Sport

Avgjorde kampen - og rakk fødselen

Her er Oilers-spillernes beste Jordal-opplevelser.

Martin Strandfeldt, Christian Dahl Andersen, Kurt Davis, Nick Schaus og resten av Oilers-troppen møter Vålerenga i Jordal amfi i kveld.
  • Lars Fisketjøn

Det er ikke så ofte det skjer at Oilers vinner på Jordal Amfi. De siste seks årene har det kun skjedd fire ganger. De få seirene som har kommet har imidlertid satt dype spor.

For Martin Strandfeldt er det helt spesielle følelser knyttet til den femte NM-finalen i 2010. All flytrafikk var lammet på grunn av askeskyer som følge av et vulkanutbrudd på Island. Oilers dro derfor i buss dagen før kamp, mens Strandfeldt ble igjen hos sin høygravide kone i Stavanger.

— Kvelden før kamp gikk vi til legen, og undersøkelsene viste at det burde være trygt for meg å reise. Derfor fikk jeg en privatsjåfør som kjørte meg til Oslo tidlig neste morgen. Jeg sov litt i bilen underveis, og kom fram to timer før kamp, sier Strandfeldt.

Avgjorde

På toppen av alt spilte den svenske målsniken hovedrollen da kampen ble avgjort. På stillingen 2-2 i spilleforlengelse snappet han opp en svak Vålerenga-pasning, kom alene med Patrick DesRochers og scoret sikkert.

- Jeg hadde en assist tidligere i kampen, og fikk den matchavgjørende scoringen. Det var en spesiell kveld, sier han.

Strandfeldt nådde hjem til fødsel, og Oilers stakk av med bøtta få dager senere.

Dahl-Andersen deler minnet

Også for Christian Dahl-Andersen er det den samme seieren fra 2010 som henger høyest. På stillingen 2-1 til Vålerenga helt på slutten tok Oilers ut keeper, og satte inn en ekstra utespiller.

Det betalte seg da Topi Lehtonen skjøt fra blålinjen, og Dahl-Andersen selv utliknet til 2-2 slik at kampen gikk til spilleforlengelse. Med Strandfeldts omtalte matchvinner-scoring tok Oilers føringen i finaleserien med ledelse 3-2 i kamper.

- Jeg har ikke så mange gode minner. Det beste med den kampen var at vi utliknet med bare sekunder igjen, og vant i spilleforlengelsen. Da var vi nesten sikre på at vi kom til å vinne NM i neste hjemmekamp, sier Dahl-Andersen.

Og som de fleste husker ble Vålerenga feid av banen med 5-0 i Siddishallen, og Oilers vant sitt første NM-gull.

Da «Jimmern» la opp

Petter Thoresens beste minne fra Jordal Amfi går helt tilbake til 1997. Både han og landslagskeeper Jim Marthinsen hadde mange sesonger bak seg i Vålerenga, men nå spilte de begge for Storhamar. Gultrøyene vant sitt tredje strake NM-gull, men dette var første gang de avgjorde på Jordal.

— Jeg har mange gode minner fra Jordal, men dette er den enkeltkampen som skiller seg ut. For alle klubber er det en barriere å vinne på Jordal, og det var utrolig stort at vi avgjorde NM-finalen på Jordal. Det var «Jimmern» sin siste kamp, og dette var jo egentlig hans hjemmebane, men da hadde han gul drakt på. Jeg husker han satte oppå buret der, sier Thoresen.

Oilers-treneren, som knapt vet selv hvor mange titler han har vunnet i norsk hockey, husker ikke resultatet av kampen. Det endte 4-1 til Storhamar.

Smith ble finalenes beste

Ruben Smiths beste Jordal-minne kommer også fra en kamp med Storhamar. Denne gang i 2008. Det var det året Hamar-laget vant NM-gull, og keeperen fra Hundvåg ble kåret til turneringens beste spiller.

Storhamar hadde allerede slått Oilers ut i kvartfinalen, og i semifinalen ventet Vålerenga.

— Jeg husker ikke resultatet, men vi var solide underdogs på forhånd. Likevel scoret vi to mål i undertall og vant 3-1 eller 3-2. Det var typisk oss det året, vi forsvarte med nebb og klør, og benyttet de sjansene vi fikk. Etter den seieren fikk vi følelsen av at vi hadde Vålerenga på gaffelen, og at vi kom til å vinne, sier Smith.

Den følelsen viste seg å stemme. I neste kamp vant Storhamar hjemme, og avgjorde semifinale-serien med 4-2 i kamper. I finalen ble det seier med samme antall mot Frisk Asker.

Jagde vekk Jordal-spøkelset

Det er ikke bare Oilers som har slåss mot et Jordal-spøkelse opp gjennom årene. Fra 2006 til 2011 gikk Sparta uten seier i OL-arenaen fra 1952, men da seieren endelig kom gjorde den inntrykk på Tommy Kristiansen.

- Sparta hadde ikke vunnet der på fem år, men da vi vant «the double» vant vi også på Jordal. Det var en deilig følelse, sier Kristiansen.

Følg Vålerenga - Oilers minutt for minutt fra klokken 19.00:

Les også

  1. Dette er Oilers-spillernes verste Jordal-minner

  2. – Seriegull er den største prestasjonen

  3. Kjær: Jeg gjør ikke den Oilers-tabben igjen

Les mer om

  1. Ishockey
  2. Stavanger Oilers