Sport

Fotballpresidenten: - Høyt nivå på Siems reiseregninger

— Åpenhet er viktig, sier Terje Svendsen.

OFFENTLIGGJØR REISEREGNINGER: Fotballpresident Terje Svendsen og generalsekretær Kjetil Siem.

Norges Fotballforbund (NFF) offentliggjorde torsdag at generalsekretær Kjetil Siem reiste for i underkant av en halv million i 2015. Fotballpresidenten beskriver tallet som høyt.

Fotballforbundet skriver torsdag at det vil ta initiativ til å få større åpenhet i idretten. Forbundet la i den forbindelse ut en oversikt over generalsekretærens reisekostnader i 2015, disse beløp seg til totalt 494.016 kroner.

– Det er et høyt nivå på regningene til Siem, sier fotballpresident Terje Svendsen til NRK.

– Det er viktig med åpenhet. Det er jo det jeg gikk til valg på, svarer Svendsen på spørsmål om hvorfor Siems reiseutgifter nå har blitt lagt ut.

Les også

  1. Siem tok fly for en kvart million kroner

  2. «Taushet blir aldri åpenhet, herr president!»

Ikke undersøkt detaljene

Siem har blant annet brukt 244.854 kroner på flyreiser, 84.387 kroner på hotellopphold og 24.616 kroner på taxi. Gjennomsnittlig pris per flyreise har vært 5.800 kroner, ifølge fotballforbundets egen oversikt.

– Idretten er ikke underlagt offentlighetsloven, men vi ser behovet for å vise større åpenhet, skriver NFF om reiseutgiftene på sitt nettsted.

Ifølge VG har det nye forbundsstyret ikke undersøkt detaljene i Siems reiseregninger.

– Det var mer en totalgjennomgang. Vi har ikke vært mye inne på enkeltposter, sier Terje Svendsen til avisen.

– Det var et høyt reisenivå i fjor, men det var et spesielt år med jobbing på den internasjonale arenaen, både med UEFA og FIFA. Det har vært kostnadskrevende, legger han til.

Siem har ikke besvart NTBs henvendelser i saken torsdag.

Krever svar om pengebruken

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) krever nå svar om pengebruken i norsk idrett. I den forbindelse har hun, som NTB omtalte tidligere torsdag, kalt inn til et møte med idrettens toppledelse fredag.

– Når det stilles spørsmål og reises en debatt om åpenhet, er jeg opptatt av at vi klargjør praksisen, sa ministeren til NRK Dagsrevyen torsdag. Hun la til at åpenhet er viktig for at idretten skal ha tillit.

Les også

Nå må idrettstoppene svare kulturministeren om pengebruken

Toppledelsen i norsk idrett trenger per i dag ikke å offentliggjøre sine reiseutgifter. Idrettsforbundet får 87 prosent av inntektene sine fra det offentlige, men fordi man ikke er underlagt offentlighetsloven, er innsynsmulighetene er svært begrenset.

– Vi rapporterer til kulturdepartementet. Mediene er ikke en kontrollkomité for norsk idrett, sa idrettspresident Tom Tvedt til NRK.

Tvedt ser positivt på møtet med kulturministeren.

– Jeg er veldig glad for det møtet. Vi har hatt mange møter med henne, og de vi har hatt til nå har vært veldig positive, sa Tvedt.

(©NTB)