Sport

Planen som har gitt Tertnes fire utenlandsproffer på to år

I syv år ble ikke en eneste Tertnes-spiller utenlandsproff. På de to siste årene har fire signert for klubber i Europa.

TIL DANMARK: Stine Skogrand er foreløpig den siste Tertnes-spilleren som har signert for en utenlandsk klubb. Hun skal spille for danske Silkeborg-Voel fra og med neste sesong. ARKIVFOTO: Ørjan Deisz
  • Magnus Wikan

Da Linn Gossé forlot Tertnes til fordel for danske Randers i 2014, var hun den første Tertnes-spilleren på mange år til å signere for en utenlandsk proffklubb.

**Europa-eventyret er over for Tertnes: Falt sammen da Skogrand ble tatt bort

**Tidligere landslagssjef Marit Breivik ber håndballen kjempe mot fordommene

Mellom Renate Urnes og Mette Ommundsens overganger til tyske HC Leipzig i 2007 og Gossés overgang syv år senere, dro nemlig ingen spillere fra Vestlandets storklubb til en av de store, internasjonale ligaene.

Men nå har den trenden plutselig snudd.

Fokus på fysisk trening

For etter at Gossé dro til Danmark, har hele tre av hennes tidligere lagvenninner signert for klubber utenfor landegrensene. Stine Lund Andreassen, som nå spiller i svenske Sävehof, prøvde lykken i franske Union Mios Biganos-Bégles. Året etter dro Tonje Løseth til tyske Tus Metzingen, og etter sesongen skal den nybakte verdensmesteren Stine Skogrand forsøke seg i danske Silkeborg-Voel.

DANSK KARRIERE: Linn Gossé forlot Tertnes til fordel for danske Randers i 2014. ARKIVFOTO: Odd Mehus

Etter en syv år lang eksporttørke, har plutselig fire spillere forlatt Tertnes til fordel for utenlandske klubber på bare to år.Tore Johannessen, som har vært lagets trener under både tørken og oppblomstringen, har sin teori om hvorfor.

— Det handler om utvikling. De siste fem-seks-syv sesongene har vi jobbet målrettet etter en god plan, hvor spesielt den fysiske treningen er blitt hevet mange hakk, sier han.

Og det ser man resultatene av nå.

— Spillerne er blitt bedre av den utviklingen og dermed vært i en posisjon til å kunne ta det neste steget. For alle de fire som har dratt ut, har det vært et helt naturlig steg å ta, sier Johannessen.

- Fysikk den store forskjellen

Om en skal tro utenlandsproffene selv, er det også først og fremst fysikken som er den største forskjellen på norsk og internasjonal klubbhåndball.

Spillerne er sterkere individuelt og fokuset på et liv som toppidrettsutøver er større. Det mener i alle fall Tyskland-proff Tonje Løseth.

TIL TYSKLAND: Eter flere sesonger i Tertnes, valgte Tonje Løseth å prøve lykken i den tyske klubben Tus Metzingen i 2015. ARKIVFOTO: Ørjan Deisz

— Håndballen er litt mer fysisk. Det er litt tøffere tak, sier hun, og forklarer at hun også merker en forskjell i hverdagen.- Man har trening om morgenen og på ettermiddagen, og man slipper å dra innom skole og jobb i mellomtiden. Fokuset på restitusjon er mye større, forklarer Løseth.

Det var også en viktig faktor til at Skogrand til slutt valgte Silkeborg.

— Det er et sted jeg kan konsentrere meg helt og holdent om håndballen. Jeg trenger det for å utvikle meg, sier hun.

Høyere ambisjonsnivå

Løseth er overbevist om at treningskulturen Tore Johannessen har bygget opp i Tertnes, er en viktig årsak til at flere nå plutselig har fått sjansen i utenlandske klubber.

— De har jobbet veldig bra i Tertnes i mange år, og fått frem en god treningskultur. Den kulturen er nøkkelen. Vi har vært toppidrettsutøvere, sier 25-åringen.

AU REVOIR: Stine Lund Andreassen kunne ikke takke nei til tilbudet hun fikk fra den franske klubben Union Mios Biganos-Bégles i 2014. ARKIVFOTO: Rune Sævig

Johannessen vil selv ikke ta på seg for mye av æren. Han mener at det økte ambisjonsnivået til spillergruppen også har vært en medvirkende årsak.— Ambisjonsnivået blant spillerne har vært høyere de siste årene. De vil ut, og de er villige til å jobbe for det, sier han, og trekker frem Stine Skogrand som et eksempel.

Johannessen mener at hennes målbevissthet også smitter over på resten av spillerne. På den måten skapes det et miljø i klubben, der spillerne tenker at en utenlandskarriere er mulig.

- Skogrand inspirerer

— Stine viser de andre hvor mye arbeid som må legges ned for å komme langt. At hun i en alder av 22 år allerede har kommet ganske langt, er selvfølgelig inspirerende for resten, sier Johannessen.

- Hvordan er det for deg, som trener, å måtte gi slipp på dine beste spillere år etter år?

— I den økonomiske situasjonen vi har vært i de siste årene, så har vi jo innsett at vi har spillerne våre på lånt tid dersom de har den utviklingen som vi ønsker, sier suksesstreneren og legger til:

— Med det som bakgrunn, er det jo gledelig å se at det som vi gjør i Tertnes er med på å skape toppspillere internasjonalt.

Les mer om

  1. Håndball