Sport

Nå bruker Russland Phelps-blåmerkene i dopingdebatten

Sammenligner kopping-metoden med forbudt stoff.

Blåmerkene fra kopping-behandling var svært synlige på Michael Phelps i bassenget natt til mandag.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Noe som har fått en ny vår i disse olympiske lekene er kopping, en eldgammel alternativ behandlingsmetode som tar i bruk glasskopper med sikte på å forbedre sirkulasjonen i huden og muskulaturen.

En amerikansk turner kalte teknikken for «sin hemmelighet», og mente den hadde hjulpet ham betraktelig med restitusjonen.

Fenomenet har fått stor oppmerksomhet, helt siden blåmerkene fra behandlingen var svært synlige på de amerikanske turnerne på mesterskapets åpningsdag. Behandlingsteknikken fikk enda mer reklame natt til mandag, da blåmerkene var veldig synlig på Michael Phelps mens han hjalp det amerikanske laget til seieren på 100 meter fri-stafetten.

Virkningen av kopping er stadig under debatt innenfor det medisinske feltet, men amerikanske utøvere har skrytt veldig av metoden.

I Russland er det imidlertid ikke alle som ser på bruken som helt uproblematisk.

LEST DENNE? Russerens smil vekker avsky hos konkurrentene: — Det gjør meg rasende.

- Ikke ulikt meldonium

Russiske utøvere har vært i hardt vær i Rio de Janeiro. Kort tid før lekene ble det klart at Russland fikk lov til å stille, til tross for at landets massive dopingprogram ble avslørt tidligere i år.

Stemningen har vært spesielt iskald i svømmebassenget, der blant andre sølvvinner Julia Jefimova satte sinnene i kok med hennes reaksjon etter å ha sikret en sølvmedalje.

Kopping-blåmerker var også synlige på turneren Alex Naddour tidligere i OL.

Nå bruker Russlands statlige TV-kanal USAs bruk av kopping for å slå tilbake i dopingdebatten. TRENGER PHELPS LIVREDDERE? Idrettsverdenen ler av jobben, men den har en logisk forklaring.

Da TV-kanalen omtalte Phelps' kopping-bruk mandag, sammenlignet de effekten av behandlingsmetoden med meldonium, et stoff som står på dopinglisten. Mange russere har blitt utestengt på grunn av meldonium-bruk det siste året. Den mest kjente er tennisstjernen Maria Sjarapova.

— Kopping-metoden blir brukt av atleter, som følger Hollywood-trenden. De mener vakuum-basert massasje forbedrer blodsirkulasjonen og at gjør at man føler seg mer opplagt. De antyder dermed at restitusjonen av musklene skjer raskere etter fysiske anstrengelser, het det i det russiske innslaget ifølge en oversettelse gjort av nettstedet Mashable.

— Med andre ord er nettoeffekten av slike metoder på mange måter ikke ulik meldonium.

Innslaget ligger ute på YouTube.

FIKK DU MED DEG DETTE? OL-håpet feiret finaleplass med bytur i Rio. Det skulle han ikke ha gjort.

Putin argumenterte

De lærde strides stadig om kopping har en effekt. Ifølge Mashableer det få studier som har undersøkt virkningen.

Det er også usikkert hvor stor effekt meldonium har. Stoffet ble satt på dopinglisten tidligere i år.

Stoffet er ment til å optimalisere energiomsetningen i hjertet under oksygenmangel. Fagsjef i Antidoping Norge Per Wiik Johansen uttalte til VGi mars at stoffet kan virke oppkvikkende for hjernen, og at det kunne være en årsak til at idrettsutøvere brukte det.

Russlands president Vladimir Putin var klokkeklar i sin vurdering av meldonium i april.

— Stoffet har aldri blitt sett på som doping. Det påvirker ikke resultatet. Det er helt sikkert. Det bare gjør at hjertemusklene holder seg friske under tøffe anstrengelser, sa Putin ifølge The Guardian.

Les mer om

  1. OL