Sport

De 1. vinterleker, Chamonix 1924

294 utøvere, hvorav 13 kvinner, fra 16 nasjoner deltok i de14 øvelsene som sto på programmet da historiens første vinterleker ble åpnet i franske Chamonix 25. januar 1924. Lekene varte frem til 4. februar. Etter suksessen med sommer-OL var det lenge blitt ivret for å få en egen «vintersportsfestival». Motstanden kom først og fremst fra Norge og de øvrige skandinaviske landene, som følte at deres egne bastioner ble svært truet av et slikt arrangement.

Tidenes første gullvinner fra de aller første vinterlekene ble amerikaneren Charles Jewtraw, da han vant 500 meter på skøyter 26. januar. Tiden var 44 blank.

I skidisiplinene var det kun nordiske grener. De alpine kom ikke med i OL før i 1936. «Vår egen» Thorleif Haug vant tre gull i Chamonix. Haug vant også bronse i det spesielle hopprennet, men 50 år senere oppdaget lektor og idrettshistoriker Jacob Vaage at poengene var blitt lagt feil sammen. Mannen på fjerdeplass, Anders Haugen, en norskfødt amerikaner, hadde i virkeligheten slått Haug. Mens hennes far i mellomtiden var gått bort, var det Haugs datter, som i 1974 overrakte bronsemedaljen til den da 86 år gamle Haugen.

Les mer om

 1. OL

Relevante artikler

 1. SPORT

  Gullmedaljen er nesten bare sølv

 2. SPORT

  Nykänen kan få statlig begravelse

 3. SPORT

  Forløperen til skiskyting: OL-utøverne måtte klatre 1000 meter på ski og skyte ballonger

 4. SPORT

  - Norske hoppdommere er best i verden

 5. SPORT

  Seieren innen rekkevidde for Jansrud etter slalåmen

 6. KOMMENTAR

  Utlendingene holder ikke mål. Det er krise for Norge.