Masseslagsmål etter høydramatisk Oilers-seier

Stavanger Oilers er ett steg nærmere NM-seier etter hockeydrama tirsdag kveld.

Stavanger Oilers tok et steg mot NM-seieren etter seier over Storhamar tirsdag.
  • Kristian Oftedal Kvendseth
  • Camilla Klovning

Stavanger Oilers — Storhamar 3-2 etter forlengning

Mathias Trettenes satte inn 3-2 i sudden death da Stavanger Oilers vant over Storhamar tirsdag kveld.

– Det var utrolig viktig. Det var sykt deilig å sette den pucken i mål, sa matchvinneren til TV 2. Etter den avgjørende scoringen var omtrent samtlige spillere involvert i et masseslagsmål.

Det sto 2-2 i kamper i finaleserien mellom Stavanger Oilers og Storhamar før tirsdagens uhyre viktige kamp i DNB Arena. Det var oppgjøret ingen av lagene hadde råd til å tape, og matchen der ett av lagene ville skaffe seg to sjanser til å bli norgesmestere.

Og det åpnet forrykende. Gjestene hadde tydelig skumle hensikter, og gikk ut i hundre mot Oilers. Etter en god mulighet for Tommy Kristiansen allerede etter ett minutt, tok Storhamar kommandoen i DNB Arena og produserte den ene store sjansen etter den andre.

Etter snaut fire minutter spaserte Linus Johansson enkelt forbi hele Oilers-forsvaret, og bare en god Ruben Smith sto i veien for Storhamar-ledelse. Bortelaget fortsatte å trykke, og både Christian Larriveé og Jimmy Andersson satte Smith på prøve før det var gått ti minutter.

Treg start

Regjerende norgesmester Oilers hadde vunnet sju av ti innbyrdes oppgjør mellom lagene i DNB Arena før tirsdagens kamp, og i tillegg vunnet 23 av totalt 25 sluttspillkamper i sin nye storstue. Så sent som fredag var imidlertid Storhamar best i Stavanger og dro til Hamar med en overbevisende 3-0-seier i bagasjen.

Og tirsdag fikk Oilers det nok en gang tøft på hjemmebane. Mannskapet til Petter Thoresen fikk en treg start, og da Storhamar fikk spille overtall e etter ti minutter hadde hamarsingene en gylden mulighet til å ta føringen.

Oilers-spillerne leverte imidlertid et bunnsolid undertall, og etter 15.59 eksploderte en fullsatt DNB Arena da backveteran Henrik Solberg fyrte av et slagskudd fra blå som suste i mål i Storhamar-keeper Andrew Engelages lengste hjørne.

Utvisning

Gjestene taklet baklengsmålet dårlig, og bare et halvminutt senere ble Christian Larriveé utvist. Oilers dundret løs mot Storhamar-målet i power play, men maktet aldri å få pucken i mål. Dermed sto det 1-0 etter 1 periode.

Midtperioden startet tamt, men etter hvert var det Storhamar som festet grepet om begivenhetene. Aleksandr Smirnovs menn presset hjemmelaget, og da Petter Røste Fossen ble utvist, så det stygt ut for Oilers. Vertene leverte imidlertid nok et strålende undertall.

Storhamar var stadig det førende laget, og drøyt midtveis i perioden var Linus Johansson svært nære utligning da han utnyttet sløve Oilers-spillere og gikk kjøkkenveien, men nok en gang sto Ruben Smith i veien. Fire minutter før pause pådro Storhamar seg en sjelden utvisning, og Oilers var millimetere fra å doble ledelsen. Først etter et godt skuddforsøk av Kristian Forsberg, deretter da Mark Matheson smalt pucken i stolpen etter 37.40. Til tross for et lite Storhamar-overtak endte 2. periode målløs (10-10 i skudd), og Oilers var fortsatt foran med 1-0. ## Levde farlig

Gjestene fra Hamar åpnet best også i tredje periode, og Oilers levde farlig etter dristige valg i egen sone. Foran Christian Hansons far, Slap Shot-legenden David Hanson, fikk imidlertid vertene en ny sjanse i overtall da Adrian Saxrud Damielsen pådro seg en noe billig utvisning etter 44.20. Også gjestene kjempet heroisk i undertall, og Oilers’ power play var ikke særlig mye å skrive hjem om.

Etter 47.31 tok det imidlertid full fyr i DNB Arena da nettopp Christian Hanson doblet ledelsen til 2-0 for hjemmelaget. NHL-importen spilte fint sammen med Christian Dahl-Andersen og hamret pucken mellom beina på Engelage fra kort hold med foreldrene på tribunen.

Jubelen tok likevel brått slutt for hjemmefansen da Storhamar vant en dropp i Oilers’ sone og Lars Løkken Østli reduserte til 2-1 assistert av Christian Larriveé etter 50.43. Etter scoringen åpnet kampen seg veldig, og begge lag hadde enorme sjanser i løpet av de siste seks-sju minuttene. Ruben Smith storspilte i Oilers-målet og vartet opp med flere utrolige redninger.

Avgjørelsen

Snaut to minutter før slutt maktet imidlertid ikke Oilers å stå imot presset lenger. En upresset Luke Moffat fikk pucken i god posisjon og banket den i mål til 2-2 assistert av Løkken Østli og Larriveé etter 58.05. Dermed gikk den femte finalen til sudden death, hvor det første målet ville avgjøre kampen.

Mathias Trettenes satte inn 3-2-scoringen og sendte hjemmefansen til himmels.

Oilers jakter sitt fjerde, strake NM-gull og sitt femte totalt i klubbens korte historie, og har nå skaffet seg et best tenkelig utgangspunkt for fortsettelsen. Torsdag spilles kamp 6 i finaleserien i Hamar OL-Amfi. Vinner Oilers der, tar de nok en gang «byttå» med seg hjem. Ved Storhamar-seier på hjemmebane skal det spilles en sjuende og avgjørende kamp i DNB Arena lørdag.