Sport

Mannen som mistet styringen

Han hadde alt: Navnet, idrettsprestasjonene og et enormt sponsortekke. Så mistet Tiger Woods styringen og hans utenomekteskapelige avstikkere ble avslørt.

 • Erlend Nesje
  Journalist

Les også:

«Det er tydelig at den eneste personen som kan slå Tiger Woods med en golfkølle, er hans egen kone».

Fra å være nærmest «untouchable» har vitsene og negativiteten haglet rundt verdens beste golfspiller de seneste ukene.

Tiger Woods, eller Eldrick Tont Woods, som er hans egentlig navn er, var talentet, spilleren og personen som selv hans argeste konkurrenter så opp til og beundret. Han virket å være fra en helt annen planet, men så viste Tiger Woods at han var like menneskelig som alle andre.

«Jeg er fullstendig klar over den skuffelsen og smerten min utroskap har påført mange mennesker, ikke minst min kone og mine barn. Jeg vil nok en gang si at jeg er svært lei meg, og be om tilgivelse», skrev Woods på hjemmesiden sin i slutten av forrige uke.

Som et bilde på «Tigers Rise and Fall» ble han sist uke kåret til «Århundrets idrettsmann» av amerikanske sportsredaktører, samtidig som sladrepressen mener å vite at kona Elin Nordegren kommer til å ta ut skilsmisse i løpet av julen.

Var gal

Allerede seks måneder gammel ble lille Eldrick bitt av golfbasillen. Sittende i en stol i garasjen så han pappa Earl demonstrere golfsvingen og fem måneder senere sto han selv og slo golfballer. To år gammel ble han invitert til et amerikansk tv-show hvor han deltok i en puttekonkurranse med komikeren Bob Hope. Året etter imponerte han med å gå ni hull på 48 slag på Navy Golf Club-banen i California. Resten av Tiger-historien handler om talent, perfeksjonisme og skyhøye ambisjoner – og ikke minst om to målrettede foreldre som har styrt showet bak kulissene.

Han er fremdeles golfens ubestridte ener, er fire majortitler (14 mot 18) unna å tangere rekorden til legenden Jack Nicklaus og mange regner han allerede som den største golferen gjennom tidene. Hans navn og rykte var plettfritt, grunnet hans idrettslige prestasjoner.

Men så sprakk alt.

Ryktene om at Tiger Woods hadde vært utro begynte å surre i amerikansk sladrepresse 25. november og to dager senere kom meldingen om at golfstjernen hadde kræsjet i sin egen oppkjørsel – midt på natten. Deretter ballet det på seg med rykter om at kona hadde slått ham med sekserjernet, den ene etter den andre kvinnen sto frem som hans elskerinner og til slutt måtte Tiger gå ut med en offentlig beklagelse – samtidig som han annonserte at han tar en pause fra golfen.

–Jeg hater å si det, men han er mer normal nå. Han hadde en mystikk rundt seg som nå er borte. La oss håpe golfsporten ikke tar skade av saken, sier Colin Montgomery.

Merkevaren Tiger Woods

Woods ble den første idrettsutøver noensinne som nådde én milliard inntjente dollar – mye takket være meget lukrative sponsoravtaler. Blant annet så bruker spillprodusenten EA Sports ham som frontfigur i sin serie «Tiger Woods PGA-tour», men etter utroskapsavsløringene er det plutselig ikke bare koder, tips og triks til tv-spillet som dukker opp på søkemotorene på nettet når man taster inn «Tiger Woods cheats».

Skal man tro alle kvinnene som har stått frem som elskerinner, så har Tiger Woods gått minst 14 over par med ring på fingeren. Spillgiganten EA velger likevel å fortsette sitt samarbeid med verdenseneren.

–Vårt sterke forhold til Tiger, som har vart i over ti år, forblir uforandret. Vi respekterer Tigers privatliv, ønsker at han kommer tilbake raskt og ser frem til å se han tilbake på golfbanen, skrev Electronic Arts i en uttalelse noen dager etter ulykken.

Så gjenstår det å se hvor stor skade Tiger selv, og golfsporten generelt, tar av skandalen. Ekspert på personlig økonomi, Suza Orman, sa følgende til CNN:

–Først så trodde jeg ikke ryktet hans var så skadet, men etter hvert som avsløringene ballet på seg begynte jeg å tenke at «Jo, kanskje han får litt trøbbel». Men når det er sagt, så har folk veldig kort hukommelse og det er mange eksempler på folk som har gjort fæle ting som blir glemt med en gang.

TAG Heuer, Gatorade, Accenture, AT&T og Gillette setter sine sponsoravtaler på vent og vurderer sine forhold til Tiger.

Nike har foreløpig ikke uttalt seg – og EA støtter ham.

I alle fall inntil videre.

 1. Les også

  Vil ha Tiger med til Ryder Cup

Les mer om

 1. Golf

Relevante artikler

 1. SPORT

  Tiger'n ingen temmer

 2. SPORT

  Han svevde på en sky i 13 år. Så raknet «alt».

 3. SPORT

  Tiger bryter tausheten

 4. SPORT

  For 16 måneder siden ble dette bildet tatt. Søndag sto Tiger Woods bak et av tidenes comeback

 5. SPORT

  Ett år siden Tiger kræsjet i et tre

 6. SPORT

  Han kalles «den gale vitenskapsmannen». Hans nyeste påfunn kan han ha endret hvordan golf spilles.