Sport

De satte et mål for sju år siden, fredag spiller de NM-finale

19-åringene fra Nærbø pekte ut NM-finale G20 som mål allerede da de var 12.

Her er Nærbøs juniorer som spiller finale i Oslo Spektrum mot Haslum fredag klokken 1400. Bak fra venstre: Tord Aksnes Lode, Tord Haugseng, Ole Nærland (skadet), Henrik Moen, Rassin Haugseng, Preben Leander Nord-Varhaug, John Thue, Audun Breen Røragen, Andreas Horst Haugseng og Stian Vigre. Foran fra venstre Jone Sele Holmebakken, Henning Lea Knutsen, Mathias Johnsen, Vegard Lode Birkeland, Halvor-Elias Nærland, Roberto Edland og Per Kristian Moi. Foto: Fredrik Refvem

 • Egil Ø. Nærland
  Egil Ø. Nærland

Nærbø: For sju år siden utfordret trener Rune Haugseng foreldrene til et snes 12- og 13-årige håndballgutter:

"Vil dere støtte ungene gjennom en målrettet satsing med juniorfinale om åtte år som mål."

– Svaret var entydig, alle ble med, men vi klarte ikke følge planen, smiler 47-åringen fra Nærbø med fortid i Viking, SIF og landslaget.

– Vi er finaleklare ett år før tiden, tilføyer han avslappet i det vakre pauserommet i tilknytning til butikken på Lode som bugner av arbeidsklær, en butikk han driver 24/7 fortsatt i kompaniskap med sin far Rassin.

82-åringen tar kontroll i butikken, mens Rune og sønnen Andreas Horst Haugseng, lagets styrmann, møter Aftenbladet til en finaleprat.

Les også

Sola og Nærbø klare for Spektrum

Størst i Nærbø ILs historie

For første gang i klubbens historie inntar Nærbø podiet i Oslo Spektrum til finalekamp mot superrutinerte Haslum.

Bærumslaget har vært i 11 finaler siden 2002/2003 og har vunnet seks, senest i 2015.

Det stresser verken styrmannen eller treneren, for om de opptrer så avslappet som de skal og bør i et pauserom med utsøkt utsikt til Jærens vidåpne, vakre landskap, avslører de snart oppskriften som har ført dette Nærbø-laget til desidert norsk og nordisk topp i sine årsklasser.

– Vilje til å trene, vilje til å bli litt bedre hver eneste dag, sier Andreas som sammen med kameratene har trent inntil 15 økter i uken fra han var 12 år. Nå er han 19.

– Som regel er det trening morgen og kveld, ti økter i uken i kampsesongen, men i de periodene der vi bygger fysikk og utholdenhet, blir det mer, forklarer tenåringen som studerer ingeniørfag ved Universitet i Stavanger.

Trener Rune Haugseng gir nevøen Tord Haugseng noen gode tips før fredagens NM-finale. 18-åringen er en mange landslagsspillere fra Nærbø. Foto: Fredrik Refvem

Møter et regionlag

Troppen som spiller finale, inneholder bare tre 20-åringer, alle de andre får en ny sjanse neste sesong.

– Haslum er et kjempegodt lag, nesten et regionlag som henter talenter fra samarbeidende klubber, flere spiller også i eliteserien, men vi er kanskje enda bedre sammensveiset, og vi er vant med å spille finaler, forteller trener Rune Haugseng og er snar til å rose Robin Rosander Haugsgjerd som har vært medtrener de siste fem, seks årene.

Laget vant uoffisielt NM som 14-åringer, vant landsserien som 16-åringer og har flere seiere i Petter Wessel cup som regnes som uoffisielt NM. Laget har også erfaring fra store internasjonale turneringer, blant annet i Spania.

Les også

Nærbø nærmer seg opprykk til eliteserien

Mangler finaleseier i nordisk

Tre sesonger på rad har Nærbø spilt seg helt frem til finalen i Nordisk mesterskap. Svenske Ystad ble for sterke to ganger, den tredje, i vår, ble Ystad slått i semifinalen, men da snappet danske Aalborg finaleseieren.

– Det er litt utrolig at vi får til dette, i praksis med spillere fra to skoleklasser på Nærbø.

– Tre av de åtte på laget som har landskamper (Andreas Horst Haugseng, søskenbarnet Rassin Haugseng og Halvor-Elias Nærland) gikk sammen i en miniklasse på Vigre barneskole.

– Det hører med at en jente i klassen på sju elever, Eldbjørg Sør-Reime, er norgesmester i judo, forteller Rune.

Eliteserien er det endelige målet

NM-finalen i spektrum blir en hyggelig happening, men det endelige målet er å spille Nærbø opp i eliteserien.

Per dato er laget nummer to i førstedivisjon. Holder det sesongen ut, blir det opprykk - med nesten samme lag som spiller G20-finalen.

Les også

Stor årskavalkade: Slik var idrettsåret 2017

– Vi har to, tre seniorer som betyr mye, særlig Steffen Stegavik. Han har vært viktig for utviklingen vår, en ny stemme, en som viser vei og setter standarden. Steffen har lært oss mye, skryter kaptein Andreas.

– Klubben tåler én sesong til i 1.-divisjon. Flere av de unge vil videre, det holder ikke med 1.-divisjon i lengden, medgir trener Rune.

Unge spillere med ambisjoner

Først finale mot Haslum, deretter Nærbø til eliten, så ut i verden for å spille håndball på heltid. Slik er tankegangen til unge Andreas, men det blir sjelden håndballdiskusjoner hjemme.

For der handler det om å drive butikk, og nå er det ingen nåde, senior vil ha pause, Andreas og Rune må la håndball være håndball.

PS: Det hører med at Nærbø har lånt Audun Breen Røragen fra Elverums for å erstatte linjespiller Ole Nærland som har ødelagt foten.

PS2: TV 2 Sportskanalen sender finalen fredag klokken 1400.

Les mer om

 1. Håndball
 2. Eliteserien
 3. G20
 4. Nærbø
 5. NM

Relevante artikler

 1. SPORT

  Haugseng etter to Nærbø-gull på rad: - Kanskje andre i håndball-Norge skal sjekke litt hva vi har gjort

 2. SPORT

  Utrolige Nærbø-gutter vant NM-gull: – Det kuleste og største vi har gjort

 3. SPORT

  Lørdag spiller disse fire slektningene cupfinale: – I vår familie er det kult å være god

 4. SPORT

  Nærbøgutt kåret til den mest verdifulle spilleren i de fire NM-finalene

 5. SPORT

  Sterk Nærbø-seier: Nå ser laget oppover på tabellen

 6. SPORT

  Nærbø nærmer seg opprykk til eliteserien