Sport

Avsløring i dag: Hestene fikk farlig fattigmanns-EPO

Fire hester hadde så mye kobolt i kroppen, at det betegnes som doping og meget alvorlig.

Your Highness vant Oslo Grand Prix 2016, men nå er hesten dopingtatt. Foto: Equus media Eirik Stenhaug / NTB scanpix

  • Mette Bugge
    Mette Bugge
    Journalist

De høye verdiene ble avslørt på en pressekonferanse i Oslo fredag. Vinneren av Oslo Grand i juni, Your highness, er én av dem.

Kobolt er kjent fra idretten som en bloddopingsmetode for å øke aerob kapasitet, utholdenhet og styrke. Det er et grunnstoff som er naturlig forekommende i kroppen og som i små mengder også tilføres i kraftfôr til hest, samt i kosttilskudd og medisiner til de firbente.

Her er det snakk om meget høye verdier på hest. Som i Lionels tilfelle: Hestens blodprøve inneholdt 468 nanogram per milliliter, og grenseverdien er 25. ## Kan være giftig

— Formålet ved å gi kobolt, er for å øke kroppens egen produksjon av EPO, for igjen å øke produksjon av røde blodlegemer. Kobolt betegnes som fattigmanns-EPO, sier Birgit Ranheim.

Veterinæren leder utredningsarbeidet for hestesporten i dopingsaker, når det gjelder trav og galopp.

- Er store mengder kobolt alvorlig for hest?

Treneren Souloy har ett og annet å forklare om bruken av kobolt fremover. Foto: Eirik Stenhaug/Equus

— Ja, det vil jeg si. Høye doser kobolt som skal til for en slik effekt kan være giftig for hesten. Dette er alvorlig, sier Ranheim, som opplyser at det tidligere ikke er avdekket slike tilfeller i Europa, men i Australia og Nord Amerika.I en pressemelding sendt ut av Det norske travselskap, heter det at kobolt i større mengder ut over det lovlige når det gjelder hest, gir en EPO-effekt. Her blir dette sammenlignet med å bruke bloddoping på mennesker for å øke prestasjonen.

Les også

Your Highness vant Oslo Grand Prix: - I dag er hesten norsk!

Ble testet i norsk storritt

Det var i forbindelse med Oslo Grand Prix 12. juni i år at travhestene Your Highness, som er halvt norskeid, Un Mec d'Heripre og helt norskeide Lionelavla positive A-prøver. Timone Ek gjorde det samme etter seier i Bjerkebanens Europamatch samme dag. Un Mec d'Heripre har også avgitt positiv A-prøve den 28. mai 2016 ved prøvetakning dagen før Elitloppet og den 29. mai etter Elitloppet. B-prøvene er sendt til et annet laboratorium for verifisering. Lionel har avlagt både positiv A— og B- prøve. Prøvene fra hestene viser i analysene forekomst av kobolt langt over grenseverdien i blod og urin.

Lioner har norske eiere

Det spesielle med to av hestene er altså at Your Highness er halvt norskeid, mens Lionel er helt norskeid, men felles for hestene er at de står i en stall i Frankrike, på gården til Fabrice Souloys gård i Haras de Ginai. Han er en meget anerkjent travtrener.

– Vi er selvfølgelig i sjokk. Treneren hevder at grunnen til de positive prøvene er bytte av leverandør av vitamintilskudd, sier Oskar Eidsaa til NTB.

Han er deleier av Your Highness som vant det aktuelle løpet og som nå mister seieren og en premie på 1,5 millioner kroner.

Siden Your Highness og Lionel ble flyttet til Souloy, har hestene løpet inn cirka 14 millioner kroner. Det er gjort på vel halvannet år.

Dro til den franske gården

Representanter fra forbundene Svensk Travsport og Det Norske Travselskap var fredag på Souloys gård for å informere ham om de positive prøvene og for ytterligere å utrede saken.

Hesten Lionel er norskeid. Den står også på en gård i Frankrike, og hadde store mengder kobolt i kroppen. I Oslo Grand Prix ble det sjeteplass. Foto: Erik Stenhaug/Equus

Mens doping er utbredt i toppidretten, har det bare fra tid til annen vært noen saker med hest. Men de sakene som avdekkes er alvorlige, både for dyrene selv, men også fordi travsport innebærer spill og store penger.

Les også

Denne travhesten får fanbrev

Samarbeider over landegrensene

De nordiske landene har de siste årene intensivert arbeidet mot doping, og nedfrysing av prøver gir en ekstra god mulighet for å forfølge brudd på dopingforskriften.

— Det er svært trist for sporten at slike alvorlige brudd forekommer, men samtidig uhyre viktig at det avsløres. Det viser også at vårt antidopingarbeid fungerer. Ikke minst viser denne saken at vi har et utmerket nordisk samarbeid, sier Svein Morten Buer, styreleder Det Norske Travselskap

I tillegg til mange dopingprøver etter løp, tas det flere såkalte treningsprøver eller pre-race prøver, altså under treningsperioder mellom, eller tett opptil løp. Dette ble også gjort før Elitloppet og Oslo Grand Prix. Samtlige av de øvrige prøver som er analysert var negative, også for kobolt.

Fratas premiepengene

Dersom B-prøvene bekrefter resultatet fra A-prøvene, vil i tillegg til Lionel, også Un Mec de'Heripre, Your Highness og Timone Ek fratas sine plasseringer og premier, og det vil bli foretatt en premieregulering i de aktuelle løpene.

Saken vil bli behandlet av Skandinavisk dopingkomite på grunnlag av prøveresultater og utrednings-rapport.

Hestene som har avlagt positiv prøve blir ilagt startforbud og Fabrice Souloy blir suspendert i Norden mens utredningen pågår. I tillegg er saken oversendt UET med anmodning om å suspendere ham i de øvrige medlemsland.

Les også

Det norske sykkelrittet førte til flere barnehjemsplasser: - En klar seier for oss

Juks mer vanlig

I løpet av de ti siste årene er vinneren (franske Jag de Bellouet) av de to største løpene (Prix d'Amerique og Elitloppet) avslørt for doping.