Sport

Hockeybyen

Det er Vålerenga som har flest kongepokaler, Stavanger som har mest penger og Storhamar den fineste hallen. Men hockeyentusiasmen i Sarpsborg er det ingen som slår!

Det er tett på tribunene i Sparta Amfi, og nå har de trofaste også fått mye å juble for. Sparta suser oppover på tabellen etter seks strake seirer.
  • Espen Hansen
    Aftenposten

For fire år siden var det så vidt Sparta Sarpsborg fikk lov til å være med i eliteserien i ishockey. Økonomien var heller skral, gjelden i overkant av 2,5 millioner kroner. Lisensnemnda tvilte. Bare den harde kjerne gadd se hjemmekampene, snittet i Sparta Amfi var rundt 1100. Klubbens budsjett var på 5,2 mill., og hockey var ut.— I dag er de fleste tall doblet, bare ikke gjelden. Den er vekk, forteller Tore Jobs som har ansvaret for sport og drift i klubben. Han er én av flere som får meget gode skussmål etter snuoperasjonen. Så lenge klubben ikke har en snill onkel som pøser inn penger i åpne hull, måtte det en langsiktig plan til. Klubben sluttet med å bruke penger den ikke hadde, bygde puck for puck og nå oser Sarpsborg av hockeyentusiasme. - Hele byen står bak laget, sier Frode Jørgensen, en entusiastisk nordlending som leder supporterklubben Blue Warriors. Historisk sett har vel ikke alle supporterklubbene i norsk ishockey like mye å være stolt av, men for Jørgensen og Blue Warriors handler det om seriøsitet, om å bli tatt på alvor.Han kom skliende inn i klubben på én skøyte via supporterklubbens barneavdeling, rykket fort opp i gradene, og de siste to årene har han brukt mellom fire og åtte timer pr. dag på Blue Warriors og Sparta.

Familieklubb.

— Vi skal være en familieklubb med godt rykte. Vi har ikke vært involvert i noen form for alvorlig bråk med andre klubbers supportere de siste årene. Tvert imot, vi vil gjerne gå i bresjen for et samarbeid med supportere andre steder, forklarer Jørgensen som bl.a. har vært invitert til Trondheim for å fortelle om suksessen i Blue Warriors.- Da vi startet opp, hadde vi et mål om å få 100 medlemmer. Nå er vi 267, men potensialet er mye større, slår Jørgensen fast. Snittet så langt denne sesongen på hjemmekampene er 2200, best i landet og en økning på 500 fra grunnserien i fjor. Stemningen i Sparta Amfi er enorm, noe som ikke forandres av et ulykkelig øyeblikk for en funksjonær i forrige uke. Spillerne skryter uhemmet av støtten de får fra tribunene. 1100 møtte opp på første istrening i sommer, det hadde ingen vært med på før.- Så stiller da også spillerne opp for Blue Warriors når vi ber om det, sier supporterlederen. han fremhever også det meget gode samarbeidet med klubbens markedssjef Tony Malm. Svensken, som også er tidligere spiller for Sparta, trekkes av flere frem som en mester i å skape positiv blest rundt klubben. Da Sparta fikk besøk av erkerival og nabo Stjernen forrige helg, var det 3010 betalende tilskuere. Man kan presse inn 3200. ## Flere inn.

— Om noen få år må rørene under isen byttes ut. Da skal vi senke isflaten for å få plass til flere benkerader rundt hele hallen, forklarer Tore Jobs som stolt viser frem klubbens nye VIP-losjer. De skal være ferdige 22. november, og Jobs er ikke i tvil om at klubben vil få tilbake den investeringen mange ganger.Og så kanskje det aller viktigste: På isen har Sparta igjen et lag å regne med. Seieren over Stavanger sist lørdag var lagets sjette seier på rad. Blandingen av sterke utlendinger (flest svenske) og egen avl har gitt en miks som gjør at laget bare ligger to poeng bak ledende Vålerenga på tabellen. - 10 av spillerne i A-stallen startet på hockeyskolen i Sarpsborg. Vi har en nesten nyåpnet ungdomshall som gjør at vi får plass til flere som vil være med, sier Tore Jobs.Hockeyfremtiden synes lys i Sarpsborg!

Les mer om

  1. Ishockey