Østerrikernes norske leder: «VM i Seefeld skulle være startskuddet, så ble det nakkeskuddet»

En telefon midt på dagen. Så raste alt for Trond Nystad.

Trond Nystad var tidligere norsk landslagstrener. Nå står han midt dopingskandalen som har rystet VM-byen Seefeld. To av hans løpere sitter i varetekt hos politiet i Innsbruck mistenkt for doping.

SEEFELD: Onsdag morgen tenkte Trond Nystad at han var med på et eventyr i et vintersportsparadis. Den norske langrennskoordinatoren i det østerrikske skiforbundet så sol, blå himmel, massevis av snø, skispor og flaggviftende publikum på vei til idrettsarenaen.

Så fikk han en telefon.

– Da forsto jeg plutselig hva ordtaket «fra himmel til helvete» virkelig betyr.

Han sitter i smørebua til Østerrike like ved skistadion i Seefeld. Ute er det maksvær som dagen før, men inne i Nystads hode er det nattsvart.

Trond Nystad var tidligere landslagstrener for de norske herrene.

– Jeg hørte hva de sa, men jeg trodde det ikke. Det var som om noen skulle fortalt meg at jorden var flat.

Han ble nødt til å tro på det. At to av hans løpere hadde gjort det utenkelige.

Dopingkontoret

To av løperne som den tidligere norske herretreneren hadde ansvar for, satt i varetekt i Innsbruck, mistenkt for doping. Dopingbruk er en forbrytelse også etter østerriksk strafferett og ikke bare brudd på WADA-reglementet.

Dominik Baldauf (26) og Max Hauke (26) er mistenkte for å ha brukt et dopingkontor som var innredet i en leilighet like ved det østerrikske løperhotellet i VM-byen. Her skal det ha vært full dopingservice, ifølge østerrikske medier.

Det var trolig i dette huset det var det innredet et eget dopingkontor hvor løperne kunne kommer for å bli preppet foran løpene.

Ifølge politiet ble en løper tatt med nål i armen. I tillegg til de to østerrikerne, er også Aleksej Poltoranin (Kasakhstan), Andreas Veerpalu (Estland) og Karel Tammjärv (Estland) blant de mistenkte.

– Alle vet jo at det ikke akkurat er lett å få tak i ledige rom i Seefeld under VM. Dette har vært planlagt i årevis, sier Nystad.

Følelsen av uvirkelighet vil ikke slippe tak i kroppen.

– Hvis noen ønsket å lage en dårlig B-film, ville dette manuset fra virkeligheten vært for dårlig.

Visste ikke noe

Nystad rister på hodet og bedyrer at han ikke visste noe som helst. Han hadde ikke mistanke en gang. Mannen fra Fauske bruker gjerne noen kraftuttrykk nordfra når han skal beskrive det som har skjedd.

– De to som er anklaget, er jo svigermors drøm. De er snille gutter, de er hyggelige og de fremsto som skikkelige. Det ville vært lettere dersom det hadde vært noen skikkelige hestkuker som hadde blitt tatt, sier Nystad.

Les også

Omstridt og miljøfarlig skismøring blir forbudt å produsere i 2020: – Vi vil bruke det dersom konkurrentene bruker det

Trond Nystad er usikker på om han vil fortsette i jobben for østerrikerne.

Han er inne i sin tredje sesong som koordinator for langrenn i Det østerrikske skiforbundet. Han bor i Ramsau i Østerrike og har hatt et håp om at en skulle klare å bygge opp langrennssporten i et land hvor det har handlet mest om alpint og hopp vinterstid.

– Vi var i ferd med å bygge opp noe. Vi hadde skrevet om verdiene våre, vi hadde skrevet treningsplaner og vi hadde utviklingsplaner. VM her i Seefeld skulle være startskuddet, så ble det nakkeskuddet.

Dominik Baldauf i aksjon under sprintprologen sist torsdag. Nå sitter han i varetekt hos politiet i Innsbruck mistenkt for doping.

Sier opp

Han er klar på at dersom de to løperne hans er skyldige, så betyr det slutten for hans engasjement. Det betyr trolig også slutten for satsing på langrenn som eliteidrett i Det østerrikske skiforbundet. Presidenten i forbundet, Peter Schröcknsnadel, kaller Baldauf og Hauke for «idioter», slår fast at sjefen for langrenn, Markus Gandler, må gå og at langrenn ligger fryktelig tynt an som idrett.

– Vi trodde vi hadde jobbet bra med å bygge et system for teknikktrening, skitesting og smøring. Vi prøvde å perfeksjonere arbeidet for å kunne gi løperne ski som var et par sekunder raskere. Med ett slag er alt arbeidet ikke verdt en dritt. Tre års arbeid i dass, sier Nystad.

– For 23 timer siden var dette helt utrolig. Og så skjer dette, sier Trond Nystad. Nordmannen er langrennskoordinator hos landet som nå er rystet av en dopingskandale.

Rundt ham er det fortsatt en og annen smører som er på jobb. Men flere rundt ham har allerede forlatt VM-byen. De er skuffet, fortvilet og forbannet.

Natten har vært nesten søvnløs for nordmannen som tidligere var trener for det norske herrelaget i langrenn.

Dagen urolig. Telefonen ber om konstant oppmerksomhet.

– For 23 timer siden var dette helt utrolig. Vi har fine kulisser, vi har et vellykket VM, vi har unge langrennsløpere som har gått løypepatrulje som har gledet seg i mange år til å være med på dette. Vi har frivillige som har lyst til å være med og oppleve et VM på hjemmebane. Og så skjer noe slikt som dette.

Aksjonerte 16 steder

Det var midt på dagen onsdag at den tyske TV-stasjonen ARD kom med de første meldingene om at politiet hadde aksjonert en rekke steder etter mistanke om at doping pågikk. Blant plassene hvor det ble gjennomført razzia, var Østerrikes løperhotell, Bergland, og huset med utleieleiligheten hvor det var satt opp en dopingsalong.

Totalt skal det ha vært aksjoner mot 16 forskjellige steder i Østerrike og Tyskland.