Casper Ruud vant Swedish Open etter maktdemonstrasjon

BÅSTAD (VG) (Ruud-Coria 6–3, 6–3) Med «hjemmepublikummet» i ryggen ble Casper Ruud tidenes første nordmann til å vinne tradisjonsrike Swedish Open.

– Det var nok en god kamp, mot en spiller jeg har tapt mot to ganger før. Alt i alt en veldig godt levert finale, sier Ruud til VG.

– Det har vært en utrolig uke, trolig den beste i livet mitt, stråler Ruud etter seieren.

Heiarop som «Kom igjen, Casper!» og tidvis mye applaus fra det skandinaviske publikummet på Centre Courten i Båstad var blant fordelene Ruud stilte med fra start da han møtte argentinske Federico Coria i finalen.

– Det kjennes utrolig bra, og det er ikke mange turneringene jeg kan føle på det, for alle turneringer er i utlandet. Sverige er jo utlandet det også, men det er en del nordmann som tok turen og heiet på meg, klappet og «backet». Så det er utrolig hyggelig, sier Ruud til VG of fortsetter:

– Ofte er det utfordrerne som får den støtten, så det var veldig hyggelig å få kjenne på det.

Med stø hånd fra start tok Ruud tidlig ledelse i finalen. Den ga han aldri ifra seg, og dermed ble han tidenes første nordmann som vinner Swedish Open.

– Det var litt vind, men jeg er ganske vandt med det hjemmefra og på Mallorca, så jeg følte jeg klarte å bruke det ganske bra, sier Ruud.

Kampen ble sendt på VG+. Her kan du se den i opptak.

Dette er hans tredje ATP-tittel i karrieren.

– Jeg har hatt et veldig bra år, men ser ingen grunn til å stoppe nå. Jeg skal fortsette de neste ukene og månedene, og ha en bra siste halvdel av sesongen, sier den offensive 22-åringen.

Finaletriumfen gjør Ruud-navnet til det nyeste innslaget i rekken over Swedish Open-vinnere. På vinnerlisten finner vi tidligere storspillere som Rafael Nadal, samt svenske profiler som Björn Borg, Mats Wilander, Magnus Norman og Robin Söderling.

Swedish Open er en såkalt ATP 250-turnering. Det er de lavest rangerte turneringene på ATP-touren, under ATP 500 og ATP 1000. Høyest rager de prestisjetunge Grand Slam-turneringene.

– Båstad er det nærmeste man kommer hjemme. Det er en utrolig følelse å spille foran norske, svenske og danske fans. Det kan ikke sammenlignes med noe. Det er ekstra spesielt, sier Ruud.

– Man blir ekstra nervøs når man er seedet som nummer én. Det er ekstra press å spille foran et hjemmepublikum, venner og familie. Men de ser kampene på TV også, så det er ikke så stor forskjell, mener den norske stjernen.

Overgikk faren

Finaletriumfen gjør at sønn Ruud nå også er den i familien med mest suksess i den svenske ATP-turneringen.

Pappa Christian Ruud gikk til finalen i 1995, men tapte 4–6, 4–6 mot brasilianske Fernando Meligeni. Etter sin egen spillerkarriere er pappa Christian først og fremst kjent for å være Caspers trener.

– Dette er en tittel for både meg og «farsan», sier Ruud og fortsetter:

– Vi har vitset om det lenge. Jeg har blitt spurt 1000 ganger om når jeg skal gå forbi ham. Jeg tror at jeg har slått ham i det meste, og endelig kan Ruud-familien endelig ta med troféet hjem til Norge, gliser Casper Ruud, som takker faren for suksessen på banen.

FAR OG SØNN: Både Christian Ruud og Casper Ruud har spilt finale i Swedish Open. Men kun sistnevnte har vunnet.
Les også

Ruud øyner topp ti på verdensrankingen: – Ser at det er innenfor rekkevidde

Alle av sønn Ruuds ATP-titler i karrieren har kommet på grus. De to forrige triumfene var Argentina Open i februar 2020 og Geneva Open i mai 2021.

Denne turneringen er første gang 22-åringen har vært førsteseedet på ATP-nivå, likevel leverte han til det fulle og vant turneringen til slutt.