Sport

Her formes skulpturen av Alexander Dale Oen

Kunstneren søker råd hos Robin Dale Oen.

Kunstner Arne Mælands skulptur av Alexander Dale Oen skal stå utenfor Kystmuseet i Øygarden. Avdukingen skjer 28. mai. Foto: Rune Nielsen

  • Kim Bøyum

I verkstedet sitt i Os står kunstner Arne Mæland og flikker på sitt neste verk: skulpturen av Alexander Dale Oen som skal stå utenfor Kystmuseet i Øygarden.

— For meg er det et krevende, men ærefullt oppdrag. Jeg har jo lyst til at familien kan si at dette er den Alex som de kjente. Derfor bruker jeg broren Robin, som også var toppsvømmer, til konsultasjon, sier Mæland.

Avdukes i mai

Han peker mot muskelen han har modellert fra brystet opp mot skulderen.

— Jeg har lært litt om svømming mens jeg har holdt på. Denne muskelen, er jeg blitt fortalt, var den Alex hadde spesialutviklet og som dro ham frem. Derfor er den motoren viktig å få med.

Det er en lang prosess som skal føre frem til at bysten i bronse kan avdukes 28. mai, en uke etter at Alexander Dale Oen ville fylt 30 år. Snart er Mæland ferdig med modelleringen, og da skal det lages former i gips og silikon, før figuren lages i voks. Da kan kunstneren gjøre justeringer, før selve støpingen blir gjort i Mandal.

Stolt familie

— Vi i familien er glade og stolte over at dette er blitt satt i gang. Nå er jeg ingen kunstkjenner, men foreløpig ser det særdeles bra ut, mener Robin Dale Oen.

Mælands kunstverk skal vise Alexander Dale Oen slik han så ut da han jublet for VM-gullet i 2011. Det skjedde bare tre dager etter 22. juli-tragedien, og var et svært følelsesladet øyeblikk. Under ett år etterpå døde Alexander Dale Oen av hjertestans under en samling med svømmelandslaget i Flagstaff i USA, bare 26 år gammel.

Faren Ingolf Oen sier at det gir blandede følelser å følge arbeidet med skulpturen.

— Det er som et tveegget sverd. På den ene siden blir det en påminnelse, samtidig er det en veldig fin gest. Sånn vil det bli. Jeg synes det er fint at så mange engasjerer seg for dette. Kunstneren er veldig dyktig, sier Ingolf Oen.

— For meg er det spesielt å se den, men mest av alt veldig gøy. Når skulpturen skal avdukes, skal vi lage folkefest i Øygarden, sier sønnen Robin.

Spleiselag

Skulpturen finansieres av et spleiselag av bestående av Øygarden kommune, fylkeskommunen og flere bedrifter. Til nå er 1.150.000 kroner på plass. I tillegg skal uteområdet ved Kystmuseet oppgraderes, noe Øygarden har bevilget to millioner kroner til.

En entusiastisk prosjektkoordinator Ottar Vik gleder seg stort til alt er på plass.

— Alexanders innsats for svømmesporten i Norge var kanskje større enn noen oppdaget før han var borte. Vi hadde lyst til å reise et minnesmerke, og i 2013 ga familien klarsignal til at vi kunne gå videre med ideen. Da startet vi prosessen med å skaffe midler, sier Vik.

Bysten skal stå på en sokkel som er laget slik at det kommer vann opp gjennom den.

— Vannelementet er viktig å få med, fastslår Mæland – som forsikrer om at alt blir klart i tide.

— Jeg har en innebygd klokke som jeg følger, sier kunstneren.

Fakta: Alexander Dale Oen

  • Født : 21. mai 1985 i Øygarden.
  • Død : 30. april 2012 i Flagstaff i Arizona i USA.
  • Klubber : Bærumsvømmerne, Vestkantsvømmerne, Øygarden Symjeklubb.
  • Meritter : Ett VM-gull 100 m bryst langbane (2011), to EM-gull 100 m bryst langbane (2008, 2010), ett EM-gull 100 m bryst kortbane (2011). OL-sølv 100 m bryst (2008). Fire EM-sølv. To VM-bronse. Én EM-bronse. Sølv i junior-EM.

Les mer om

  1. Svømming