Bolt etter dopingavsløringene: – Kan være første skritt mot en renere idrett

Usain Bolt er frustrert etter at det ble kjent at 31 utøvere er avslørt som dopingjuksere etter OL i Beijing i 2008, der han selv fikk sitt store gjennombrudd.

Usain Bolt er ikke glad for de avsløringene om doping som er kommet etter Beijing-OL, men han tror samtidig at det kan være starten på bedre tider for antidopingforkjemperne og for en renere idrett.
  • 100% Sport

– Det er tøft å lese om disse avsløringene, og det er røft for sporten, sa jamaicaneren etter at retestene av en rekke dopingprøver fra Beijing-OL er foretatt. Han snakket om dette etter at det ble kjent at 31 utøvere fra en rekke forskjellige idretter kan bli utestengt fra OL i Rio som følge av de siste avsløringene.

Bolt vant selv tre gullmedaljer i «Fugleredet» i Beijing i 2008. Han vant både 100 og 200 meter med nye verdensrekorder, og i tillegg vant han gullet på den korte stafetten med lagkameratene fra Jamaica.

– Dette som er skjedd nå viser at Verdens Antidopingbyrå (WADA) gjør en god jobb i å rense sporten for juksere på alle plan. Nå er det på mange måter bevist at de som jukser blir tatt, sa Bolt.

Sesongdebut i Europa

Bolt innleder den europeiske delen av sesongen sin i Tsjekkia på fredag. Der skal han løpe 100 meter i det tradisjonelle Ostrava-stevnet. Det store målet hans er selvsagt OL i Rio, der han skal forsøke og forsvare gullmedaljene på de to sprintdistansene fra både Beijing og London. Om han har noen muligheter til det, vil man få det første tegnet på fredag kveld.

– Jeg tror det som har skjedd med alle avsløringene fra Beijing er det første skrittet på veien med å få en renere idrett. Kanskje er dette starten på å få bukt med dopingproblemet, mente Bolt.

– Kanskje dette vil føre til at vi ikke vil få dette enorme problemet i årene som kommer, la han til. Han sa også at han var sikker på at dette ville bli bedre i løpet av noen år, rett og slett fordi WADA og folk som jobber med antidopingen gjør en så god jobb.

Les også

Heiberg: - Den aller største dopingskandalen noensinne

Tenker ikke mye på det

Foreløpig er russerne utestengt fra friidretten under OL. Det kommer av de rapportene WADA har lagt fram i forbindelse med juks i russisk idrett. Det er fortsatt ikke avklart om russerne må holde seg hjemme fra friidretten i OL.

– Jeg må innrømme at jeg ikke tenker så mye på det, for jeg ser det slik at regler er regler, og de skal følges, uansett, forklarte Bolt.

Les også

- Ingen grunn til å tro at nordmenn er tatt

Men nå er verdens raskeste mann mest opptatt av løpet han skal gjennomføre på fredag. Han innledet sesongen med 10,05 på Caymanøyene lørdag. Etter det måtte han stoppe for å få litt behandling i Tyskland på veien til Tsjekkia.

– Jeg fikk et lite problem med en stiv hamstring, men den doktoren jeg besøkte løste problemet for meg, fortalte jamaicaneren til pressefolkene i Tsjekkia

– Jeg føler meg veldig bra nå. Et par treningsøkter har jeg også gjennomført etter den lille behandlingen, og det føles veldig bra, sa OL-favoritten på 100 og 200 meter i Rio om tre måneder. (©NTB)