Sport

Norsk duo vant storturnering i Brasil: – Fantastisk

For et år siden overrasket de alle med finaleplass, nå er Anders Mol (22) og Christian Sørum (23) laget alle vil slå. Søndag tok de årets første seier i storturneringen i Brasil.

STORSEIER: Christian Sørum (fra venstre) og Anders Mol med det synlige beviset på at de vant turneringen i Brasil. Foto: FIVB

  • Petter Fløttum-Angeltveit

Michal Bryl/Grzegorz Fijalek – Anders Mol/Christian Sørum 0–2 (21–19, 28–26)

Søndag ettermiddag kunne Fusa-gutten Anders Mol og hans sandvolleyballmakker Christian Sørum igjen slippe jubelen løs.

De slo polakkene Michael Bryl og Grzegorz Fijalek 2–0 i sett i finalen i verdensserieturneringen i brasilianske Itapema og innkasserte sin første seier i 2019, deres andre for sesongen.

– Det var helt fantastisk. Det var en vanvittig tøff kamp. Alle fire på banen var slitne, men vi greide likevel å kjempe. Det var sykt deilig å dra denne seieren i land, sier Mol på telefon fra Brasil.

Den søramerikanske giganten, og spesielt Itapema, har fått en spesiell plass for Mol og Sørum. For ett år siden var det her de nesten kom ut av ingenting og slo seg opp i verdenstoppen med sin første finaleplass.

Nå, et år seinere, er de ranket først i verden, og de er favoritter inn mot VM i Hamburg i sommer. Den klatringen i sandvolleyballverdenen hadde de ikke sett for seg.

– Nei, absolutt ikke. Ikke i det hele tatt, sier Mol.

  • LEST DENNE? På syv måneder har bygdegutten fått et liv med stjernestatus, champagne og fete banksjekker

Ny hverdag

Fra å slå nedenfra, er de nå blitt laget alle vil slå. Sandvolleykjempen fra Fusa innrømmer at de merker forskjellen.

– I fjor var vi kjempeunderdogs og skulle bare prøve å kjempe mot de beste i verden. I år er vi ranket øverst, sier 22-åringen.

Mol vet at mange legger mye press på dem, men sier selv at han er veldig komfortabel med det. Han trodde firestjernersturneringen i Brasil var for tidlig for å vinne etter skaden som plaget ham i vinter. Det hjalp på presset, selv om han hadde et håp.

Hvis de fortsetter å gjøre det bra fremover, vil favorittstempelet bare vokse frem mot VM. Det plager ikke Mol.

– Det er mye press på oss, men vi klarer å dytte det vekk på en god måte, sier han.

– Det er kjempegøy at folk legger press på oss og ser på oss som favoritter. Det er absolutt drømmen å være i den posisjonen, mener Mol.

En som vet bedre enn de fleste hva Mol og Sørum opplever, er Jan Kvalheim. I 1995 vant han og partneren Bjørn Maaseide verdensserien, og han har to OL-medaljer under beltet. I helgen satt han hjemme i Norge og lot seg imponere av de to unge stjernene i Brasil.

– De hadde en fantastisk sesong i fjor, og i år står alle i kø for å prøve å slå dem. Men jeg tror de har enormt mye selvtillit, og de vet at de presterer på et enormt høyt nivå, sier han.

– Ser ikke ut som de stresser

56-åringen trekker frem Mols blokkspill og Sørums opphentinger som spisskompetanse av så høyt nivå, at både de og motspillerne vet at de kan skape trøbbel for alle. Slike ferdigheter gir selvtillit, som kombinert med ro er med på å gjøre dem så gode.

– Det ser ikke ut som de stresser i det hele tatt. De beholdt roen og spilte med stor selvtillit, sier Kvalheim.

Mol innrømmer at seieren i Brasil gjør godt for selvtilliten før det som skal skje videre i år.

– Jeg tenker at dette er en perfekt start. Så får vi bare prøve å gjøre det best mulig, dra med selvtillit inn i turneringer videre og inn mot VM, sier han.

I tillegg til selvtillit ga søndagens seier Mol og Sørum 20.000 dollar, rundt 175.000 norske kroner, i premiepenger.

Les mer om

  1. Anders Mol
  2. Sandvolleyball