Sport

"Bare et menneske"

Han kalles "Dyret fra Grimstad", men i går viste Thor Hushovd seg fra en menneskelig side.

  • Espen Hansen
    Aftenposten

For åtte år siden knuste sørlendingen alle VM-konkurrentene i U23-klassens temporitt opp knallharde Cauberg i Valkenburg.I går var det han som måtte melde pass da Tour de France-feltet for alvor satte opp farten i den samme kneika.Thor Hushovd har aldri likt seg i varmen. Han har vært utsatt for dehydrering, fått krampe og måttet stå av sykkelen når det er blitt for varmt.I målområdet i går var det 34 grader, solen stekte, luften sto helt stille og asfalten smeltet.

— Fikk en reaksjon

— Varmen var nok en av forklaringene på at jeg ikke klarte å henge helt med. Samtidig tror jeg at jeg fikk en reaksjon etter uhellet søndag. Det er ofte slike reaksjoner kommer to dager etterpå, forklarte han.Etter at Hushovd hadde vært gull- og gulgutt så langt i Tour de France, var det sykkelsportens virkelige "Wonderboy" som overtok både den gule og den grønne trøya.I går var det over en halv million tilskuere i sykkelgale Valkenburg. I dag blir det en enda større folkefest når Tour-feltet ruller ut fra Huy like sør for Liège med hjemmehelten Tom Boonen som sammenlagtleder. Glamour-gutten er Belgias mest populære idrettsmann, og det var helt perfekt at han nå også er Tour'ens største.

- Må jobbe.

— Selv om jeg er skuffet fordi jeg mistet den gule trøya, er jeg veldig fornøyd med starten på rittet. Jeg har hatt noen dager i gult, og nå blir det å konsentrere seg om etappeseier og den grønne trøya. Med tanke på å vinne etapper, passer det egentlig bra at Boonen leder. Nå er det hans lag som må jobbe hardest for å holde feltet samlet slik at han kan beholde trøya, forklarte Thor Hushovd.- Det er helt klart stressende å skulle forsvare trøya. Det blir veldig mye jobbing for alle på laget og lite hvile, la 28-åringen til.Han holdt på å bli innblandet i velten som endte med at en av de virkelig store outsiderne til sammenlagtseieren, spanjolen Alejandro Valverde, brakk kravebenet og måtte bryte.- Jeg var veldig nært, måtte svinge ut i grøfta for ikke å velte.Marginene er små i sykkelsporten.Thor Hushovd vant prologen og har hatt både den gule og grønne trøya. Men han har ikke klart det han selv sa var hovedmålet: Å vinne en ordentlig etappe.- Det kommer flere gode muligheter denne uka. Det jeg viste i spurten mandag (tredjeplass bak McEwen og Boonen), fortalte meg at jeg er god nok til å vinne.

Thor Hushovd hadde en tung dag i Tour de France, klarte ikke å henge med inn mot mål og falt ned til fjerdeplass i sammendraget.

Les mer om

  1. Tour de France