Sport

Siste sjanse

Stadig færre dansker tror rytterne på CSC-laget er dopingfrie. Kurt Asle Arvesen tror laget klarer å gjenopprette tilliten.

  • Espen Hansen
    Aftenposten

Nyhetsbyrået Ritzau offentliggjorde i går en meningsmåling som var knusende for sykkelsporten. Etter nok et "annus horribilis" for en idrett, som i utgangspunktet er en av Europas mest populære, svarer to av tre dansker at de ikke tror på Bjarne Riis og hans menn. En lignende spørreundersøkelse ble foretatt like før starten på årets Tour de France. Da trodde 55 prosent av de spurte at ingen eller ganske få av CSC-rytterne brukte doping. Tallet er nå falt til 35 prosent!I sommer trodde 45 prosent at det er mulig å vinne Tour de France uten å bruke doping. Nå er tallet 33 prosent.Kurt Asle Arvesen både håper og tror at lagets antidopingarbeid sammen med den anerkjente legen Rasmus Damsgaard skal vinne tvilerne over til sykkelsporten igjen.

Bevis.

— Vi skal bevise at vi er rene. Det blir tatt hyppigere, uanmeldte tester av oss enn noen andre. Testene er de samme som blir tatt av både WADA og UCI. De blir analysert ved et dopinglaboratorium, og dette handler slett ikke om "bukken som skal passe havresekken", sier Arvesen til Aftenposten. Han er fremdeles irritert over uttalelsene til lederen for Antidoping Norge Anders Solheim som har stilt seg tvilende til antidopingarbeidet i CSC.- Jeg skulle ønske han hadde satt seg inn i saken før han uttalte seg, sier Arvesen.Brian Nygaard, som er talsmann for CSC, sier til Ekstra Bladet at sykkelsporten nå har sin siste sjanse til å gjenopprette tilliten.- Hvis det overhodet er mulig, må det gjøres nå, sier Nygaard og peker på samarbeidet med Damsgaard.Kurt Asle Arvesen er enig og håper at andre lag følger opp CSCs eksempel.Arvesen og CSC starter sesongen i Tour Down Under i Australia i januar, og han kan snart komme til å møte sin gamle venn og lagkamerat Ivan Basso i ritt igjen. Julaften gikk IOC-sjef Jacques Rogge ut og sa at Basso og Jan Ullrich må få konkurrere så lenge de ikke er dømt for doping.- Jeg har ingen problemer med å møte Ivan i et ritt igjen, men jeg har egentlig ikke lyst til å si noe mer om det. Jeg kjenner ham altfor godt, og det kan bli feil oppfattet uansett hva jeg sier, forklarer romsdalingen.

Etter at Ivan Basso ble nektet start i Tour de France, mistet danskene troen på at deres eget lag CSC var noe mindre involvert i doping enn andre lag.