Sport

Lindsey Vonns familie-fanklubb på Sørlandet: – At hun er så stolt av sine røtter, gjør oss ekstra stolte av henne!

Lindsey Vonn er stolt av sine røtter i Laudal. Slektningene hennes der er ikke mindre stolt av henne.

- Vi heier på deg, Lindsey! sier slektningen Aslaug Bjerland i Laudal. Natt til lørdag satt hun oppe på natta og så super-G. At det ikke gikk så bra for Lindsey da, tar hun med fatning.
  • Rune Øidne Reinertsen

MARNARDAL: – Jeg husker et grillselskap hos Lindseys familie i 1997. Faren inviterte oss inn i huset for å se på en video av Lindsey kjøre slalom. Stolt som en hane, var han. Jenta var bare 13 år gammel, men tilbragte allerede hele året på ski i Sør-Amerika. «Hun kommer langt!» tenkte jeg da.

Aslaug Bjerland (61) er ikke så verst stolt, hun heller. Hun tar imot i huset sitt på Laudal i Marnardal kommune i indre Vest-Agder og har mye å fortelle om USAs alpinstjerne Lindsey Vonn, røtter og sterke familiebånd.

Les hvordan det gikk da Lindsey Vonn fikk se bildene av sin norske slekt: - Nå må jeg gråte

Her viser Aslaug Bjerland fram et bilde av baby Lindsey på bestefar Dons fang. Den rosa babykjolen hadde Aslaug og søsteren Torunn kjøpt i Mandal for å ta med til henne.
Lindsey Vonn kjører for OL-gull natt til onsdag norsk tid.
Her er baby Lindsey på bestefar Dons fang. Den rosa babykjolen hadde Aslaug og søsteren Torunn kjøpt i Mandal for å ta med til henne.

To emigranter

– Min bestemor og Lindeys tippoldemor, Anna, var søstre. Anna emigrerte til USA på 1930-tallet. Det samme gjorde hennes nevø Kjell - min onkel - på 1950-tallet, og de etablerte straks kontakt. Siden har det vært nære forbindelser gjennom skiftende slektsledd. Da min søster Torunn og jeg var tre måneder i USA i 1985, tilbrakte vi mye tid sammen med Lindseys familie. Hun selv var jo bare en baby da. Torunn ble sågar spurt om kunne bli værende som «nanny» for Lindsey, men hun var for hjemmekjær, minnes Aslaug.

Selv har hun vært tolk og oversetter når brev har gått fram og tilbake over Atlanteren. Og da Lindsey skulle gifte seg i 2007, ble hun invitert i bryllupet.

– På forhånd snakket vi i telefonen i en time. Hun skulle gifte seg med en norskamerikaner og bryllupet var egentlig tenkt lagt til Tønsberg eller Larvik, men så ble det Utah i stedet. Og det ble for langt å reise. Men neste år er det VM i Sverige. Da skal vi bort og heie på henne! erklærer slektningen.

Stolt av Laudal

At Lindsey selv stadig trekker fram sine røtter i Laudal, mener Aslaug skyldes nettopp den tette kontakten familiene imellom.

– Jeg kjente godt Don Kilow, Lindseys bestefar som hun var så glad i, men som døde for ikke lenge siden. Se på dette bildet: Her er baby Lindsey på bestefars fang i en kjole som Torunn og jeg hadde kjøpt til henne i Mandal! Og det må jeg si: Lindsey ble ei flott jente som alltid er i godt humør. At hun er så stolt av sine røtter i Laudal, gjør oss ekstra stolte av henne!

Alan og Linda heter Lindseys foreldre. Her er de med den senere alpinstjernen i kjole fra Mandal. Alan var for øvrig selv på USAs junior-alpinlag, men ble skadet og fikk sin aktive karriere ødelagt.

Gården fortsatt i slekta

Så bærer det avgårde et par små kilometer til småbruket Hauan på Sveinall, litt inn fra veien over til vakre Konsmo. Der bor Vegar Heddeland, sønn av en av Aslaugs tre søstre og følgelig hennes nevø. Så fortsatt er den i slekta, gården som Lindsey Vonns tippoldemor utvandret fra for 80–90 år siden. (Aslaug har en bror og tre søstre som gjerne ville ha stilt opp for Lindsey, men de er på ferie i Cancun, alle tre.)

– Litt stas med forbindelsen, Vegar?

– Det er jo det, bekrefter den unge slektningen i gamlelandet.

Fra våningshuset i bakgrunnen emigrerte Lindsy Vonns tippoldemor Anna på 1930-tallet. I dag bor Vegar Heddeland på gården, og langt uti er både han og Aslaug Bjerland i slekt med Lindsey. Men som Aslaug sier: "Det har vært tett kontakt mellom familiene i alle år. Det er derfor Lindsey er så stolt av røttene sine i Laudal".
  • Her kan du se videoen som Lindsey Vonn gråt da hun så:

Les også

  1. Superstjernen Vonn da hun fikk se bilder av sin norske slekt: – Holy shit! Nå må jeg gråte.

Les mer om

  1. Marnardal