OL-helten Egil Danielsen er død

Tidligere friidrettsutøver Egil Danielsen er død.

OL-VINNER: Spydkasteren Egil Danielsen er død, 85 år gammel. Her før OL i Melbourne i 1956.

85-åringen døde natt til mandag, ifølge NRK.

Den tidligere spydkasteren fra Hamar tok OL-gull i Melbourne i 1956. Gullkastet på 85,71 meter sikret ham også verdensrekord. Avstanden ned til nærmeste konkurrent var på hele 5,73 meter.

Kastet var over to meter lenger enn den tidligere verdensrekorden. Danielsens rekord ble slått av Albert Cantello i juni 1959, men ble stående som olympisk rekord fram til 1968.

Olympiamester i spyd under OL i Melbourne Egil Danielsen kommer hjem fra Australia, sammen med Ernst Larsen (t.h.). Larsen tok bronse på 3000 m hinder. Begge intervjues av en radioreporter etter ankomsten til Oslo.

Stor milepæl

Generalsekretæren i Norges Friidrettsforbund, Kjetil Hildeskor, mener Danielsens gull og verdensrekord står som en av de store milepælene i norsk friidrett.

– Det er jo stort å vinne OL i dag, men det var enda større den gangen. Da det også ble verdensrekord, så var det veldig stort for norsk friidrett. Det har nok vært til inspirasjon for utøvere senere også.

Danielsen beholdt friidrettsinteressen til det siste.

Hildeskor forteller at OL-vinneren så sent som i mai i år var innom en rekruttsamling for kastere på Hamar, der han møtte mange av de unge, lovende kastetalentene i Norge.

HJEMVENDT HELT: Egil Danielsen ble mottatt som en folkehelt, da han kom hjem til Hamar etter OL-gullet i 1956.

Fem NM-gull

Danielsen tok gjennom karrieren 11 norgesrekorder og fem NM-gull. Det første kom i 1953, da han bare var 20 år gammel. Han tok også EM-sølv i Stockholm i 1958.

Seieren i Melbourne sikret ham også Morgenbladets gullmedalje, Fearnleys olympiske ærespris og Sportsjournalistenes statuett.

En statue av Danielsen ble reist utenfor Hamar Olympiahall, men senere flyttet til friidrettsbanen på Børstad.

(100% Sport / ©NTB)