Martin Boquist presset ut i Sverige: Håndballguttas nye gullmann

Han hevder at han ble presset ut av det svenske håndballandslaget. Nå er Martin Boquist – med mesterskapsgull som både spiller og trener – klar for VM med Norge.

NY ASSISTENT: Martin Boquist skal lede Norge i VM sammen med Jonas Wille. Her sammen med Magnus Gullerud og Kent Robin Tønnesen.

45-årige Boquist var som spiller med på å vinne både VM-gull og to EM-gull med legendariske «Bengan Boys». Sist sesong vant Sverige sitt første gull siden storhetstiden med Bengt Johansson som landslagssjef. Boquist var assistenten til Glenn Solberg da EM-gullet ble sikret i Budapest.

Så smalt det i det svenske håndballforbundet. Etter seks år i trenerteamet var ikke Boquist lenger med i fremtidsplanene. Svensken mente Solberg sto bak sparkingen og sa til Aftonbladet at alt annet var «rent skitsnack»

– Jeg hadde en god sak der, sier Boquist til VG.

Håndball-VM: Kamper og sendeskjema.

– Jeg ville velge min egen assistent. For min del var det viktig å gjøre dette byttet, sa Glenn Solberg til SVT tidligere denne sesongen. Han «arvet» Boquist da han overtok Sverige for tre år siden. I VM på hjemmebane har han med seg tidligere Elverum-trener Michael Apelgren på benken.

Mens den norske landslagssjefen Jonas Wille i sommer var rask med å sikre seg Martin Boquist i sitt team. Duoen ble kjent da Wille for fem år siden tok over det svenske klubblaget Skövde. Nå har Martin Boquist – bosatt med familien i Enköping – skrevet kontrakt med Norge til 2026.

AVSLUTTET: Martin Boquist (til høyre) sammen med Sverige-trener Glenn Solberg i fjorårets EM.

– Hva kan du bringe med deg inn etter å ha tatt gull med Sverige?

– Ydmykhet. Det er vanskelig å leve med den holdningen og likevel tro på dine egne evner. Jeg ble oppfostret i «Bengan Boys» og det kollektive spillet som mange svenske spillere har i seg. Det er vanskelig å si konkret hva det er. Men det har å gjøre med bevisstheten rundt hvordan få «flow» i spillet. Og så handler det om kollektivt godt forsvarsspill. Det synes jeg Norge har på plass, svarer Martin Boquist.

– Jeg tror ikke så mye på begrepet «vinnermentalitet». Men jeg tror veldig mye på at det spillet vi legger opp til skal passe de spillerne vi har. Da føler man seg trygg og kan gjøre bra saker. Det er Jonas og jeg veldig opptatte av, legger han til.

Hittil har den fungert godt for den nye trenerduoen. Norge har vunnet fem strake kamper. Nesten 15.000 tilskuere så Norge slå Portugal, Brasil og USA i Trondheim sist uke. Fredag åpner håndballgutta VM mot Nord-Makedonia i polske Krakow.

Jonas Wille går løs på jobben som landslagssjef med en dansk cuptittel på merittlisten som klubbtrener. Han legger ikke stor vekt på Boquists erfaring med å vinne mesterskap.

– Jeg tenker ikke så mye på det, men heller på Martins kvaliteter. De er helt suverene. Hans evne til å se detaljer i spillet og kunne diskutere på et faglig høyt nivå. Kombinert med hans menneskelige egenskaper og gode sosiale ferdigheter. Han er en rakrygget person med gode holdninger. Det hadde jeg satt pris på uavhengig om han hadde tatt gull eller ikke, sier Wille.