O'Grady: - Jeg dopet meg ikke systematisk

Fortiden har innhentet sykkellegenden Stuart O'Grady, som dopet seg i 1998.

Stuart O'Grady deltok i Tour of Norway i 2012.

En kommisjon utnevnt av det franske senatet la onsdag frem en liste over hvilke ryttere som avla positive dopingprøver under Tour de France i 1998. Australieren Stuart O'Grady var blant dem som ikke hadde avlagt en positiv B-prøve, og det ble dermed ikke fastslått at han hadde dopet seg.

Nå innrømmer imidlertid O'Grady at han dopet seg, i et intervju med The Advertiser.

— Før Touren gjorde jeg en beslutning. Jeg gjorde det selv, det var ingen andre involvert, jeg involverte ikke laget på noen som helst måte, sier O'Grady.

På det tidspunktet syklet han for GAN-laget, som senere byttet navn til Credit Agricole. Nordmannen Thor Hushovds ble senere lagkamerat med O'Grady på det franske laget.

- Ikke systematisk

O'Grady forteller at han dopet seg for å komme i gjennom Touren.

— Etter min første Tour (i 1997), da jeg falt av etter fem kilometer på en klatreetappe, lurte jeg på hva jeg drev med i denne sporten. Jeg var ikke i nærheten av å være konkurransedyktig i noe jeg burde vært ganske god i, forteller O'Grady.

- Det var ikke systematisk doping. Jeg prøvde ikke å lure folk, alt jeg prøvde var å overleve i en gråsone. Vi er mennesker, og vi gjør feil. Det var en beslutning jeg gjorde der og da, som jeg hele enkelt trodde ville få meg gjennom Touren, fortsetter O'Grady.

Fortalte foreldrene mandag

Han fortalte foreldrene sine om dopingen på mandag, samme dag som han offentliggjorde at han legger opp.

- Det var det verste øyeblikket i livet mitt. Jeg ba dem høre etter, så jeg kunne tegne et fullstendig bilde. Alt jeg noensinne har ønsket i min karriere, er å gjøre mamma, pappa og familien min stolte av meg, sier 39-åringen.

— Jeg vant OL og Paris-Roubaix, men alt det kommer til å bli svertet av det jeg gjorde og jeg kunne ønske det kunne endre seg, men det kan det ikke, sier O'Grady.

Lover at han sluttet

Sammen med George Hincapie, er Stuart O'Grady rytteren som har deltatt flest ganger i Tour de France. O'Grady lover at han aldri dopet seg etter 1998. — Det var en ekstremt liten prosentandel av hele livet mitt. Når man starter å se at ryttere rundt deg blir arrestert, og at folk blir fengslet, er det alt som trengs for å skremme meg. Jeg var heldig nok til å vinne mye. De kan teste prøvene mine fra Paris-Roubaix eller OL i de neste tusen årene, de kommer ikke til å finne noe, sier O'Grady.

Ønsket ikke å stå frem

Han innrømmer at han har hatt dårlig samvittighet.

— Jeg vil lukke dette kapittelet i livet mitt, og starte på nytt. Jeg innser at det kommer til å bli konsekvenser, men jeg vil ikke stå foran folk og lyve, sier O'Grady.

Likevel ønsket han aldri å stå frem.

- Hvem ved sine fulle fem og i den atmosfæren vi har hatt de siste årene ønsker å stå frem og bli korsfestet? Jeg ønsket vel at alt dette skulle forsvinne, sier O'Grady.