Sport

Kilometer-seil kollapset over Tour-ryttere: - Hva f... er dette?

Cummings vant da han rykket opp Tourens første monsterbakke.

KOLLAPSET: Kilometersmerket på dagens Tour de France-etappe kollapset over rytterne.
  • Marthe Ihle
  • Espen Hansen
    Aftenposten

LAC DE PAYOLLE/OSLO: Nå begynner Tour de France endelig å nærme seg fjellene. Selv om det normalt sett vil si at sjansen for en norsk etappeseier er mindre, er det nå kampen mellom sammenlagt-kanonene virkelig begynner.

Da er det stort sett duket for action. Sammenlagtfavorittene tok imidlertid en rolig dag fredag. Dermed ble det Stephen Cummings, som rykket fra bunn av førstekategori-stigningen, som i ensom majestet tok etappeseieren.

Dagens 162 kilometer lange etappe ble nemlig avsluttet med å klatre opp Col d'Aspin, en 12 kilometer lang knekker med stigning på i gjennomsnitt 6,2 %. Deretter gikk det ned til Lac de Payolle noen få kilometer unna.

— Jeg tror dette er den beste seieren dette året. Touren er spesiell, sier Cummings i seiersintervjuet.

Les også:

Les også

Overrasket Hushovd: - Dette så jeg ikke komme

Kilometer-seil kollapset

Det ble dramatikk på dagens etappe da seilet som markerer at det er én kilometer til mål, kollapset over rytterne.

Britiske Adam Yates, som ledet an i hovedfeltet, veltet stygt som følge av det.

— Hva faen er dette? Dette er Tour de France, også skjer sånne ting. Det er uflaks, men det var iallfall bare meg og ikke hele feltet som kom i 70 kilometer i timen, sier en blodig og forslått Yates til TV 2 i målområdet.

Yates endte for øvrig på samme tid som resten av hovedfeltet, og ble ikke hardt skadd i velten. Senere fredag melder også kanalen at Yates får den hvite ledertrøyen som viser at han leder ungdomskonkurransen - noe som var grunnen til at han rykket under seilet i utgangspunktet.

KOLLAPSET: Seilet som viser at det er en kilometer igjen til mål, kollapset under dagen Tour-etappe.

PS! Se hendelsen på tv2.no.

Rykket i bunn

Tidlig på etappen gikk det et stort brudd, med blant annet BMC-rytter Greg van Avermaet, som sitter med den gule trøyen. Den beholdt han etter dagens etappe etter at han klarte å holde avstanden til etappevinneren helt greit opp klatringen.

Men da de nærmet seg stigningen opp til Col d'Aspin, begynte rytterne å støte fra, og gruppa foran sprakk opp. Det var britiske Stephen Cummings, som stakk fra først, somogså kom først til toppen.

ETAPPESEIER: Stephen Cummings rykket fra og vant fredagens etappe i Tour de France.

En som derimot sendte et varsko til sammenlagtrytterne, var 2014-vinner og Giro d'Italia-vinner Vincenzo Nibali. Ellers holdt favoritter som Alberto Contador og Chris Froome seg rolige i hovedfeltet.

Boasson Hagen-lags fjerde etappeseier

Cummings etappeseier sørget for øvrig for laget Team Dimension Datas fjerde etappeseier i dette Tour de France. Fra før har Mark Cavendish vunnet tre. For ham har Edvald Boasson Hagen unektelig fungert som en spurt-opptrekker av rang.

Les også:

Les også

Kristoff uten pallplass så langt: - De tok egentlig knekken på meg

— Det er helt rått. Vi har mange seiere, og det er gøy at det er flere som gjør det og. Det er fantastisk, sier Edvald Boasson Hagen til TV 2. — Mark har vært en inspirasjon for meg i dag. Det har vært noen fantastiske dager, sier Cummings.

I morgen venter enda en knallhard fjelletappe, da rytterne blant annet skal over monsterfjellet Col du Tourmalet. I tillegg skal to førstekategori- og en andrekategoristigning klatres.

Les også

Ekspertene forbauset over rolig etappe: - Dette må være en kollektiv avtale

Les mer om

  1. Tour de France