Norsk finalehåp trener med Ståhl-mannen

TOKYO (Aftenposten): Ola Stunes Isene var lettet. Han var klar for OL-finale i diskos. Han er ikke favoritt. Det er treningskamerat, verdensener og svenskenes gullhåp Daniel Ståhl.

Daniel Ståhl etter å ha kastet over kvalifiseringsgrensen i sitt første kast i OL-konkurransen. Dermed trengte han ikke kaste flere ganger denne fredagsmorgenen i Tokyo.
  • Kurt B. M. Haugli

Den 150 kilo tunge og to meter høye svensken Daniel Ståhl gikk ut på tartandekket på Olympiastadion i Tokyo tidlig fredag morgen og innledet friidretten i OL. Han treiv tak i diskosen, kastet den 66 meter og 12 centimeter.

Arbeidsdagen var over.

Treningspartnerne til verdens beste diskoskaster har øvd mye sammen med Ola Stunes Isene og svensken Simon Pettersson. De er begge i teamet til supertreneren og islendingen Vesteinn Hafsteinsson. En mann som bare blir kalt Dr. Diskos. Han har en egen evne til å få frem kasttalenter.

Trener sammen

26 år gamle Isene er fra Lier utenfor Drammen. Han oppholdt seg før koronaen i lengre perioder i Sverige og trente sammen med Hafsteinsson, Ståhl og Petterson. Det har det blitt mindre av i år. Men på treningssamlingen i Japan før OL fikk han endelig være sammen med de beste igjen.

Ola Stunes Isene hadde diskoskvalifiseringens 10. lengste kast.

– Vi hadde alle kastøktene før OL, sammen. Da fikk jeg være med han som er best i verden på trening, og da var det bare å gå ut å forsøke å slå verdenseneren hver dag.

Sammen med Mondo Duplantis i stavsprang er Daniel Ståhl Sveriges store gullhåp på friidrettsstadion. Men Ståhl gjør ikke jobben til de svenske journalistene som følger ham, enkel. Ofte svarer han kort og mutt. Han går for å være litt eksentrisk.

Roet ned Sverige

Etter sitt kast var 28-åringen fra Solna relativt kort i kommentaren som vanlig.

– Dere kan være rolige, Sverige. Jeg ville bare kjenne litt på nettet. Det var ett rolig treningskast, sa han til svenske medier.

Treningskameraten fra Norge er helt klar på at den bamsetunge svensken er favoritt.

– Jeg vet at det er litt sånn opp og ned om han takler det favorittstempelet, sier Stunes Isene.

Men nordmannen er fortsatt klar på at svensken er storfavoritt. Han har kastet lengst i verden i år med 71,40.

Mer enn én meter lenger enn nummer to, sloveneren Kristjan Ceh. Det norske håpet mener at Ceh er den eneste som kan komme til å blande seg inn i gullkampen.

Noe å lære

Selv hadde han 10. beste kvalifiseringskast med 63,26 meter. Han har lært av verdens beste og lærer hele tiden.

– Han har en utrolig timing i utkastene. Han har funnet en måte å kaste på som gjør at det blir veldig stabilt. Men samtidig er det ikke så lett å sammenligne seg med ham. Han er 40 kilo tyngre enn meg.

– Så da må du bli tyngre for å bli bedre?

– Verdensrekordholderen veier rett under 120 og jeg veier litt under 120, så jeg ser ingen grunn til det.

Om finalesjansene sier han følgende.

– Jeg kommer inn til finalen som en outsider. Jeg skal ikke føle noe press. Så kanskje det kan føre til at jeg presterer, sier Ola Stunes Isene.