Sport

IOC rapporterer om 45 nye positive prøver fra tidligere OL

Den internasjonale olympiske komité (IOC) offentliggjorde fredag at nye tester av dopingprøvene fra OL i 2008 og 2012 har resultert i 45 nye positive prøver.

tab48666.jpg

Ifølge en pressemelding fra IOC skal det være snakk om 30 utøvere fra Beijing-OL i 2008 og 15 utøvere fra London-OL fire år senere.

Dette er andre runde med nye tester av de prøvene fra sommerlekene. Totalt har nå 98 positive prøver blitt oppdaget.

– Det er foruroligende. Det er bra at de har analysert prøvene på nytt. Nå blir det spennende å se hvem som er tatt og hva slags grunnlag de har til å ta de i en prosess videre, sier leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, til NTB.

Flere forskjellige land

Tredje og fjerde runde er ventet gjennom og etter de kommende sommerlekene i Rio de Janeiro.

– De nye prøvene viser nok en gang IOCs engasjement og vilje til å kjempe mot doping, sier IOC-president Thomas Bach i pressemeldingen.

Totalt 1243 dopingprøver fra de siste sommerlekene har blitt analysert på nytt i runde en og to. Fra Beijing har de nå fokusert på medaljevinnere. Av de 30 positive prøvene fra Beijing er 23 av prøvene fra medaljører. Disse utøverne kommer fra åtte land fordelt på fire forskjellige grener.

– At det foregår doping i flere land enn Russland er det ingen tvil om. Det er en kjempeforskjell på de sakene som har rullet opp de siste dagene med McLaren-rapporten og Russlands statlige dopingprogram, men det har vært en hard arbeidsuke det her, forklarer Solheim.

De 15 utøverne fra London-OL kom fra ni forskjellige land, og var fordelt på to grener under mesterskapet. IOC navngir ikke utøverne som har avgitt de positive prøvene.

 • Sett denne? Superveteran foreslås som Norges flaggbærer i OL

Fare for utestengelser

IOC starter nå prosessene med å forfølge de utøverne og landene som har avgitt positive prøver.

– Alle utøverne som beviselig har brutt antidoping-reglementet vil bli utestengt fra Rio-OL i 2016, uttaler IOC i pressemeldingen.

Alle de russiske friidrettsutøverne er allerede uaktuelle til lekene etter at Idrettens voldgiftsrett (CAS) opprettholdt Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) sin utestengelse, til de russiske utøvernes store fortvilelse.

– Ingen bryr seg om at karrieren min er ødelagt. Utøvere som har brukt doping burde straffes og jeg tolererer dem ikke, men nå har jeg blitt straffet og jeg er ren, sier verdensmester på 110 meter hekk, Sergeij Shubenkov, ifølge BBC.

IOC skal ha et konferansemøte søndag, der de skal diskutere utestengelsen av de russiske utøverne fra sommerlekene som starter 5. august.

– Alle sportsutøvere som ikke har blitt dømt eller er mistenkt burde ha retten til å konkurrere. Det er den avgjørelsen vi forventer at IOC tar, sier russernes talsmann, Dmtrij Peskov. (©NTB)

 1. Les også

  Spansk avis: Ronaldo tar ekstreme grep for å spille i Norge

 2. Les også

  Superveteran foreslås som Norges flaggbærer i OL

 3. Les også

  Vipers-Sulland mister antakelig sesongstarten

 4. Les også

  Mourinho har valgt sin kaptein

Les mer om

 1. OL