Verdensmesteren gikk ned på kne – seks konkurrenter ville ikke

Lewis Hamilton var én av 14 førere som gikk ned på kne før Formel 1-sesongåpningen i Spielberg søndag.

Lewis Hamilton (midten) gikk ned på kne før søndagens Grand Prix. Ikke alle gjorde det.

Seks førere valgte imidlertid ikke å gå ned på kne under markeringen til støtte for kampen mot rasisme.

Charles Leclerc, Max Verstappen, Carlos Sainz, Danil Kvjat, Antonio Giovinazzi og Kimi Raikkonen var de seks som valgte å bli stående før det første løpet etter koronapausen.

Leclerc og Verstappen er to av de største stjernene i Formel 1-sirkuset.

Ferrari-fører Leclerc sa ifølge BBC at det å gå ned på kne kan «ses på som kontroversielt i noen land», uten at han ville utdype det.

– Jeg mener at det som betyr noe, er fakta og hvordan vi oppfører oss i hverdagen, i stedet for formelle markeringer, la Leclerc til.

– Jeg ville ikke gå ned på kne, men det betyr ikke at jeg er mindre forpliktet til kampen mot rasisme enn andre, fortsatte han.

Lewis Hamilton før løpet.
Les også

Han er Formel 1-historiens eneste svarte fører. Det har Lewis Hamilton fått merke på kroppen.

Hadde T-skjorter

Verstappen poengterer at han også stiller seg fullt og helt bak kampen mot rasisme.

– Men jeg mener at alle har en rett til å vise det på en måte som passer dem. Jeg gikk ikke ned på kne i dag, men jeg respekterer og støtter alle de personlige valgene som hver fører gjør, sa han.

Lewis Hamilton gikk ned på kne og hadde på seg en «Black lives matter»-T-skjorte. Lignende T-skjorter hadde også alle de andre 20 førerne på seg, inkludert Leclerc og Verstappen.

Alle førerne sto også bak en felles uttalelse fra Formel 1-førernes organisasjon der de stilte seg bak kampen mot rasisme.

Les også

Formel 1 legger ikonisk feiring på is

Finsk seier

Selve løpet ble vunnet av Hamiltons lagkamerat, finske Valtteri Bottas. Finnen vant Østerrikes Grand Prix foran Leclerc og McLaren-Renaults Lando Norris.

Regjerende verdensmester Hamilton passerte målstreken som nummer to, men på grunn av tidsstraff ble han flyttet ned til fjerdeplass.

Hamilton fikk tidsstraffen etter en episode med Alexander Albon. Unggutten var en av ni førere som endte opp med å bryte.

Formel 1-sesongen skulle egentlig startet i Melbourne i Australia 15. mars, men er flere ganger utsatt på grunn av koronapandemien. Også neste ukes løp vil gå på samme bane i Østerrike.