Brækhus: - Jeg kommer til å luske rundt på Stortinget

Det går trolig mot oppheving av forbudet mot proffboksing, men Cecilia Brækhus tar ikke seieren på forskudd.

  • Nicholas Bergh
    Nicholas Bergh

Mandag kom Familie— og kulturkomiteen med en innstilling om å opphevde forbudet mot proffboksing i Norge. Nå er avstemningen på Stortinget 16. desember siste hinder for at Cecilia Brækhus skal kunne bokse hjemme i Norge.

Der er det ventet at Høyre og Fremskrittspartet vil stemme for, mens mye også tyder på at Venstre er positive. Et "ja" fra de tre partiene vil være nok til å oppheve forbudet.

Les også

Kulturkomiteen vil åpne for proffboksing i Norge

Cecilia Brækhus møtte pressen i Oslo tirsdag. Der gjorde hun det klart at hun er spent før saken skal opp i Stortinget.

— Det har vært veldig, veldig mange som har jobbet for dette. Det har vært en fryd å jobbe for dette. Uansett hva som skjer neste uke, har vi gjort jobben vår, og gjort den ordentlig.

- Skal du være på Stortinget på tirsdag?

— Jeg kommer sikkert til å luske rundt i bygningene, sier Brækhus.

— Jeg håper virkelig at vi kan få til dette. Jeg tror at dersom vi opphevder proffbokseforbudet, vil vi smile litt av det om noen år. Det minner litt om forbudet mot skateboard.

På grunn av forbudet mot proffboksing har Brækhus tidligere måttet bokse i utlandet. Flesteparten av boksedronningens kamper har blitt arrangert i Danmark eller Tyskland.

Brækhus' kommersielle manager Rune Brynhildsen har tidligere sagt til Bergens Tidende at DNB Arena (Stavanger), Telenor Arena (Bærum) og Oslo Spektrum har vist interesse for å arrangere en eventuell Brækhus-kamp i Norge.

Temaet rundt Brækhus har også vært svært positive til å arrangere en kamp i eller i nærheten av Brækhus' hjemby Bergen.

Da er i såfall Vestlandshallen og Sotra Arena aktuelle steder.

Venstre positive

Mandag bestemte flertallet i Familie- og kulturkomiteen seg for å fremme et forslag om å endre lovverket slik at proffboksing blir tillatt i Norge.

— Vi spretter ikke champagnen ennå. Det avgjørende slaget står i Stortinget, sa generalsekretær i Norges Bokseforbund, Erik Nilsen, til Aftenposten.

Det var Fremskrittspartiet og Høyres representanter som sørget for Familie- og kulturkomiteens konklusjon. De forventes også at de to regjeringspartiene vil stemme for når saken skal opp til Stortinget tirsdag 16. desember.

Dersom også Venstre stemmer for, vil forbudet bli opphevet, noe som vil gi Cecilia Brækhus muligheten til å gå en kamp i Norge etter jul. Venstre-representanter har ved flere tilfeller snakket varmt om å tillate proffboksing i Norge.

Ketil Kjenseth antyder at Venstres Stortingsgruppe kommer til å stemme for å opphevde forbudet mot proffboksing.

Stortingsrepresentant Ketil Kjenseth forteller at Venstres stortingsgruppe ikke har fattet en endelig beslutning om hva de skal stemme, men at de i utgangspunktet er positive til å oppheve forbudet mot proffboksing.— Gitt at knockoutparagrafen ikke blir opphevet, og at den gir kompensasjon for å avvikle kamper i Norge, er vi for det. Det har vært litt diskusjon om å oppheve den, og der ønsker vi å være varsomme. Det er forskjell på å tillate det, og tillate proffboksing, som ikke så mange driver med. Det er ingen tvil om at de som driver med proffboksing gjør det frivillig, sier Kjenseth til Aftenposten.

- Klare argumenter mot

Kjenseth er Venstres representant i Helse- og omsorgskomiteen. Det er nettopp helsehensyn som har ligget bak bekymringene til de som er mot oppheving av proffboksing.

– Jeg synes det er trist at komiteen leverer en positiv innstilling. Det er klare helsemessige argumenter mot å tillate proffboksing, og jeg kan ikke forstå at så mange likevel går inn for det, sa Senterpartiets Kjersti Toppe i helse- og omsorgskomiteen ifølge NTB tirsdag, etter at Famile- og kulturkomiteens innstiling ble offentliggjort.

Kjenseth og resten av Venstres stortingsgruppe vil møtes for å diskutere avstemningen om proffboksing før 16. desember, men det meste tyder altså på at Venstre vil støtte Høyre og FRP, og at det dermed ligger an til et flertall.

Brækhus møtte representanter for Høyre og FRP på Stortinget i februar, for å snakke om proffboksing.