Sport

Idretten får full momskompensasjon

Regjeringen legger 48,9 millioner kroner ekstra på bordet for å sikre norske idrettslag full kompensasjon av anleggsmoms.

Kulturminister Thorhild Widvey hadde gode nyheter til idretten fredag. Her sammen med Terje Breivik.

Det er særdeles gode nyheter for de rundt 300 idrettslagene som i løpet av året har søkt om støtte fra staten etter å ha fullført ulike byggeprosjekter. Disse har inntil nå ligget an til å få søknadsbeløpet sitt avkortet med 43 prosent.

— Med det beløpet som har ligget inne, har vi vært klar over at det lå an til en avkorting. Det ønsker vi å unngå med den tilleggsbevilgningen som nå kommer, sier kulturminister Thorhild Widvey (H) til NTB.

— Vi ønsker å oppnå 100 prosent innvilgelse av slike søknader. Det er et kjempestort engasjement rundt idrettsanlegg, og det er helt avgjørende for å skape den idrettsaktiviteten vi ser i lokalsamfunnene, tilføyer hun.

Les også

Idrettsforbundet vil ha 1 milliard mer til anlegg hvert år

Glede blant partnerne

Det godkjente søknadsbeløpet for 2014 lyder på 113,8 millioner kroner. Før fredagens tilleggsbevilgning kom på plass, var det satt av 65,8 millioner kroner til formålet.

— Når bevilgningene nå økes, vil alle anleggsbyggerne bli kompensert fullt ut for den betalte merverdiavgiften, fastslår kulturministeren.

Regjeringspartner Frp gleder seg også over å ha fått på plass de nødvendige millionene i momskompensasjonsordningen.

— I dag smiler jeg sammen med alle i idretten som har stått på for å bygge anlegg i Kommune-Norge, som nå får sin refusjon på tross av rekordmange søknader for inneværende år, sier partiets fraksjonsleder i kulturkomiteen, Morten Stordalen, til NTB.

Finanspolitisk talsperson i KrF, Hans Olav Syversen, kaller bevilgningen et heiarop.

— Med dette gir vi de frivillige kreftene i idretten et økonomisk håndslag. Initiativ og dugnadsånd får et solid «heiarop» gjennom denne bevilgningen. Dette bør følges opp med en permanent endring i ordningen, sier han.

Ser mot 2015

I Høyre/Frp-regjeringens forslag til statsbudsjett for 2015 er det satt av 72,6 millioner kroner til momskompensasjonsordningen. Det er for lite dersom antall søkere blir like mange som i år.

— Vi får komme tilbake til 2015-budsjettet, men forhåpentligvis ser vi nå konturene av en løsning også der, sier kulturministeren.

Hun har selv tidligere signalisert at departementet vil gå i dialog med idretten for å komme fram til en mer forutsigbar løsning for framtiden. Andre partier har samtidig tatt til orde for å erstatte dagens rammestyrte ordning med en regelstyrt ordning som sikrer full kompensasjon for alle godkjente prosjekter.

— Det er mange måter å løse dette på. Det blir naturligvis automatikk hvis man velger en regelstyrt ordning, men det er også mulig å bevilge disse pengene. Det har vi bevist nå, sier kulturministeren.

— Når det gjelder 2015, vet vi først på våren hvor stort behovet blir, men jeg tror mengden søknader kommer til å ligge innenfor det intervallet vi ser nå. Vi snakker jo om planlagte idrettsanlegg her, så dette er jo relativt forutsigbart, tilføyer hun. (©NTB)