Sport

De gjeveste billettene til sykkel-VM koster 7490 kroner

Frister det med superplasser på en lekter i Vågen med gourmetmat og fri bar? Nå har du sjansen.

SYKKELFEST: Om åtte måneder blir det sykkelkok i Bergen, når VM arrangeres i byen og samarbeidskommunene Askøy, Fjell, Sund og Øygarden. Bildet er fra «generalprøven» Tour des Fjords sist høst.
  • Mads Bøyum

Tirsdag fikk 600 stykker fra Bergens næringsliv presentert planene for høstens sykkel-VM. Gigantarrangementet i september blir en idrettsfest byen aldri har sett maken til, med mange tusen tilreisende utlendinger.

  • Husker du generalprøven som gikk galt? 16.800 av disse skal hindre ny løypetabbe under VM

Det er fullt mulig å følge VM langs løypene uten å betale, men det er også noen tusen tilskuerplasser for salg. Disse er det nå mulig å kjøpe. Og prisgapet mellom de billigste og dyreste billettene er stort.

– Vi har jobbet for at tilbudet skal treffe alle mulige mennesker, sier sykkelpresident og VM-sjef Harald Tiedemann Hansen.

De absolutt dyreste billettene er såkalte losjebilletter på den avsluttende søndagen. Det er da mennenes verdensmester i fellesstartrittet kåres. Prisen? 7490 kroner.

– Det gjelder et forsvinnende lite antall billetter. Det er til en lekter ute i Vågen, langs Bryggen, med runde bord, høye glass og hvit duk. Det er det ypperste VIP-tilbudet med gourmetmat og «all inclusive», sier Harold Sletten i Possibility, selskapet som har ansvar for mye av publikumsopplegget for VM.

- GRATIS SIGNATUR: Harold Sletten presenterte publikumstilbudene for høstens sykkel-VM i Grieghallen mandag, foran 600 av byens næringslivsfolk. - Signaturen til sykkel-VM er alt som skal være gratis, sier Sletten.

Sletten kaller lekterplassene for «en bitte liten del» av VM-arrangementet.

– Dette er ikke signaturen til sykkel-VM, det er det alt som skal være gratis som er! 97 prosent av løypen er gratis, det er gratisarrangementer over mange kilometer, og så er det 200 meter for dem som ønsker å gjøre noe helt spesielt ut av VM-opplevelsen, sier Sletten.

Han legger til:

– Et slikt tilbud blir etterspurt av store sponsorer utenfra. Og når VM skal gi et tilbud for alle, inkluderer det også de få som ønsker dette.

Dette er inkludert i VIP-pakken

Ifølge mesterskapets egne nettsider, inkluderer det kostbare VIP-tilbudet følgende:

Reserverte losjer, «den beste utsikten til rittet», innendørs sitteplasser med TV-skjermer, rikholdig buffé laget av gourmetkokker, fri bar, egne toaletter, verdenskjente eks-syklister og idrettsprofiler på besøk og prioritert tilgang for kjøp av billetter til etterfester, gallamiddag og hotellbestilling.

VM-SJEF: Harald Tiedemann Hansen er sykkelpresident i det norske forbundet og sjef i VM-organisasjonen Bergen 2017.

– Du må vurdere prisen opp mot innholdet. VM bygger seg opp til den siste helgen, og dette er den mest attraktive dagen, hvor det vil være veldig mange interesserte. Opplegget på denne lekteren vil du knapt se maken til. Det er for dem som ønsker sitt livs opplevelse på et begrenset og attraktivt areal. Uansett er det mange billettalternativer, du behøver ikke kjøpe de dyreste billettene, sier Harald Tiedemann Hansen.

Byrådens vurdering

Bergens idrettsbyråd, Pål Hafstad Thorsen (Ap), har ikke noe å utsette på VM-arrangørenes tilskueropplegg.

– Hovedprinsippet med sykkel-VM er at det skal være gratis. Det skal være gratis ved start og mål, langs løypen og ved medaljeseremoniene. Sånn skaper vi en folkefest der alle kan følge med på VM, uavhengig av størrelsen på lommeboken. Så forstår jeg at det er behov for supplerende pakker for bedrifter og enkeltpersoner. At disse får et tilbud med bevertning, servering og lignende – under kontrollerte former i avskjermede områder – er i tråd med planen, sier idrettsbyråd Pål Hafstad Thorsen (Ap).

Thorsen sier han ikke har satt seg inn i prisnivåene for VM-billettene.

– Jeg regner med at arrangøren har gjort en vurdering av den økonomiske bærekraften. Så lenge hovedprinsippet om et gratis VM er ivaretatt, må vi akseptere at det er et mangfold av måter folk vil følge VM i Bergen på, sier Thorsen.

Målgangen er på Festplassen. Her vil det være et annet, lite tribuneområde for dem med riktig akkreditering. Skulle noen kongelige finne veien til VM, er det sannsynlig at disse vil ha plassen sin her. Disse plassene er reserverte for det internasjonale sykkelforbundet og Bergen 2017s gjester.

«Folkelig» Skolten-område

Et annet betalområde under VM, er ved Skolten. Der blir det såkalt fansone med skjermer, scene med underholdning og et inneområde med salg av mat og drikke. Og langt rimeligere priser.

– Dette blir et folkelig og avslappet område der man kan mingle, sier Hansen.

BILLETTFORDELING: Ifølge selskapet Possibility viser dette diagrammet fordelingen mellom billettypene til VM.

Skolten-billettene koster mellom 550 og 790 kroner, avhengig av hvilken VM-dag det er.

Også i gratisområdene langs løypen vil arrangørene legge til rette for tilskuernes trivsel. Det vil bli satt opp storskjermer, det vil bli mulig å stå gratis under tak en del steder og det planer om gratis vafler og kaffe rundt om i løypen.

I starten av VM-uken er det øvelser som normalt får lite oppmerksomhet, som juniorritt for gutter og jenter, før det drar seg til inn mot og i den siste helgen.

Selve presentasjonen av VM for Bergens næringsliv tirsdag, skapte begeistring hos de fremmøtte, mener VM-toppene.

– Det var et fantastisk oppmøte som viser at næringslivet i Bergen er beredt til å ta del i sykkel-VM, sier Harald Tiedemann Hansen.

I september er det hele byens tur til å møte opp – på gratisområder eller luksusplasser.

Les også

  1. Utlendingene får egne supportersoner i Bergen

  2. Bergens VM-tvilling tjente stort

  3. Bergen tror de skal selge sykkelsuvenirer for 20 millioner i VM. København solgte for to.

  4. «Det er bergenserne som avgjør om sykkel-VM blir en suksess»

Les mer om

  1. Sykkel-VM