Vålerengas største stjerner sitter på benken

Det oser fremdeles storhet av Vålerenga, men det holder ikke med bare stjerner på trenerbenken. Selv om de to er ligaens største profiler.

Roy Johansen (t.v.) og Espen "Shampo" Knutsen skal styre Vålerenga sammen denne sesongen.

Vålerenga går inn i hockeysesongen vel vitende om at de ikke kommer til å vinne noe mesterskap.

— Det gjør vondt, sier Espen «Shampo» Knutsen.

— Jeg tipper vi vil ende opp på midten av tabellen. Noen får sikkert for høye ambisjoner fordi Roy har kommet. Men slik er ikke idretten. Vi har ikke mannskap til å slåss om titler, forklarer Shampo.

Han har både tatt et steg opp og til siden etter ti sesonger som trener.

Inn som hovedtrener har Roy Johansen kommet, bejublet landslagssjef gjennom 15 sesonger. Egentlig hadde han tenkt seg et hvileår før han tok ny sats, men har man hjertet i Vålerenga ...

Johansens lovnad: - Vi skal være ekstreme

For første gang på svært mange år må også Johansen klare seg uten sin faste assistent Knut Jørgen Stubdal. Det hadde ikke Vålerenga råd til. Shampo er derfor både sportslig leder og hovedtrener 2. ## "Bånn i bøtta"

Det er mye Vålerenga ikke har råd til. Laget med flest "bøtter" (26) er nesten "bånn i bøtta" når det gjelder penger.

— Et lønnsbudsjett på fire millioner, som skal fordeles på 25 spillere, sier alt. Slik er idretten. Spillerne går etter penger, forklarer Shampo som mener at andre klubber, først og fremst Stavanger, opererer i "en annen liga".

Da Roy Johansen sist trente klubben, rundt årtusenskiftet, var det helt motsatt.

— Det manglet ikke penger da. Målet var å slå Storhamar i kampen om NM-gull. Det var alltid en rik onkel som kunne garantere for en god nok spillerstall, forteller Johansen.

Forrige gang Roy Johansen (bak) var VIF-trener var laget Norges beste. Dette er fra finalene i 2000. Fra v. Patric Englund, Lubos Sikela og dagens Lørenskog-trener Kenneth Larsen.

Men onklene forsvant og sponsormarkedet ble tøffere. Plutselig var Vålerenga bedre på TV enn på isen.

— Serien "Iskrigerne" har gitt oss masse oppmerksomhet og mer publikum. Men vi har ikke fått flere sponsorkroner, skuffende nok, klargjør Shampo.

Likheter med landslaget

Samtidig som Roy Johansen ble hentet tilbake, hentet også klubben Jon Aase fra Olympiatoppen som fysisk trener/barmarkstrener.

— Det har vært en suksess. Spillerne er særdeles godt trent. Det tror jeg nok de andre lagene skal få merke når vi kommer et stykke ut i sesongen, mener den tidligere landslagssjefen.

Gladere dager i Vålerenga. Espen "Shampo" Knutsen har ledet laget til kongepokal i 2007.

Han ser likheter i Vålerengas kamp mot overmakten denne sesongen og det landslaget har vært stilt overfor i VM.

— Ishockey er mye en god keeper og et stabilt forsvar. Heldigvis har vi Steffen Søberg i mål. Han er kanskje ligaens beste. Ellers vil det mest handle om hardt arbeid, forklarer Johansen.

Les også: Norges største ishockeystjerne har aldri noe lignende

De neste to sesongene vil bli svært spesielle for Oslo-klubben. Den syvende januar 2017, altså midt i sesongen, spilles den siste kampen på gamle Jordal Amfi. Deretter venter halvannen sesong i Furuset Forum. Det sier også noe om hvordan ting endrer seg. For 25–30 år siden var Furuset et skjellsord i Vålerenga.

— Vi kan ikke regne med å kjempe i toppen de neste to sesongene. Men når 2018/2019-sesongen starter tror jeg vi igjen vil være konkurransedyktige, sier Espen Knutsen.

Tabelltipset

1. Stavanger

2. Storhamar

3. Lørenskog

4. Frisk Asker

5. Sparta

6. Vålerenga

7. Stjernen

8. Lillehammer

9. Manglerud Star

10. Kongsvinger

Åpningsrunden

Lørdag: Sparta–Stjernen (16), Storhamar–Vålerenga (18)

Søndag: Lørenskog–Kongsvinger (17), Manglerud Star–Lillehammer (17)

Tirsdag: Frisk Asker–Stavanger (19)