Sport

Omdal om avdøde Havelange: - Det er nok i første rekke korrupsjonen vi vil huske ham for

Den tidligere FIFA-presidenten João Havelange ble 100 år gammel.

FOTBALL-LEDERE: Joao Havelange (til venstre) gikk bort tirsdag. Per Ravn Omdal jobbet under den kontroversielle brasilianeren. NTB scanpix

 • Nicholas Bergh
 • Reidar Løfaldli

Den tidligere FIFA-presidenten João Havelange er død. Brasilianeren ble 100 år gammel. Det melder blant andre BBC.

Havelange styrte fotballens ledende organ fra 1974 til 1998, og var forgjengeren til Sepp Blatter. Han satt også som IOC-medlem fra 1963 til 2011. Per Ravn Omdal var styremedlem i FIFA fra 1994 til 2001, og hadde Havelange som sjef i fire av årene.

— Han var leder av styret, og jeg satt i styret. Vi hadde et vanlig forhold styremedlemmer imellom, sier han om sitt personlige forhold til Havelange.

Det er spesielt to ting Omdal vil trekke fram hos den kontroversielle brasilianeren.

— For det første, så var han en drivkraft i skapelsen av det moderne konkurransesystemet i VM-sluttspill og VM i aldersbestemte klasser. Det er også riktig å si at han var en positiv støtte i bestrebelsene for å høyne kvinnefotballens status, sier 68-åringen.

- Trist sorti

Daværende FIFA-president João Havelange (t.v.) med sin generalsekretær Sepp Blatter høsten 1994. AP

Omdal mener at Havelange var førende i fremveksten av de kommersielle aspektene ved VM-sluttspillene og hos FIFA generelt. Men korrupsjonen skal ha blomstret i Havelanges FIFA, som den også skal ha gjort under etterfølgeren Sepp Blatter.— Han fikk en trist sorti som leder av FIFA, og ble fratatt all ære. Han ble tatt for korrupsjon, og det er nok det vi i første rekke vil huske ham for, sier Per Ravn Omdal.

LES EN GRUNDIG DOKUMENTAR OM FIFA HER: Kofferter med cash, luksusleiligheter til pampenes katter og milliarder under bordet.

I 2011 måtte han trekke seg som IOC-medlem etter at det kom fram at han hadde mottatt millioner av dollar i bestikkelser. To år senere måtte Havelange også si fra seg vervet som ærespresident i FIFA. Brasilianeren ble anklaget for å ha oppført seg moralsk og etisk klanderverdig i sin rolle som FIFA-president.

— Han var en del av den kulturen som har vært, dessverre, konstaterer Omdal.

FIFA-etterfølger Blatter melder følgende i en pressemelding:

— Han hadde én idé i hodet – å gjøre fotballen global. Slagordet var at «fotball er et universelt språk». Han lyktes.

Idrettsutøver

Havelange hadde også en bakgrunn som toppidrettsutøver. Han representerte Brasil i OL i Berlin i 1936 som svømmer og i vannpolo under OL i Helsingfors i 1952. — Han var en idrettsmann, og svømte et par tusen meter hver dag. Det gjorde han hele livet, minnes Per Ravn Omdal.

Relevante artikler

 1. SPORT

  I over 20 år har fotballens mektigste vært mistenkt for korrupsjon. Likevel går han fri i hjemlandet.

 2. SPORT

  FIFA starter etterforskning av Blatter

 3. FOTBALL

  Tidligere FIFA-topp Chuck Blazer er død

 4. FOTBALL

  Spansk fotballskandale: Fotballpresidenten arrestert

 5. FOTBALL

  Platini går rettens vei for å renvaske navnet sitt

 6. FOTBALL

  FIFA-president Infantino overøste Putin med komplimenter