Sport

- Den beste måten jeg kunne hedre Alex på

<p>To norske EM-gull på 30 minutter!</p>

Norway's Ingvild Snildal point at her cap with the initials of late team mate Alexander Dale Oen after winning the 100 meter Butterfly final at the European Swimming Championships in Debrecen, Hungary, Friday, May 25, 2012. (AP Photo/ Michael Sohn)
  • Mette Bugge
    Journalist
Ingvild Snildal of Norway competes in the women's 100m butterfly heats during the 2012 European Swimming Championship in Debrecen May 24, 2012. REUTERS/Bernadett Szabo (HUNGARY - Tags: SPORT SWIMMING)
Norway's Sara Nordenstam displays the gold medal she won in the Women's 200 meter Breaststroke final at the European Swimming Championships in Debrecen, Hungary, Friday, May 25, 2012. (AP Michael Sohn)

Les også:

  • Sara ville hedre Alex — tok EM-gull!

Ingvild Snildal og Sara Nordenstam er begge europamestere for første gang i sitt liv.

Snildal var raskest på 100 meter butterfly i finalen, og smilte fra øre til øre da hun så tiden 58,04 sekunder.

Hun var dermed tre små hundredeler foran Martina Granström som tok sølv, mens israelske Amit Ivri tok bronse.

— Et fantomløp, sier Per Irgens, involvert i norsk svømming på mange områder.

Dermed sikret Norge to EM-gull på bare 30 minutter!

Sara Nordenstam sikret sitt gull på 200 meter bryst bare minutter før Snildal tok sin andre medalje i mesterskapet.

Dermed ble det en spesiell situasjon for det norske svømmemiljøet, som har vært preget av sorg og savn etter at Alexander Dale Oen brått gikk bort bare litt over tre uker før mesterskapet startet.

De norske svømmerne har vært opptatt av å hedre Alexander Dale Oen under mesterskapet. De svømmer med hans initialer på hetten - ADO.

Etter seieren pekte Snildal opp på bokstavene på hetten, mens hun smilte over gullet som nå er hennes.

Da nasjonalsangen ble spilt for henne kom tårene, ikke så rart etter alt hun og resten av svømmemiljøet har vært gjennom den siste tiden.

- Jeg er bare så utrolig glad for at jeg klarte å gjøre det i år, etter alt det som har skjedd. Dette var den beste måten å hedre ham på, sa Ingvild Snildal til TV 2 etter seieren.

Fire norske kvinne-gull

Under EM sitter Irgens i studio som kommentator for Eurosport, sammen med tidligere landslagstrener Frank Pedersen. De to var over seg av jubelord da Snildal som den fjerde kvinnelige svømmeren i norsk historie kunne slå inn til 1. plass i EM.

Irene Dalby klarte det tre ganger i 1991 (400 og 800 fri ) og 300 fri 1993, alt på langbane. Terrie Miller maktet det på 100 bryst i1996, da på kortbane (25 meter). Bare halvtimen før Snildal vant, klarte Sara Nordenstam det samme på 200 meter bryst.

Tidligere er det kun Alexander Dale Oen i norsk svømming som har klart noe lignende. Han ble da også verdensmester i tillegg.

Ingvild har funnet seg til rette i Debrecen, og vært fast bestemt på å vise Europa hva som bor i henne. Butterfly er prioritert fremfor ryggsvømming, der hun også er god.

Allerede i mars kvalifiserte hun seg til OL, og har dermed sluppet å strese for å klare A-kravet.

Sara Nordenstam ble europamester bare en halvtime før Ingvild Snildal ble det samme.

-Når Ingvild er kommet på dete nivået, er det få som slår henne. Hun er som skapt for å være i vannet, sier Irgens, som sammenligner Snildal med en delfin.

-Hun beveger seg så naturlig i vannet. Hun er et naturtalent, men et slikt talent må utvikles, og det har hun gjort sammen med treneren sin, og med sin egen vilje.

— Har hun noen svakheter?

-Hun han svinge i humør, men det kan på mange måter være OK. Når hun er i godt humør, som nå, glir alt lett.

Noen mangler

Årets EM er viktig for mange svømmere, fordi det er langbane (50 meter), det samme som i OL. Det er her de kan klare sine respektive nasjoners A-krav. Svenske Sarah Sjöström valgte å dra på høydetrening, etter at hun fikk gull tidligere i mesterskapet.

-Hun er så desidert en av gullfavorittene i OL, sier Irgens, som også tar med danske Jeanette Ottesen. Hun har valgt å prioritere trening frfemfor EM, med tanke på London.

For Asker-jenta Ingvild Snildal betyr denne triumfen utrolig mye, omtrent to måneder før OL.

— Hun har jobbet målrettet mot dette i veldig mage år, men har slitt med motivasjonen i perioder. Hun lovet foran denne sesongen at hun skulle være i sin absolutt beste form før London, og det kommer hun til å få til. Hun kunne knapt fått en bedre start enn i EM, der hun hittil har bronse og gull, sier Irgens, vel vitende om at Ingvild har igjen 200 meter butterfly.

- Ingvild er avhengig av selvtillit, og det har hun nå så det holder.

Les også

  1. Går langt i å love gull-Sara OL-plass

  2. Sara ville hedre Alex - tok EM-gull

  3. EM-bronse til Ingvild Snildal

  4. Snildal best av samtlige i EM-semien

  5. Snildal og Nordenstam til semifinale

Les mer om

  1. Svømming