Bekreftet: Nora Mørk klar for Vipers

En av tidenes største overganger i norsk håndball er et faktum. Nora Mørk (29) er klar for Vipers.

Nå er det bekreftet. Nora Mørk skal spille for Vipers fra og med kommende sesong.

KRISTIANSAND: – Jeg har skrevet en ett-pluss-ett-års-kontrakt med Vipers, bekrefter Nora Mørk på telefon overfor Fædrelandsvennen.

Det var TV 2 som var først ut med å melde nyheten om at Mørk var på vei hjem, ett år før kontrakten med Bucuresti gikk ut, og at neste stoppested sannsynligvis var Vipers. Og fredag sendte den rumenske storklubben pressemelding om at kontrakten var terminert.

Mandag ettermiddag kom bekreftelsen på overgangen. Nå forklarer Mørk hvorfor hun ikler seg den rosa Vipers-drakten.

– Dette gjør jeg først og fremst fordi mor er syk, og jeg hadde et veldig sterkt ønske om å komme hjem og være innenfor Norges grenser. Og da har både Bucuresti og Vipers vært veldig behjelpelige. Det er jeg veldig takknemlig for, sier Mørk.

Nora Mørk ikledd den rosa Vipers-drakta.

Moren hennes har fått brystkreft. Overfor TV2 utdyper hun:

– De som kjenner meg, vet at familien betyr alt. Mamma er den kjæreste jeg har. Det tok meg ikke veldig lang tid på å bestemme meg for at jeg ville hjem – vel så mye for min egen del.

– Tanken på å sitte nede i Romania når moren min går gjennom noe så tøft, er utenkelig. Jeg vil alltid sette familien først. Jeg er utrolig takknemlig for at Bucuresti slapp meg fri og at Vipers gjorde det mulig for meg å komme hjem.

Vunnet Champions League fire ganger

Med det har Vipers fått tak i en av verdens aller største kvinnelige håndballstjerner.

Nora Mørk spilte sju sesonger i Larvik og var blant annet med på å hente Champions League-trofeet til klubben i 2011. Foran 2016/17-sesongen ble hun hentet til Györ og var med på vinne Champions League alle tre årene. Dessverre var hun skadet i sin siste sesong i den ungarske storklubben.

Nora Mørk (t.v.) og Katrine Lunde var nylig på landslagssamling sammen i Kristiansand. Nå blir de to lagvenninner i Vipers.

Foran denne sesongen meldte hun overgang til den rumenske storklubben Bucuresti, men en ny kneskade og påfølgende koronakrise gjorde sitt til at hun knapt har vært på banen. Under koronakrisen skal hun ha blitt kvitt skaden.

– Nå er jeg helt skadefri. Jeg er 100 prosent klar for spill og ser veldig fram til dette, sier 29-åringen med hele ti operasjoner bak seg.

– Er det gambling å satse på deg?

– Jeg tror det vil gå bra. Jeg tror at ved å være i Norge vil jeg få tett oppfølging av landslaget og på Olympiatoppen, og det tror jeg er bra for kroppen min nå ett år før OL, sier Mørk.

Høyrebacken har vært på All-Star teamet i EM og VM tre ganger, og hun var toppscorer i OL i 2016.

Hun understreker at det slett ikke er for å trappe ned at hun nå melder overgang til Vipers.

– På ingen måte. Det ville vært en fornærmelse overfor Vipers som har så høye ambisjoner. Det sportslige ser jeg på som veldig bra, og da det løste seg med kontrakten overfor Bucuresti, var jeg aldri i tvil om at det var Vipers jeg ville spille for, sier håndballstjernen. Hun er på plass når Vipers starter oppkjøringen 20. juli.

Les også

Nora Mørk i Kristiansand: – Skulle jeg dratt hjem til Norge er Vipers eneste alternativ

Får en solid stall

Vipers-spiller Jeanett Egebakken Kristiansen liker det hun hører. Det har vært mange rykter om at Mørk skulle komme, men spillerne har ikke vært informert.

– For norsk håndball er det kjempegøy, men jeg håper bare at hun er forsiktig og passer på knærne sine, sier Kristiansen.

Jeanett Kristiansen blir lagvenninne med Nora Mørk i Vipers.

Hun kom selv tilbake til Vipers etter én sesong i danske Herning-Ikast. Det var sørlandsklubben hun spilte for i tre sesonger før det, og som var førstevalget.

Kristiansen vet at Mørk har mye å by på.

– Angrepsmessig er hun en forsterkning. Jeg er veldig godt fornøyd med stallen som er nå, sier 27-åringen.

Hun startet selv opp treningen med Vipers 1. juni.

Forstår valget godt

– Denne nyheten kom ikke som noe sjokk, sier landslaget og Solas Camilla Herrem.

– Vi snakket om det på siste samling i Kristiansand, om hele situasjonen. Jeg forstår godt det valget Nora har tatt. Når det blir sykdom i familien, vil man være nær familien.

Herrem synes det er fint at flere og flere av utenlandsproffene kommer hjem.

– Men serien blir jo ikke noe bedre, siden så mange gode spillere samles på ett lag. Men det som er viktig er at Norge får et lag som i enda større grad kan hevde seg i Champions League.

Applaus fra øverste hold

– Vi er veldig glad for at vi har et lag som har kvalitet og organisasjon til å ta imot så gode spillere, sier håndballpresident Kåre Geir Lio.

Han synes det er stas at Nora Mørk vender hjem.

– Hun er et unikum og et håndballforbilde for mange små og store gutter og jenter. Det blir lettere å fylle flere haller når Nora er med på laget, mener han.

Norge skal også være vertskap for et EM på hjemmebane i desember, og med profilen Mørk i hjemlig serie blir det en flott opptakt.

Hein Barthold, leder av Norsk topphåndball, elitelagenes interesseorganisasjon, bruker et ord som fantastisk om at Mørk er tilbake i norsk håndball.

– Hun er tross alt en av verdens best rangerte spillere, som nå vil spille i Rema 1000-ligaen. Interessen vil øke både på hjemme- og bortebane.

Barthold tror at det samme vil skje som da Larvik hadde de beste spillerne, da publikumstallene jevnt over ble høyere der vestfoldlaget spilte. Nå er det Vipers som er i føringen, med et solid antall landslagsspillere.

Han mener at Mørks valg også sier noe om den statusen norsk kvinnehåndball har opparbeidet seg gjennom mange år, som en av de beste ligaene i verden.

– Det er veldig god treningskultur og håndballkunnskap blant spillerne.

Les også

– Jeg tror vi har styrket posisjonen vår i Håndball-Europa

Med Mørk tilbake blir det gøy

Vipers åpner mot Sola i Åsenhallen i slutten av august. Der spiller Camilla Herrem.

– Dersom vi får lov til å begynne å spille, går de første kampene på herresiden 26. august og kvinnene 29. og/eller 30 august. Årsaken til at vi starter tidligere enn normalt, er at det i år er 13 lag istedenfor 12 i den øverste serien. Det skyldes at vi ikke fikk spilt om den siste kvalifiseringsplassen, sier Barthold.

Det betyr at alle lag får to seriekamper mer enn det de er vant til.

Vi kommer tilbake med mer!