Sport

14 av 36 slapp unna med det Bugge ble utestengt for

Syklisten kan få alt fra en advarsel til et halvt års utestengelse.

POSITIV PRØVE: Vegard Robinson Bugge har testet positivt for stoffer terbulatin. Av 36 saker de siste 10 årene, har 14 sluppet unna med en advarsel. Her er syklisten under årets Tour of Norway, hvor han vant klatretrøya.
  • Torgrim Gotland Bakke
  • Sindre Trygsland

Onsdag ettermiddag ble idrettsnorge rystet av nyheten om Vegard Robinson Bugges brudd på dopingbestemmelsene. Team Sparebanken Sør-rytteren testet positvt for stoffet terbutalin etter å ha brukt en astmamedisinen Bricanil uten godkjennelse. Robinson Bugge hadde godkjennelse til å bruke Bricanil tidligere, men byttet til astmamedisinen Ventolin, som man ikke trenger sertifikat for å bruke.

Les også

  1. Kvålsvoll om den positive dopingprøven: - Vegard er i sjokk

  2. Norsk sykkelprofil dopingtatt

— Det han har gjort er selvsagt helt håpløst, og han legger seg jo helt flat. Vi prøver så godt vi kan å ta vare på gutten selv oppi alt dette, å bistå ham så godt vi kan, sier Atle Kvålsvoll, trener og sportssjef i Team Sparebanken Sør.

Slapp unna med advarsel

Et sentralt spørsmål nå er hva slags straff 25-åringen kan vente seg.

Ifølge VG, har nettstedetDopinglist.comregistrert 36 saker på stoffet Robinson Bugge testet positivt på i perioden 2005 og frem til i dag.

14 av sakende har endt med advarsler. I åtte av sakene fikk utøveren tre måneders utestengelse, mens fem fikk et halvt års utestengelse.

Seks av de 36 sakene omhandler syklister.

Tror på straff

TV2s sykkelekspert Mads Kaggestad tror Robinson Bugge bør forberede seg på en straff.

— Han vil i det minste få en advarsel her. Han har brutt reglementet, og det er utrolig klumsete gjort! Det er uansvarlig å ta medisiner han burde vite var på dopinglista, sier den tidligere proffsyklisten.

Han spår at myndighetene vil statuere et eksempel med Robinson Bugge og at han kanskje står svakere som en «liten» utøver kontra en kjent syklist med en stor fanskare.

— Jeg tipper han vil få en straff på tre måneder, men det er ren spekulasjon. Men han kommer langt med at han kan dokumentere at han har astma. Han har brukt denne medisinen tidligere med riktig dokumentasjon før han byttet. Så det er rett og slett sløvhet. Men det er uansett alvorlige konsekvenser, sier Kaggestad.

Syklet uten medisiner

Han understreker at sykkelsporten er veldig strenge med astmamedisiner, og trekker frem et eksempel fra sin egen karriere:

— Både jeg og Thor (Hushovd jour.anm.) fikk jo anstrengelsesastma og jeg husker hvor strenge lagene var med det. Selv om vi fikk det påvist, kunne vi ikke bruke medisiner før papirene var i orden, sier Kaggestad. Og det skapte problemer under OL i Athen i 2004. — Da syklet vi begge uten medisiner. Da hadde ikke idrettsmyndighetene sendt inn papirene som trengtes så da kunne vi ikke bruke de medisinene vi trengte. Thor spesielt slet veldig der. Så det er kjempestrengt, men det skal det være, forteller TV2-eksperten, som sier at han først og fremst syns synd på Robinson Bugge.

— Det er ille når sånt skjer og jeg syns veldig synd på Vegard. Jeg kan bare forestille meg hvor tøft han har det nå. Denne saken er på foriden av alle nettavisene og vil være i avisene og morgen. Og en god del leser kun overskrifter, sier Kaggestad.

I dialog med Robinson Bugge

Saken håndteres videre av det internasjonale sykkelforbundet (UCI), og ikke Antidoping Norge, siden prøver ble tatt av UCI. Men assisterende daglig leder i Antidoping Norge, Frode Hestnes, forteller at de har kontakt med både Robsinson Bugge, Team Sparebanken Sør og UCI.

— Vi registrerer at utøveren har lagt sagt flat. Så vi tenker at her kan vi bistå med råd, men saken er mellom utøveren og UCI, sier Hestnes.

- Hva kan du fortelle om stoffet han har testet positvit på?

— Det er et medikament som man må søke etter for å få lov til å bruke. Det står på dopinglista, og for å stå på dopinglista må det være to av tre ting; Helseskadelig, skadelig for idrettens anseelse eller det skal være prestasjonsfremmende, forteller Hestnes.

Fikk sparken etter positiv prøve

Danmark har hatt flere dopingsaker de siste årene hvor terbutalin var stoffet det ble testet positivt for.

I 2013 testet den danske landslagssvømmeren Frans Johannessen positivt for det samme stoffet. Dansken, som også har astma, brukte en ny innhalator under svømmestevnet Danish Open når han testet positivt.

— Jeg er vant til å bruke inhalator hver dag. Derfor skjenket jeg det ikke en tanke at den nye innhalatoren kunne inneholde et forbudt stoff, sa dansken til politiken.dk etter den positive prøven ble kjent. Johannessen forklarte senere at han hadde brukt morens inhalator.

Han ble utestengt i tre måneder.

En annen danske testet positivt for stoffet i fjor. Esben Reinholt, en av landets fremste basketballtalenter, testet positivt etter en landskamp mot Belgia. 21-åringen fikk to måneders utestengelse og fikk også sparken fra sin belgiske klubb Spirou.

Les mer om

  1. Sykkelritt