Sport

Det tok fire år før den angrende svenske kommentatoren unnskyldte seg

For en av de svenske heltene har veien til finalen vært ekstra lang. I kveld kan det bli OL-gull.

Hedvig Lindahl har storspilt for Sverige under OL-turneringen. Fredag kveld spiller svenskene finale mot Tyskland. NTB Scanpix

 • Steffen Stenersen

Fredag kveld gjør de svenske jentene som Norge gjorde i OL i Sydney: Spiller OL-finale i fotball.

 • Følg OL-finalen direkte her klokken 22.30: Sverige-Tyskland

På mektige Maracana står Tyskland på den andre siden, og uansett om det blir gull eller sølv har de svenske fotballstjernene overgått hjemlandets forventinger.

Blant de viktigste spillerne denne OL-turneringen må Hedvig Lindahl nevnes. Spesielt i straffekonkurransen mot Brasil i semifinalen ble Lindahl helten med flere viktige redninger. Men ikke alle har hatt troen på den svenske keeperen opp gjennom årene.

Les også

Norge kunne ødelagt Sveriges OL-eventyr for over ett år siden

— Milde Jesus så feil jeg tok!

— Nei, Sverige kommer aldri til å vinne en turnering med Hedvig Lindahl mellom stengene.

Tomas Pettersson i Expressen måtte spise i seg kritikken til Hedvig Lindahl. Her er han under årets Tour de Ski. NTB Scanpix

Ordene tilhører Expressens profilerte kommentator Tomas Pettersson. I en artikkel i den svenske avisen forteller Pettersson om en august-dag i London for fire år siden, hvor han skrev en knusende kommentar: Sverige måtte bytte målvakt om det skulle bli suksess. — Å Milde Jesus så feil jeg tok. Jeg prøver meg med en beklagelse: Unnskyld, skriver Pettersson.

For Lindahl har veien fram til OL-finale i selveste Brasil mot selveste Tyskland vært lang. Hun har lenge slitt med troen på seg selv, og i et åpenhjertig intervju med svenske Viasat forteller hun om de tøffe periodene.

Les også

Amerikanske OL-helter diktet opp ranshistorie: Kan bli siktet for falsk forklaring

— Jeg har tvilt på meg selv

— Jeg har hatt tøffe år. Jeg har tvilt på meg selv og i blant har jeg lurt på hva jeg har holdt på med. En periode var jeg veldig bitter, da jeg følte at jeg ga veldig mye og fikk lite tilbake, sier Lindahl til Viasat.

Hun vurderte å legge opp, men sine egne negative tanker og kritikk fikk ikke ta knekken på Lindahl, som kanskje har vært Sveriges viktigste spiller denne turneringen.

Hedvig Lindahl reddet den avgjørende straffen mot Brasil som sendte Sverige til finalen. AP

— Under selv de tøffeste stundene var det en stemme der inne som slo inn. Det var den lille fotballjenta i meg som tok overtaket, og nå er jeg her, sier hun.

- Et gull ville betydd alt

Men tilbake til kritikken fra Pettersson for nærmere fire år siden. Lindahl mottar og godtar unnskyldningen fra Petterson, og i et intervju med Expressens mann forteller hun at hun fikk med seg innlegget.

- Det er klart at man aldri blir glad for slikt. Men om jeg skal være helt ærlig så kan jeg kjenne at når jeg ser tilbake på klipp fra tidligere i karrieren at «nei, det der var ikke veldig bra » , sier keeperen.

Les også

IOC-visepresident går midlertidig av etter pågripelse

— Men jeg er ikke enig i at jeg skulle bære alt ansvaret selv for det kvartfinaletapet (mot Frankrike i OL 2012, journ.anm). Jeg synes jeg spilte ganske bra i de lekene, sier Hedvig Lindahl.

Som er kun én kamp unna EM-gull.

— Et gull ville betydd alt. Det ville vært beviset på at jeg har nådd dit jeg en gang sa skulle nå, sier hun til Viasat.

Sverige-Tyskland spilles fredag kveld klokka 22.30. Kampen vises på TV 2s plattformer

Les mer om

 1. OL

Relevante artikler

 1. SPORT

  Sverige sto for OL-sensasjon da de slo ut hjemmefavoritten i nervedrama

 2. FOTBALL

  Sveriges keeperhelt hylles etter superredningen - sammenlignes med 90-tallshelt

 3. SPORT

  Selvmål ødela Sveriges håp om OL-gull

 4. SPORT

  Svensk TV-profil raser mot USA-ikon: - Hun er en gris!

 5. SPORT

  Her har Neymar gitt Brasil den revansjen de sårt trengte

 6. SPORT

  Norge kunne ødelagt Sveriges OL-eventyr for over ett år siden