Japan sjokkerte Spania med to raske mål – vant 2-1 i fotball-VM

Japan snudde 0-1 til 2-1-seier over Spania i fotball-VM. Det ga japanerne en overraskende gruppeseier, men begge lag er klare for 1/8-finale.

Japan jubler for VM-suksess.

Japanerne fikk gledesfnatt etter triumfen, og det lå små hauger av spillere ute på gressmatta.

Kapan-trener Hajime Moriyasu takket fansen på tribunen og alle foran TV-apparatene i Japan. – Nå er neste mål å komme med blant de åtte siste (kvartfinale) eller bedre. Spillerne viste en ny side når det gjelder å kjempe på det øverste nivået, sa Moriyasu.

VM-vinneren fra 2014 (Tyskland) og Costa Rica er ute av VM etter at tyskerne vant deres oppgjør 4-2.

Álvaro Morata headet Spania i ledelsen tidlig i kampen. Spanjolene hadde så til de grader kontroll på Japan. Asiatene kom ikke til avslutning i førsteomgangen.

Kampbildet snudde helt like etter pause. Japan scoret to ganger i løpet av få minutter. Innbytter Ritsu Doan utlignet til 1-1. Bare tre minutter senere var det Ao Tanakas tur.

Målet ble først godkjent etter en lengre VAR-granskning. Spørsmålet var om ballen var over kortlinjen i forkant av innlegget som førte til scoring. Om det er meningene delte.

Tøff vei

Japan møter Kroatia i åttedelsfinalen, og vinneren i det oppgjøret kan fort få Brasil som motstander i kvartfinalen.

Spanjolenes nederlag kan faktisk gi dem en enklere vei videre i mesterskapet. Spania møter Marokko i åttedelsfinale og så muligens Portugal i kvarten.

I 2010 innfridde spanjolene og sikret VM-gull i Sør-Afrika. Etter det har verdensmesterskapet ikke vært venn med Spania.

Spania forsvant ut av forrige VM i åttedelsfinalen. Det skjedde etter 1-1 etter ekstraomganger og straffespark mot vertsnasjon Russland.

Fire år tidligere skuffet Spania stort og kom seg ikke videre fra gruppespillet i verdensmesterskapet i Brasil.