Sport

Planlegger spektakulær «maratonutfor» – kan gi melkesyrefest for Jansrud og Kilde

Et splitter nytt og rundt fem kilometer langt utforrenn kan bli å finne på verdenscupkalenderen i alpint fra 2022. Løypa krysser landegrenser.

Aleksander Aamodt Kilde ble sammenlagtvinner forrige verdenscupsesong. Foto: Stian Lysberg Solum

 • NTB

Det er den sveitsiske avisen Neue Zuercher Zeitung som skriver om planene som kan gi Kjetil Jansrud, Aleksander Aamodt Kilde og resten av alpineliten en ny utfordring om noen år.

Utforrennet, som vil gjennomføres i en trasé på rundt fem kilometer, skal starte i snaut 4000 meters høyde i fjellet Klein Matterhorn ved skistedet Zermatt. På vei ned skal utøverne krysse den italienske grensen til målgangen i skistedet Cervinia i Italia.

– Vi ønsker dette rennet, og vi skal gjøre alt for å få det til, sier Franz Julen, president i taubaneselskapet Zermatt Bergbahnen, til Neue Zuercher Zeitung.

FIS er positive

Han er av drivkreftene bak prosjektet og opplyser at det fra italiensk side er full oppslutning om prosjektet.

Tidligere denne uken ble det kjent at det tradisjonsrike utforrennet i Wengen står i fare for å forsvinne ut av verdenscupkalenderen som følge av en økonomisk disputt mellom Det sveitsiske skiforbundet og de lokale arrangørene. I Zermatt har man imidlertid ingen planer om å overta Wengens plass i kalenderen i januar.

Utforprosjektet det jobbes med å realisere er i stedet tenkt lagt til slutten av november, i perioden mellom verdenscupåpningen i Sölden i oktober og de første rennene som normalt følger mot slutten av november.

Ledelsen i Det internasjonale skiforbundet er for lengst forelagt planene, og avtroppende president Gian Franco Kasper heier frem det som kan bli en spennende nyvinning.

– Et utforrenn i Zermatt i november passer perfekt inn i kalenderen vår. Vi støtter prosjektet fullt ut, sier han ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA.

Les også

Ventetiden over for Kilde etter 50 dager: – Dette er det største for meg

Kjetil Jansrud og resten av alpinistene kan få en ny utfordring på grensen mellom Sveits og Italia. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Den lengste i sirkuset

Utforrennet i den klassiske Lauberhorn-løypa i Wengen er per dags dato det lengste i verdenscupsirkuset i alpint. Det måler 4455 meter. Dersom planene i Zermatt settes ut i live, må Jansrud, Kilde og resten av verdenseliten belage seg på en enda større kraftanstrengelse.

Det er for øvrig ikke hundre prosent avklart om det tradisjonsrike Wengen-rennet blir borte kalenderen. Siste ord er ikke sagt i saken.

I Zermatt er offensiviteten uansett stor. Arrangørene ønsker også å arrangere verdenscuprenn for kvinner i årene som kommer.

Les mer om

 1. Alpint

Relevante artikler

 1. LANGRENN

  Fluorforbud vedtatt i FIS-styret – skal teste frem mot sesongstarten

 2. SPORT

  Lenge trodde de at verdenscupvinteren skulle bli normal. Nå begynner endringene å komme.

 3. SPORT

  Pakket bagen og dro til rødt land. Nå har verdenscupvinneren merket én stor forandring.

 4. SPORT

  Mer testing og mindre publikum: Slik blir endringene for skistjernene

 5. SPORT

  Nå skal vintersesongen fastsettes: Dette er de tre alternativene

 6. SPORT

  Rally Sweden mindre i Norge: – Må flytte nordover for å finne snø