Sport

Fjørtoft blir «politiker»: - Tror jeg er flink til å snakke med folk

Jan Åge Fjørtoft skal lede utvalg som skal gi regjeringen råd om idrettspolitikk.

ENGASJERT: Jan Åge Fjørtoft får nok å gjøre i 2015. I tillegg til å jobbe med landslaget, her representert ved Mats Møller Dæhli (t.v.) og Martin Ødegaard, skal han også lede et utvalg som skal gi regjeringen råd om idrettspolitikk.
  • Kjetil Flygind

Tidligere fotballprofil Jan Åge Fjørtoft (48 i dag) starter 2015 med nye oppgaver.

I tillegg til blant annet å være fotballekspert i Viasat og internasjonal rådgiver rundt Per-Mathias Høgmos fotballandslag, skal han nå lede et utvalg som skal gi idrettspolitiske råd til kulturminister Thorhild Widvey (H) og regjeringen.

VG skriver i sin papiravis lørdag at det Fjørtoft-ledede utvalget skal levere sin partipolitiske uavhengige rapport med konkrete innspill til Widvey om et år.

Gikk hele den norske idrettsveien

— Jeg har blitt spurt om å bidra til at det skal bli mer idrett og frivillighet rundt om i landet, og det synes jeg er veldig hyggelig, sier Fjørtoft til Aftenposten.

LES OGSÅ: Kulturministeren blir antidopingtopp

Jan Åge Fjørtoft holder foredrag om prosjektet Handshake for peace under Norway Cup sist sommer. For blant andre kulturministeren han nå er engasjert av.

Arbeidet er frivllig, og Fjørtoft, som både har kontakter og erfaring fra ulike deler og lag av det idrettslige og politiske Norge, tror det er hans erfaring som gjør at han er blitt spurt om å lede utvalget.— Du må nesten spørre de om hvorfor de valgte meg. Men jeg har gått hele den norske idrettsveien. Den reisen startet i en bygd hvor jeg ble født og vokste opp, med 800 innbyggere. Og endte opp i et VM og Bundesliga og Premier League. Og helt siden jeg ble pensjonist som 35-åring, har jeg og har hatt forskjellige oppgaver for norsk idrett. De sier jeg har et bredt grunnlag for å se helheten. Det tar jeg med meg, sier Fjørtoft, som fyller 48 år lørdag.

Den tidligere landslagshelten har ifølge VG fått i oppgave å se på anleggssituasjonen i Norge, hvordan øke rekrutteringen av frivillige, hvordan få flere funksjonshemmede med i idretten, hvordan inkludere etniske minoriteter i idretten, for å nevne noen.

- Står foran store utfordringer

— Vi står foran store utfordringer innen norsk idrett. Innspillene de kommer med vil få betydning for regjeringens arbeid med idrettspolitikk, sier kulturminister Widvey til avisen.

Kulturminister Thorhild Widvey sammen med boksedronning Cecilia Brækhus.

— Hvordan ser du på oppgavene du skal jobbe med det neste året, Fjørtoft?- Det som er veldig bra, er at jeg har jobbet med lignende prosjekter for både Norges Fotballforbund og Norges Idrettsforbund tidligere. Det tror jeg er hovedgrunnrn til at jeg er blitt bedt om å lede dette utvalget. Også har jeg vært flink til å jobbe med folk som er bedre enn meg. Det ønsker jeg å gjøre i dette utvalget også. Jeg ønsker folk som er bedre enn meg i de ulike fagområdene, for å si det slik. Men så tror jeg at jeg er ganske flink til å snakke med folk. Både topp-politikere og frivillige i en liten idrettsklubb, sier «Fjøra».

Arbeidet i utvalget får ingen konsekvenser for hans jobb på landslaget eller ekspertrollen i Viasats fotballsendinger.

Les også

  1. «Jeg er sikker på at Martin Ødegaard aldri har blitt lokket med noe for å være i aktivitet.»

  2. Kulturministeren blir antidoping-topp

  3. Rognlien: - Stolt av det vi har fått til

Les mer om

  1. Per-Mathias Høgmo