FBI til aksjon mot Det nord- og mellomamerikanske fotballforbundet CONCACAFs lokaler i Miami. Flere av de som ble arrestert tidligere på dagen har hatt eller har fortsatt tilknytning til CONCACAF.

LES OGSÅ: Dette er bare det første kapittelet

President Jeffrey Webb er blant de arresterte. Han er også visepresident i FIFA, og er av flere sett på som en mulig arvtager for sittende president Sepp Blatter den dagen den 79 år gamle sveitseren trer av.

Selv om FIFA nå er kastet ut i en av sine verste kriser, skal presidentvalget gå som planlagt.