Sport

Truet Blatter med fengsel - da brast FIFA-presidentens bror (80) i gråt

Den avtroppende FIFA-lederen forteller om dramatikken før presidentvalget i mai

GODE FIENDER: Stemningen mellom Michel Platini og Sepp Blatter virket å være god under FIFA-kongressen i mai, men vennskapet mellom de to har surnet kraftig de siste årene. Platini ledet an kampen for å avsette Blatter før presidentvalget i FIFA i vår, og kom blant annet med trulset mot Blatters familie, ifølge Blatter selv.
  • Torgrim Gotland Bakke

I noen dager i mai, var hele verdens øyne på FIFA-kongressen i Zürich. Først var det arrestasjoner av flere FIFA-topper av sveitsisk og amerikansk politi. Så var det presidentvalget hvor Blatter ble gjenvalgt som FIFA-president. I forkant hadde de europeiske landene presset hardt på for å vippe Blatter av tronen, anført av UEFA-president og Blatters tidligere venn Michel Platini.

Så, fire dager senere annonserte Blatter at han vil trekke seg som FIFA-president. Sveitserens tid som sjef i organisasjonen er over i mars 2016. — Det økende presset på meg og FIFA ga meg ikke noe valg, sier Blatter i et stort intervju med nederlandske Volkskrant. Spekulasjonene om at noe stort skjedde i dagene mellom valget og Blatter annonserte sin resignasjon, ønsker han ikke å si noe om... i denne omgang.

— Jeg vil ikke gå inn på det. Det er gjort. En dag vil jeg avsløre slike ting.

- Når?

— Når jeg ikke lenger er president i FIFA, svarer Blatter.

Brast i gråt

Men Blatter var mer åpen om andre temaer. Som eksempelvis Michel Platini, UEFA og presset før presidentvalget. Blatter forteller om det gode forholdet mellom Platini og seg selv fram til franskmannen ble valgt til leder i UEFA i 2007, med Blatters hjelp. Men så snudde det i 2008. Blatter fortetter blant annet om åpningssermonien under EM i Sveits i 2008 hvor han ble plassert et godt stykke unna både Platini og vertsnasjonens president. Blatter ble plassert syv-åtte plasser unna midten.

— FIFAs president ble tilsidesatt. Rett og slett tilsidesatt, sier han.

— Han har forandret seg, ikke jeg, legger han til om Platini.

Og det gamle vennskapet var på et nytt bunnivå i mai. Blatter bekrefter at familien hans, som var tilstede for å støtte den hardt pressede presidenten, ble truet av Platini før presidentvalget. Hans 80 år gamle bror ble så rystet av det hele at han måtte ta til tårene.

— Jeg møtte han etter lunsj i kongressen. Jeg kunne se at han hadde grått, så jeg spurte han «hva skjer?». Og jeg sa «Ikke vær trist. Jeg kommer til å vinne det her. Jeg vet ikke med hvor mange stemmer, men jeg vil vinne dette valget. Det er ingen sjanse for at jeg taper mot den prinsen». Han sa ikke et ord, forteller FIFA-presidenten.

Først etter valget, hadde Blatter fått vite hva som hadde skjedd.

— Under lunsjen hadde Platini satt seg ved bordet til min bror og sagt «Be Sepp trekke seg fra valget. Ellers havner han i fengsel».

- Har denne situasjonen noe med din avgjørelse om å gå av?

— Nei, nei. Jeg fikk ikke vite om dette før etter det. Jeg ga ikke opp mitt mandat grunnet press fra Platini, understreker sveitseren.

LES OGSÅ: Platini var Blatters læregutt og stemte på Qatar. Kan denne mannen virkelig redde FIFA?

- Noe er definitivt galt

Mye tyder på at det er nettopp Platini som overtar etter Blatter. Franskmannen har stått i spissen for å få Blatter ut av sjefstolen i FIFA og fått mye ros for det. Men mange advarer mot å tro at Platini er mannen som skal endre FIFAS rykte og renommé.

Platini stemte blant annet for Qatar som vertsnasjon til VM 2022, angivelig etter en middag med Frankrikes daværende president Sarkozy og kronprisen i Qatar. Platinis sønn fikk også en lukrativ jobb i Qatar.

- Er Platini rett mann til å reformere FIFA og forbedre organisasjonens rykte?

— Jeg kan ikke kommentere det. Du bør kommentere det. Du er en gravende journalist som ønsker å få vite sannheten, sier Blatter til Volkskrants reporter, og fortsetter:

— Alle er nysgjerrige angående hva som har skjedd. Men det er noe galt, så mye er sikkert. Det er definitivt noe galt, sier FIFAs president.

Sveitseren tviler sterkt på at noen som helst kan gjennomføre de store endringene i FIFA som mange håper en ny president kan få til.

— Den nye presidenten kan ikke forandre FIFA. Da jeg startet i 1998 var vi 34 stykker som jobbet i FIFA. Nå er det over 400. Vi har kontrakter med binding til 2028. Ingen nykommer kan noen gang endre på det. Han kan kanskje erstatte noen få personer i organisasjonen, men det er som i en fotballklubb. Du kan kan erstatte Ajax sin tekniske sjef eller trener, men du kan ikke sende alle spillerne hjem, sier Blatter.

Les også

  1. Er Platini en god kandidat? Ja, mener NFF. Absolutt ikke, sier fotballredaktør

  2. Blatters motkandidat går i strupen på Platini: - Fotballen fortjener bedre

  3. Platini var Blatters læregutt og stemte på Qatar. Kan denne mannen virkelig redde FIFA?

  4. Platini stiller som presidentkandidat i FIFA

  5. Blatter sa fra seg IOC-medlemskap

  6. Blatters ukjente teori: Tyskland og Frankrike har skylden for Qatar-VM

  7. Slik fikk Blatter Putin til å endre russiske lover

Les mer om

  1. FIFA