Sport

Haukenes knust etter at han måtte bryte i OL

Håvard Haukenes fikk så store smerter i Sapporos gater at han ikke hadde annet valg enn å gi seg.

– Jeg har ofret en hel del for dette, sier Håvard Haukenes etter han måtte bryte.
  • Øystein Vik
    Journalist i BT

Sapporo: Håvard Haukenes fikk det svært tøft på asfalten rundt Odori Park fredag morgen, japansk tid.

Etter cirka 35 kilometer av de 50 han egentlig skulle gå i den lengste kappgangkonkurransen i OL, klarte han ikke mer.

– Det er bittert og vondt å ikke klare å fullføre, sier Håvard Haukenes til BT.

I målområdet, midt i Sapporo sentrum, greier han ikke å holde tilbake tårene da han skal snakke om det som har skjedd. Å mislykkes i OL når man har trent så hardt, så mye, så lenge, er vanskelig å håndtere.

– Jeg er veldig langt nede nå.

Lege Ove Talsnes ga Håvard Haukenes vann og is underveis i løpet. I dette tilfellet mistet Haukenes flasken han fikk.

Tårene kom

Helt alene sto han der, mens de andre utøverne fortsatt gikk for OL-medaljer. Som eneste medie til stede var BT der og fikk høre om den vonde opplevelsen.

– Det er en ære å få konkurrere for Norge og representere landet. Jeg hadde håpet jeg kunne gjort en bedre jobb, sier Haukenes og må snu seg bort.

– Jeg skal gjøre alt for å komme tilbake, sier Haukenes.

Bergenseren hang lenge med, men da løpet spisset seg fikk han trøbbel.

15 kilometer før mål kunne BT observere at han ble stående i veien med hendene på låret. Like etter ga han beskjed til en funksjonær at han måtte bryte.

Kappgangen i OL gikk i Sapporo i stedet for Tokyo, i håp om at det var litt kaldere nord i Japan. Men det var varmt der også.

Slutt på 50 kilometer

Før konkurransen hadde han en klar drøm om medalje. Nå vil han aldri kunne ta gull på favorittdistansen 50 kilometer. Dette var siste gang den ble arrangert i OL. Øvelsen blir rett og slett vurdert som for krevende av IOC.

Neste gang står kortere distanser på programmet.

Haukenes tar til tårene igjen når han skal beskrive hvordan det kjennes at dette var siste mulighet på 50 kilometer.

– Det er tungt, sier han etter 20 sekunders pause.

– Jeg vil takke alle som har støttet meg og heier på meg, sier Håvard Haukenes.

Treneren ble overrasket

På sidelinjen hadde bergenseren et solid støtteapparat. Lege Ove Talsnes var der som alltid, friidrettstrener og langdistansespesialist Finn Kollstad var ringside og fysioterapeut Kaja Sætre var på plass.

– Vi visste kampen ville stå fra 35 kilometer og inn, sier Kollstad.

Noen minutter etter målgang sier sørlendingen at han var overrasket da Haukenes måtte gi seg. Han så det ikke komme.

– Håvards styrke har vært å stå løpene ut, svakheten har vært teknikken. Det var tydeligvis ikke nok tid til å få på plass den nye teknikken, sier Kollstad.

Ny teknikk ga trøbbel

Men hvorfor gikk det så galt for Haukenes? I drøye 30 kilometer så han meget frisk ut, og lå i frontgruppen som skulle konkurrere om medaljene. Til stadighet var han til og med fremme og dro.

Varmen hadde han kontroll på, is- og drikkeleveransen var god nok. Farten var såpass lav at han gikk med det han kaller treningspuls på 140–150.

Svaret på fiaskoen ligger i at Haukenes har justert teknikken. I kappgang må man alltid ha en fot i bakken og kneet må strekkes ut. Haukenes har flere ganger blitt disket i mesterskap på grunn av brudd på reglene.

Derfor har han gått all in og øvd inn en noe annerledes måte å bevege kroppen og beina på. Han har fått hjelp av den irske verdensmesteren Rob Heffernan til å få en stil som kunne være god nok for medalje.

I 30 kilometer fungerte alt som det skulle. Han fikk ingen advarsler, men så ble det for krevende. Musklene klarte ikke å stå distansen.

– Jeg skylder ikke på noen andre enn meg selv. Kroppen stoppet opp. Jeg begynte å halte og det svei i begge hamstringene, forteller Haukenes.

Den nye teknikken satt ikke skikkelig før i april–mai. Det ble for kort tid.

Mens de beste gikk for OL-medaljer, kom Håvard Haukenes tuslende alene for å møte BT.

– Et godt forsøk

I Tokyo satt Roger Gjelsvik. Olympiatoppen-coachen så konkurransen på tv. Han har også vært Haukenes’ trener, og synes sin tidligere elev gjorde et godt forsøk i OL.

– Han har tydeligvis jobbet godt teknisk, og gikk veldig bra så lenge kreftene var der. Synd han ikke holdt helt inn, men med de forholdene det er i Japan skal du ha full klaff og en topp dag for å kjempe helt i teten, sier Gjelsvik.

Konkurransen ble vunnet av polske Dawid Tomala med tiden 3.50.08. Han knekte resten av feltet med et rykk. Sølvet gikk til Jonathan Hilbert, bronsen til Evan Dunfee.

Haukenes sier han nå må bruke tid med venner og familie for å nullstille. Det kommer til å ta tid å greie å tenke positivt igjen, sier han. Men han skal tilbake i neste OL i Paris.

– Jeg kan ikke sette punktum slik, sier 31-åringen.

Les mer om

  1. OL