Sport

Grinete etter nye dopinganklager

Lance Armstrong var langt fra sitt vennlige jeg før og under dagens etappe av Tour Down Under.

Lance Amrstrong i feltet under dagens etappe av Tour Down Under.
  • Kurt B.M. Haugli

Det er en artikkel i det amerikanske magasinet Sports Illustrated hvor myndighetenes etterforskning av dopingsaken mot ham og laget US Postal er omskrevet, at dopingbeskyldningene mot Lance Armstrong nok en gang tar av.

Magasinet har gått grundig til verks og det blir hevdet at på slutten av 90-tallet fikk Armstrong tak i det til da ukjente stoffet «HemAssist». Et stoff som hadde mange likhetstrekk med EPO.

«Dumme journalister»

Da dagens etappe av Tour Down Under skulle starte ble Armstrong konfrontert med artikkelen i Sports Illustrated. Reaksjonen kom umiddelbart. Ifølge nettstedet CyclingWeekly.co.uk reagerte han med å spørre om journalisten var dum.

— Jeg har ikke noe å si, ble det etter hvert veldig korte svaret, fra 39-åringen som har vunnet Tour de France syv ganger på rad (1999-2005).

Jeg beklager. Du er ikke dum, men du hører ikke.
Lance Armstrong til journalist før dagens etappe.

En annen som spurte om samme tema, fikk spørsmål tilbake.

- Har du et annet spørsmål, var Armstrongs beskjed til journalisten.

Journalisten som ble beskyldt for dumskap, fikk etter hvert en slags unnskyldning:

- Jeg beklager. Du er ikke dum, men du hører ikke. Har du noen andre spørsmål? Kontret Armstrong.

Pådriver

Det var Floyd Landis som nok en gang sørget for at dopinganklagene i fjor i mai blusset opp sist. Han fortalte om hvordan han, da han kjørte for US Postal, var med på bruk av ulovlige stoffer. Det var avsløringene til dopingtatte Landis som satte i gang amerikanske myndigheters etterforskning.

I den nye avsløringen rundt det som angivelige er dopingbruk, forteller den tidligere newzealandske syklisten Stephen Swart om hvordan Lance Armstrong var den som gikk i spissen for bruk av ulovlige midler. Swart og Armstrong syklet på samme lag (Motorola) i 1995.

- Det var hans ord som presset oss til å gjøre dette, har Swart fortalt til Sports Illustrated.

- Uten troverdighet

Armstrong har advokater som tar seg av hans sak.

— Beskyldningen i Sports Illustrated er rett og slett falske og kommer fra bitre Armstrong-fiender som ikke har troverdighet, sier Artmstrong-advokat Bryan Daly i en epost til den amerikanske avisen USA Today.

Daly benekter at etterforskningen er kommet så langt at det snart er en siktelse klar mot Armstrong.